НТН – «чоловічий» канал

17 Жовтня 2007
30871
17 Жовтня 2007
16:22

НТН – «чоловічий» канал

30871
НТН – «чоловічий» канал

Канал НТН чи не єдиний з-поміж невеликих каналів зміг за останній рік збільшити свою частку в загальному телепросторі України. Тож постає логічне запитання: завдяки яким рішенням та змінам у програмній сітці каналу вдалося збільшити частку до 3% і впевнено посісти місце в десятці найбільших каналів України?

Нижче показано зростання частки НТН з 2005-го року. Особливо помітним це зростання є серед чоловічих аудиторій.
 

Частка НТН за 2005-2007 роки
Аудиторія
2005
2006
січ-вер 2007
18+
1,1
2,2
2,9
ч. 25-34
1,4
2,2
3,0
ч. 35-44
1,9
3,3
4,7
ч. 45-54
1,4
2,7
3,9

 
Аудиторія

На офіційному сайті каналу вказано, що аудиторією каналу є чоловіки та жінки у віці 18-49 років із ядром аудиторії «чоловіки 25+». Нижче показано, як змінився профіль каналу за рік:

 

Бачимо, що за рік каналу вдалося збільшити частку саме завдяки ядру своєї аудиторії – чоловіки 25+, в якій НТН вдалося найбільше привабити чоловічу аудиторію 35-55. Щодо жіночої та молодіжної аудиторії, то тут частка каналу залишилася на рівні минулого року. Канал не є популярним серед молоді, найбільш прихильними до НТН є люди від 35-ти до 44-х років. Вони складають четверту частину всіх лояльних до каналу глядачів.
 

Отже, як бачимо з аналізу профілю, НТН є одним із яскраво виражених «чоловічих» каналів. Він успішно вступив у боротьбу за чоловічу аудиторію з СТБ та ТРК «Україна» й у вересні 2007-го за часткою аудиторії «чоловіки 45-54» майже наздогнав їх.

За неофіційною інформацію, у планах СТБ – зміна профілю каналу в «жіночніший» бік, тому в НТН є всі шанси перехопити вивільнену частину чоловічої аудиторії. Проте про підтвердження зміни профілю СТБ говорити потрібно із застереженнями, адже частка СТБ після зростання на початку року зменшилась як за чоловічою, так і за жіночою аудиторіями. Серед трійки СТБ – Новий – ICTV частка за чоловічою аудиторією в СТБ є найменшою і вона продовжує падати (частка за чоловічою аудиторією у лютому 2007 року – 7,4%, у жовтні 2007-го – 6,2%), тим часом як Новий та ICTV стабільно утримують свою частину аудиторії.
 
Одним із основних конкурентів НТН у боротьбі за чоловічі симпатії є й канал ICTV, що почав збільшувати частку чоловічої аудиторії (частка чоловічої аудиторії в жовтні – 8,1%; жіночої – 5,6%). Спрямованість каналу можна помітити навіть за анонсами художніх фільмів, що розраховані здебільшого на чоловіків.
 
Програмна сітка

За допомогою яких змін у програмній сітці НТН зміг збільшити рейтинги, а відтак і частку каналу? Порівняно з 2006-м роком, у 2007-му темпи зростання рейтингів НТН дещо сповільнились, особливо у прайм-таймі, коли конкуренція між каналами є найбільшою.

Ми порівняли змістове наповнення ефіру у вересні 2005-го, 2006-го та 2007-го років. Якщо у 2005-му телевізійні серіали займали близько 40% ефірного часу каналу, то в 2007-му їх стало значно менше (їх частка не перевищує 15%). Проте значно зросла кількість художніх фільмів. Так, за останній рік НТН удвічі збільшив кількість художніх фільмів порівняно з 2006-м роком, зменшивши кількість телевізійних серіалів, документальних фільмів та частково відмовившись від формату ток-шоу.

Найсуттєвіше зростання рейтингів НТН відбулось у прайм-таймі. Можна виділити кілька основних часових інтервалів, де це зростання було найзначнішим. Це ранній прайм – із 16-ої до 17-ої та з 18-ої до 19-ої й основний прайм-тайм із 20-ої до 21-ої години. Саме в ці часові інтервали й відбулись основні програмні зміни:
  • у ранньому прайм-таймі замість жіночого серіалу «Земля любові, земля надії» (Іспанія) канал поставив художні фільми – здебільшого трилери, детективи або невеликі серіали, розраховані на чоловічу аудиторію
  • минулого вересня у часовому інтервалі з 18-ої до 19-ої в ефір виходило ток-шоу «Красуні» з ведучою Неллі Уваровою, своєрідний телевізійний «жіночий клуб». Нині ж у цей часовий проміжок на НТН можна побачити судове засідання у програмі «Час суду». Торік ця програма теж була у сітці каналу, але виходила в ефір о 15:00
  • серіал російсько-українського виробництва «Право на любов», що виходив у прайм-таймі з 20-ої до 21-ої, змінили знову ж таки художні фільми пригодницького чи комедійного жанру, бойовики та трилери.
 
Таким чином, усі програмні зміни каналу пов’язані із залученням до перегляду НТН саме чоловічої аудиторії. І, як бачимо, це каналу вдається.
 
Джерело всіх графіків та таблиць – GFK Ukraine, Markdata.
 
Олена Гонтар, медіааналітик Cortex, http://www.mediaplanning.com.ua
 
 
Довідка «ТК»:
НТН вийшов в ефір 1 листопада 2004 року. Канал працює у режимі цілодобового мовлення; технічне покриття – 88,3% (з липня 2007 року); у 2006-му технічне покриття каналу становило 77,6%.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
30871
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Андрей
6033 дн. тому
Совет Ирине: для начала прочитать то, что она написана, без 0.5 дешевой водки это не осилить. И вообще, девушка ваш уровень, не дает вам права писать комментарии к такому анализу
Ира
6037 дн. тому
Совершенно нелогично. Сначала писать, что доля канала растет, а потом по той же доле сравнивать распределение аудитории. При этом рост не учитывается. Также некорректно сравнивать состав аудитории каналов по доле смотрения, потому что она у всех трех разная. Структура аудитории измеряется показателем adhesion, а уж никак не долей смотрения
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду