«Трояна навіть не викликали з відпустки» – експерт «Атлантичної ради» про розслідування вбивства Шеремета

«Трояна навіть не викликали з відпустки» – експерт «Атлантичної ради» про розслідування вбивства Шеремета

29 Липня 2016
1411
29 Липня 2016
14:47

«Трояна навіть не викликали з відпустки» – експерт «Атлантичної ради» про розслідування вбивства Шеремета

«Голос Америки»
1411
Багато західних видань цього тижня вийшли із статтями про ситуацію зі свободою слова в Україні. Шоковані публічним вбивством Павла Шеремета правозахисники ставлять запитання – чи є це ознакою повернення старих часів? «Голос Америки» в програмі «Час-Time» із Мирославою Гонгадзе поспілкувався з Меліндою Герінґ із «Атлантичної ради», яка раніше заявила, що вбивство Шеремета – це не випадковість, а ознака і сигнал про триваюче погіршення стану свободи слова в Україні.
«Трояна навіть не викликали з відпустки» – експерт «Атлантичної ради» про розслідування вбивства Шеремета
«Трояна навіть не викликали з відпустки» – експерт «Атлантичної ради» про розслідування вбивства Шеремета

– Які Ваші аргументи щодо погіршення свободи слова в Україні?

– Ситуація зі свободою слова в Україні є загрозливою. Вбивство Павла Шеремета є яскравим прикладом, в принципі, постійного занепаду свободи преси в останні місяці. Справа не лише в Шереметі. За день до його вбивства було здійснено напад на Марію Ридван, редактора Forbes Україна, за 5 днів до вбивства Шеремета був здійснений напад на редактора видання «Бізнес.Цензор». Також до вбивства Шеремета було здійснено напад на голову «Міжнародна прозорість» Transparency International Україна. Це має припинитися, і уряд України повинен розслідувати ці справи, і чітко заявити, що безкарність для нападників на українців – неможлива.

– Чи є воля українського уряду це розслідувати?

– Досі я не вражена цим. Наприклад, не відкликано з відпустки Вадима Трояна(першого заступника голови Нацполіції, який нібито стежив за Павлом Шереметом і Оленою Притулою – ред.), вони не наполягають на розслідуванні, проводять його з недостатній запалом. Я хочу бачити більше дій і менше слів.

– Як Захід оцінює ситуацію і як це впливає на погляд на Україну?

– Це має значний вплив на міжнародний імідж, міжнародну репутацію України. Я сподіваюся, що уряд розуміє, наскільки важливою і серйозною є ситуація. Вбивство Шеремета у цьому страшному підриві надіслало жахливе повідомлення журналістам – вони вже залякані. Я спілкуюся з журналістами і журналісти-розслідувачі бояться проводити реальні розслідування. Вони більше не впевнені у безпеці.

Мелінда Герінґ

Мелінда Герінґ

– Робота багатьох журналістів-розслідувачів в Україні фінансується західними донорами, чи є вихід з ситуації?

– Я хочу розказати про теорії вбивства Шеремета. Їх декілька. Найважливіше в цій ситуації – вбивць треба притягнути до відповідальності, і це має відбутися скоро. Це – важливо. Але загалом вбивство Шеремета, який був одним з найважливіших журналістів в Україні, – красномовний, професійний журналіст «Української правди», радіожурналіст «Вестей» – знаєте, це страшний сигнал для журналістів, бо тепер ніхто не перебуває у безпеці.

Видання «Українська правда» провадить, можливо, найкращу журналістську роботу в Україні, але водночас це видання підтримується і з Заходу, отримує гранти від захід них організацій. На мою думку, ці організації повинні підвищити, посилити підтримку провідних видань. Я також хочу сказати про Kyiv.Post, англомовне видання в Україні, воно продовжує говорити про корупцію в той час, коли кількість таких видань в Україні, можливо, обмежена. Вони також здійснюють свою роботу по банківських оборудках, кримінальних. Подібні видання також заслуговують на кращу підтримку. І давайте говорити про громадське мовлення. З час анексії Криму рівень підтримки громадського мовлення не збільшився. В даному випадку йдеться про підтримку державного мовлення США на Україну. Тож я не бачу достатньої підтримки цього питання, підтримки таких видань як «Голос Америки», Радіо Свобода з боку уряду США.

Наталія Лігачова

Наталія Лігачова

Водночас голова громадської організації «Детектор медіа» Наталія Лігачова, реагуючи на інтерв’ю «Голосу Америки» з Меліндою Герінґ із «Атлантичної ради», назвала «неправдивим» поширення в умовах війни заяв про наступ на свободу слова в Україні.

«Відповідально заявляю: при всіх непростих процесах в нашому політичному і медійному житті, говорити про те, що у нас, нібито, зараз погіршилася ситуація зі свободою слова, що йде ініційований владою наступ на права журналістів – це значить говорити неправду. І це абсолютно безвідповідально і небезпечно в умовах війни з зовнішнім агресором і його наростаючою підтримкою обивателями на Заході. Тим більше, робити це на зовнішніх, зарубіжних майданчиках», – зауважила Лігачова.

Вона також заперечила «пасивність» влади в розслідуванні вбивства журналіста Павла Шеремета.

«Буквально через кілька годин після вбивства Павла Шеремета той же Святослав Цеголко (прес-секретар президента України Петра Порошенка – ред.) подзвонив з запитанням: підкажіть, що ще можна зробити і що, може, ми робимо неправильно? Напевно, дзвонив Святослав не тільки мені», – написала Лігачова на сторінці у Facebook.

«Ефір в «Час-таймі» з Меліндою Герінґ особисто у мене викликає одну реакцію: «Що це було?», – написала керівник «Детектор медіа».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
«Голос Америки»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1411
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду