detector.media
29.07.2016 14:47
«Трояна навіть не викликали з відпустки» – експерт «Атлантичної ради» про розслідування вбивства Шеремета
«Трояна навіть не викликали з відпустки» – експерт «Атлантичної ради» про розслідування вбивства Шеремета
Багато західних видань цього тижня вийшли із статтями про ситуацію зі свободою слова в Україні. Шоковані публічним вбивством Павла Шеремета правозахисники ставлять запитання – чи є це ознакою повернення старих часів? «Голос Америки» в програмі «Час-Time» із Мирославою Гонгадзе поспілкувався з Меліндою Герінґ із «Атлантичної ради», яка раніше заявила, що вбивство Шеремета – це не випадковість, а ознака і сигнал про триваюче погіршення стану свободи слова в Україні.

– Які Ваші аргументи щодо погіршення свободи слова в Україні?

– Ситуація зі свободою слова в Україні є загрозливою. Вбивство Павла Шеремета є яскравим прикладом, в принципі, постійного занепаду свободи преси в останні місяці. Справа не лише в Шереметі. За день до його вбивства було здійснено напад на Марію Ридван, редактора Forbes Україна, за 5 днів до вбивства Шеремета був здійснений напад на редактора видання «Бізнес.Цензор». Також до вбивства Шеремета було здійснено напад на голову «Міжнародна прозорість» Transparency International Україна. Це має припинитися, і уряд України повинен розслідувати ці справи, і чітко заявити, що безкарність для нападників на українців – неможлива.

– Чи є воля українського уряду це розслідувати?

– Досі я не вражена цим. Наприклад, не відкликано з відпустки Вадима Трояна(першого заступника голови Нацполіції, який нібито стежив за Павлом Шереметом і Оленою Притулою – ред.), вони не наполягають на розслідуванні, проводять його з недостатній запалом. Я хочу бачити більше дій і менше слів.

– Як Захід оцінює ситуацію і як це впливає на погляд на Україну?

– Це має значний вплив на міжнародний імідж, міжнародну репутацію України. Я сподіваюся, що уряд розуміє, наскільки важливою і серйозною є ситуація. Вбивство Шеремета у цьому страшному підриві надіслало жахливе повідомлення журналістам – вони вже залякані. Я спілкуюся з журналістами і журналісти-розслідувачі бояться проводити реальні розслідування. Вони більше не впевнені у безпеці.

Мелінда Герінґ

Мелінда Герінґ

– Робота багатьох журналістів-розслідувачів в Україні фінансується західними донорами, чи є вихід з ситуації?

– Я хочу розказати про теорії вбивства Шеремета. Їх декілька. Найважливіше в цій ситуації – вбивць треба притягнути до відповідальності, і це має відбутися скоро. Це – важливо. Але загалом вбивство Шеремета, який був одним з найважливіших журналістів в Україні, – красномовний, професійний журналіст «Української правди», радіожурналіст «Вестей» – знаєте, це страшний сигнал для журналістів, бо тепер ніхто не перебуває у безпеці.

Видання «Українська правда» провадить, можливо, найкращу журналістську роботу в Україні, але водночас це видання підтримується і з Заходу, отримує гранти від захід них організацій. На мою думку, ці організації повинні підвищити, посилити підтримку провідних видань. Я також хочу сказати про Kyiv.Post, англомовне видання в Україні, воно продовжує говорити про корупцію в той час, коли кількість таких видань в Україні, можливо, обмежена. Вони також здійснюють свою роботу по банківських оборудках, кримінальних. Подібні видання також заслуговують на кращу підтримку. І давайте говорити про громадське мовлення. З час анексії Криму рівень підтримки громадського мовлення не збільшився. В даному випадку йдеться про підтримку державного мовлення США на Україну. Тож я не бачу достатньої підтримки цього питання, підтримки таких видань як «Голос Америки», Радіо Свобода з боку уряду США.

Наталія Лігачова

Наталія Лігачова

Водночас голова громадської організації «Детектор медіа» Наталія Лігачова, реагуючи на інтерв’ю «Голосу Америки» з Меліндою Герінґ із «Атлантичної ради», назвала «неправдивим» поширення в умовах війни заяв про наступ на свободу слова в Україні.

«Відповідально заявляю: при всіх непростих процесах в нашому політичному і медійному житті, говорити про те, що у нас, нібито, зараз погіршилася ситуація зі свободою слова, що йде ініційований владою наступ на права журналістів – це значить говорити неправду. І це абсолютно безвідповідально і небезпечно в умовах війни з зовнішнім агресором і його наростаючою підтримкою обивателями на Заході. Тим більше, робити це на зовнішніх, зарубіжних майданчиках», – зауважила Лігачова.

Вона також заперечила «пасивність» влади в розслідуванні вбивства журналіста Павла Шеремета.

«Буквально через кілька годин після вбивства Павла Шеремета той же Святослав Цеголко (прес-секретар президента України Петра Порошенка – ред.) подзвонив з запитанням: підкажіть, що ще можна зробити і що, може, ми робимо неправильно? Напевно, дзвонив Святослав не тільки мені», – написала Лігачова на сторінці у Facebook.

«Ефір в «Час-таймі» з Меліндою Герінґ особисто у мене викликає одну реакцію: «Що це було?», – написала керівник «Детектор медіа».

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY