Рік перевиробництва

31 Грудня 2011
14057
31 Грудня 2011
12:47

Рік перевиробництва

14057
2011-й став для українського телебачення роком потужного сплеску власного виробництва, несподіваних кадрових змін і розширення першого ешелону
Рік перевиробництва

Основні події на українському телебаченні 2011 року зосереджено у сфері виробництва телепродукту. Продакшн став більш якісним та сягнув історичного піку в кількісних вимірах: за рік в ефір вийшло близько ста нових шоу. Більшість - у жанрах реаліті, талант і дейтінг. Також канали вчергове спробували себе у виробництві серіалів, і частина з них була вдалою.

 

Як ніколи зросла конкуренція за право увійти до топ-шістки. Постійна зміна лідерів відбувалася основним чином за аудиторією 18-54 та 14-49.

 

Ключовими конкретними подіями року стало  велике зниження показників Нового каналу та кадрові зміні, які передували цьому. Другий прихід на «Інтер» команди Володимира Зеленського. Зростання показників «1+1» та  остаточне визначення «плюсовської» групи з нішами для всіх своїх каналів.

 

 

 

Зима - весна

 

Рік розпочався жваво: канали почали продукувати нові великі проекти одразу після новорічних свят, а вже в середині лютого на «Інтері» стартував оновлений сезон з 30 прем'єрами програм.

 

Оновлена команда каналу, яка сформувалася на базі «Кварталу-95», намагалася відсторонитися від концепції «магазину серіалів»: запустили вертикальну лінійку по буднях о 22.33, ранкові та вечірні програми вихідного дня, оригінальний танцювальний проект «Майdан's». Серед програм значну частину становили шоу за участю російських зірок.

 

Тоді «Інтер» системно націлився виключно на розважальний напрямок, ігноруючи інші сфери.

 

Ривка у показниках здійснити не вдалося, частка то  зростала, то знижувалася протягом весни. Врешті решт від частини нових програм канал відмовився («Команда мрії», «Побачення у темряві», «Всі свої», «Здоровенькі були з Малаховим» тощо). Однак при цьому було знайдено і вдалі формати, які розвиваються й надалі («Розсміши коміка», «Орел і решка», «Ранкова пошта» тощо).

 

Тим часом «1+1» остаточно визначився з нішами для каналів групи і поставив на конвеєр форматні реаліті, ігрові й талант-шоу. Таких проектів каналу вистачає не лише для того, щоб заповнити вертикальну лінійку по буднях, а вже й для резерву на випадок заміни.

 

Серед нових трендів - велике кулінарне реаліті «Пекельна кухня». Запуск проекту був вдалим, тенденція на ринку триває. Канал також активно працював над виробництвом проектів вихідного дня і знайшов вдалий формат - велике прем'єрне вокальне шоу «Голос країни» (канал показував його не лише протягом весняного сезону, а й у літні місяці). Також у цей період «1+1» запустив авторський проект tkachenko.ua генерального директора Олександра Ткаченка.

 

Серед невдалих проектів сезону - «Сусідські війни», «Про любов». Не надто високі цифри принесло перше шоу з Доманським «Шоу на 2 мільйони», однак наступний проект за його участі - «Мій зможе» - мав досить високий результат. Також канал припинив показ «Без мандата та гламуру» і «Суперняні».

 

Але загалом показники каналу в 2011-му почали інтенсивно зростати. Певно, 2011-й із топ-шістки найбільш вдалим був саме для «1+1».

 

Паралельно у зимово-весняний період почалося репозиціонування телеканалу ТЕТ. Канал із «бунтарським» продуктом та провокаційним амплуа сфокусувався на молодіжній, у першу чергу дівчачій аудиторії. Він повністю змінив сітку і розпочав виробництво молодіжних проектів. В ефір вийшли молодіжні ситкоми, містичні серіали, реаліті власного виробництва («Реальні пацани», «Теорія зради», «Твою маму», «Нереальні предки» і «Реальна кров»). Як і материнський канал групи, ТЕТ помітно наростив телеперегляд у 2011 році.

 

СТБ навесні додав до мегауспіху своїх талант-шоу реаліті «Холостяк» за форматом The Bachelor. Шоу, яке стало відкриттям сезону, продемонструвало унікальну за останні роки динаміку зростання показників: стартувало воно зі скромними 10,53%, а упродовж трансляції щотижня набирало обертів і в фіналі взяло частку 35,59%. Проект «Холостяк. Як вийти заміж» із ведучою Анфісою Чеховою за рахунок вдалого програмування та прив'язки до основного шоу взяв досить високі показники. Внаслідок цього на інших телеканалах розпочали активно розробляти нові дейтінг- та постшоу.

 

Не всі проекти каналу в зимово-весняний сезон приносили бажаний результат. Друга (після вдалої у «1+1») спроба адаптувати формат ВВС «Танці з зірками» принесла СТБ скромні показники.

 

У цей період Новому каналу ще вдається утримувати лідерство за його комерційною аудиторією - 14-49, «50 тис.+». Канал запускає нові реаліті, більшість із яких створено за власними ідеями. При не надто високих бюджетах їм вдавалося брати у праймі високу частку - понад або майже 20%. Це «Здраствуйте, я ваша мама», «Інтуїція», «Хто проти блондинок?», «Мрії збуваються», «Батьки і діти», «Співай, якщо зможеш», «Зроби мені смішно», «Знову разом». Новий нарешті випустив в ефір ситком «Ластівчине гніздо», знятий на його замовлення Friends Production. На думку генерального директора Film.ua Віктора Мирського, цей ситком знято на рівні російських проектів у цьому ж жанрі. Серед невдалих проектів - «Замок страху».

 

Тим часом для ICTV зимово-весняний період став рядовим сезоном, суттєвих зрушень у програмуванні чи показниках не спостерігалося. У відповідь на поширення вертикальних лінійок власних проектів канал ставив у праймі серіали, не завжди прем'єрні, але заточені під власну аудиторію. Великі шоу він залишив на осінь, а у весняний період випустив проекти «Жіноча логіка» та «Чудо-люди». Високих показників вони не здобули, канал вирішив їх не продовжувати.

 

На початку року ТРК «Україна» залишив генеральний директор Вальдемар Дзікі. На керівній посаді його змінила колишній головний редактор каналу Марина Миргородська. У цей час формується медіагрупа під проводом керівної компанії ТОВ «Медіа Група Україна», яка об'єднала телеканали «Україна», «Футбол», «Футбол+», «Донбас» та інтернет-активи компанії. Медіагрупу очолив Федір Огарков.

 

Викликом для «України» знову стало власне виробництво. Юридично оформлено продакшн «Телепро», який має зосередитися на виробництві програм, шоу, адаптацій, а надалі й виробляти контент для всіх телеканалів групи. Натомість у цьому сезоні канал «Україна» продовжує розвиватися в межах концепції, спрямованої на стабільне зростання щоденних слотів. При цьому домінантні позиції займає серіальний продукт. Навесні «Україна» показала ще низку успішних серіалів («Смак гранату», «Гра», «Маруся», «Єфросинія» тощо). «Маруся», знята за сценарієм Тетяни Гнєдаш, витримала хороші показники о 19.20. Також канал продовжив  ще на один сезон шоу «Народна зірка», але далі поки що вирішив поставити крапку.

 

Нові проекти, запущені в цей час, - «Життя на смак» та «Фактор статі» - високих показників не мали. Останній досить скоро і не без скандалу зняли з ефіру. У цей час у новинну службу каналу спершу як консультант, а згодом і як директор з інформаційного мовлення приходить Ігор Золотаревський. Також на позицію директора зі стратегічного маркетингу ТОВ «Медіа Група Україна»  призначають Ольгу Захарову, а Григорія Тичину - на посаду головного виконавчого продюсера телеканалу «Україна».

 

Перший національний з початку року поповнив ефір новим зірковим придбанням - проектом «Шустер live», який завершив свій кількарічний марафон на каналі «Україна». Досить часто програма Савіка Шустера виявлялася лідером серед інших суспільно-політичних шоу.

 

Цього року канал продовжив більшість своїх проектів, уклав угоди щодо обміну продуктом із телекомпаніями інших країн (Китай, Німеччина, Греція, Іран, Азербайджан, Грузія Франція тощо) та провів «Євробачення», яке, як і в попередні роки, не обійшлося без скандалу.

 

 

Літо

 

Літо засвідчило, що межі між телевізійними сезонами стираються, а запуск прем'єр та нових великих шоу має тривати весь рік. Телеканали перестали сприймати його як час мінімалізації витрат і трансляції нескінченних повторів. Російські канали-лідери відмовилися від так званої сезонності ще в 2008 році, вирішивши працювати над прем'єрами протягом року.

 

Ті, хто знехтував цією тенденцією, послабили свої позиції. У першу чергу це стосується Нового каналу, який не відмовлявся від повторів до кінця серпня, і в якого на тлі цих повторів загубилися прем'єрні випуски брендових шоу та серіалів.

 

Найбільше літніх прем'єр цього року запустив «1+1». Зокрема, каналу  вдалося знайти вдалий формат вокального шоу - «Голос країни», який мав високі показники. Також  «1+1» вдався й до низки інших експериментів. Серед них «Зняти все» (відеощоденники за ізраїльським форматом Connected) та «Секс-місія». Обидві програми згодом було закрито: першу через те, що не принесла високих рейтингів і мала не зовсім очікувані відгуки аудиторії, а друга хоч взяла високі цифри та отримала резонанс через свою відвертість, завершилась, як і планувалося, після п'ятого випуску.

 

Інші канали групи «1+1» також запускали літні прем'єри: на ТЕТі виходило реаліті «Королева балу». Також, за словами гендиректора каналу Ірини Костюк, уперше серед інших каналів ТЕТ випустив в ефір проект, народжений в інтернеті («Дурнєв+1») - і таким чином «залучив аудиторію, яка раніше про ТЕТ навіть не чула».

 

В цей час на «Плюси» стікаються кадри з інших телеканалів. Наприклад, генеральний директор М1 Олександр Асаулюк очолює «2+2», Сергій Попов, який залишив СТБ та розчарувався в «Україні», перекочував на посаду шеф-редактора ТСН і забрав із собою частину журналістів «Вікон-новин». Тісно співпрацювати з «1+1» почали продюсери Нового та СТБ - Вікторя Забулонська, Марина Городецька та Олена Вікторова, які утворили самостійні продюсерські групи.

 

А от на Новому каналі почалася масштабна кадрова криза. Внаслідок конфлікту в менеджменті канал залишили керівники двох продакшн-напрямків: спочатку Вікторія Забулонська, а наприкінці літа й Оксана Панасівська. Останній конфлікт набув розголосу в ЗМІ. Внаслідок цього Дмитро Царенко став головним продюсером, а Новий вирішив провести реорганізацію виробничого підрозділу.

 

З-поміж інших кадрових змін: Денис Логвиненко змінив Андрія Уреньова на посаді керівника «MTV Україна».

 

Літнє зниження показників Нового призвело до зростання частки ICTV, який, зрештою, вперше у своїй історії став лідером (серпень, аудиторія 14-49, «50 тис.+»).

 

На СТБ в цей період створюється новий підрозділ у складі продакшну - 5-е творче об'єднання (ТО) під керівництвом Тали Онищук, яке шукає нових керівників для виробничих підрозділів та реорганізовує новинну службу. А інформаційно-аналітичний департамент СТБ очолює Михайло Єрмолаев. Канал починає активно виробляти проекти про ілюзіоністів та екстрасенсів: до «Битви екстрасенсів» додається «Феномен» та «Обмани мене». Згодом цим трендом зацікавилися й інші канали: на 2012-й Новий розробляє «Україну чудес» з російськими ілюзіоністами братами Софроновими, а «1+1» - «Магію».

 

«Україна», за словами директора Марини Миргородської, в цей час розпочинає зйомки ще одного серіалу за сценарієм Тетяни Гнєдаш «Катрусина любов» і сподівається, що стрічка зможе повторити успіх «Марусі». Також канал запустив інформаційно-аналітичний тижневик з Андрієм Даниленком.

 

НТКУ влітку займалася активною міжнародною діяльністю й укладала угоди з мовниками EBU та URTI. Наприкінці літа, 24 серпня, завдяки старанням НТКУ було запущено українську версію «Євроньюз». Надалі Перший національний також не планує «міжсезоння», зокрема літо 2012-го має бути найбільш насичене подіями: Євро-2012 та Олімпійські ігри.

 

 

Осінь - зима

 

 

Продукт

 

Традиційно найбільш гарячим на події (кадрові перестановки, гучні проекти та рейтингові коливання) став осінній сезон.

 

Він розпочався масштабним стартом нових шоу, переважно реаліті й талант-шоу. При цьому серед великої кількості міжнародних форматів канали примудрилися вподобати дуже схожі. Понад 10 нових шоу стартувало на СТБ, канал також запустив нову лінійку власних програм у праймі по буднях та продовжив розвивати постшоу, таки запустивши «післямову» до «Майстер-шефа» і «Зважених та щасливих».

 

Навіть ICTV, який останнім часом не відносив великі шоу та реаліті до своїх пріоритетів, увійшов у сезон одразу з «Останнім героєм», «Битвою націй» та «Джентльменами на дачі». Останній проект можна віднести до оригінальних ідей. Згодом його придбав російський канал «Перець».

 

В ефір вийшов проект СТБ про схуднення «Зважені та щасливі» за британським форматом компанії Reveille Biggest Loser. Цей формат ще в 2009 році придбав «Інтер», однак не зважився його запустити. СТБ адаптував його успішно й незабаром готуватиме другий сезон шоу. На СТБ наголошують, що розробляють проекти не на один сезон, а з розрахунком на тривалий вихід.

 

Окрім нових шоу з'явилося ще кілька серіалів, знятих на замовлення українських телеканалів: традиційні «Свати» (п'ятий сезон) від «Кварталу-95» на «Інтері» та ще один новий серіал від кварталівців - «Дівоче полювання», сага про вампірів «Спліт» на ТЕТі і ситком «Таксі» на ICTV. На відміну від інтерівських прем'єр, решта власних серіалів особливого успіху за показниками не мали.

 

Після «Холостяка» осінь заполонив суцільний бум дейтінг-шоу. Це і шоу знайомств («Фермер шукає дружину» СТБ, «Холостячка» «1+1»), і проекти про весілля («Чотири весілля» «1+1», «Весільні битви» СТБ). «Україна» запускає реаліті «Як вийти заміж за мого сина» та доповнює його постшоу «Заміж за сина» з Лєною Леніною.

 

«Україна» також запускає ігрове шоу з головним героєм серіалу «Глухар» Максимом Авереним - «Хвилина до перемоги» та ранкові новини з Олександром Мозговим та Мариною Кухар. На думку Марини Миргородської, визначною подією осіннього сезону для каналу стала купівля субліцензії на право транслювати Євро-2012. «Україна» навіть почала готувати документальні фільми та нові програми до цієї події.

 

Не принесли бажаних рейтингів восени  проекти Big Brother на К1, «Шоу №1» на «Інтері», «Мама в законі» на «1+1», «Всі свої» з Байрак на «Інтері», «Давай одружимось» на СТБ (без Байрак), низка проектів Нового каналу тощо.

 

У програмуванні найбільших телеканалів серіальний прайм змагався з вертикальним. Вертикальні лінійки власних проектів у цей час були на «1+1», СТБ, Новому, а серіали залишилися на «Інтері», «Україні» та ICTV.

 

Певною альтернативою каналам із переважно розважальним контентом став ТВі, який цього року розширив інформаційне мовлення та зорієнтувався на публіцистику, аналітику та документалістику. Канал запустив низку авторських проектів, які ведуть Сергій Рахманін, Віталій Портніков, Марія Бурмака, Віталій Гайдукевич, Мустафа Найєм, Микола Томенко та інші.

 

 

Перепозиціонування каналів

 

Посилення конкуренції за виробництво змусило телеканали шукати нове амплуа, щоб відгризти шматок бажаної аудиторії або хоча б не втратити те, що є. Перепозиціонувалися восени К1 та «2+2».

 

К1 залишив у минулому містичний образ та обрав нішу молодіжного каналу, забрав із сітки майже всі пізнавальні проекти на користь скандальним реаліті. А «2+2» під керівництвом Олександра Асаулюка вирішив стати каналом із «Правом на лева» і спробував підсилити власне виробництво. Як повідомляла ТК, він запустить реаліті про футбол, mockumentary «Стрингер» та «Слідоки», ток-шоу «Ультрас» та програму про інший футбол «Бол-фут». Окрім цього «2+2» створюватиме гумористичні проекти та зніматиме власний ситком.

 

Водночас ще один канал групи «1+1» - ТЕТ - завершив процес релончу й утвердився у новому позиціонуванні.

 

Згодом оновлений сезон розпочався на М1. Канал також підкоригував свої пріоритети й вирішив мітити в ширшу аудиторію. Для цього він змінив слоган і графіку. «Нас смотрят не только 14-летние пользователи десятка гаджетов на Печерске, но и люди, живущие, условно говоря, в Белой Церкви, в Кривом Роге, в Красном Луче Донецкой области, в Червонограде под Львовом», - наголошував генеральний директор Валентин Коваль. Тому М1 уповільнив темп, відмовився від репу та випадкових виконавців, запустив нову студію та прямоефірні проекти.

 

Дещо пізніше - у грудні - ТОНІС остаточно перепозиціонувався на «перший соціальний канал». В ефірі з'явилися щоденне ток-шоу «Соціальний статус», проект «Країна порад», новини «Соціальний пульс», програма про здоров'я, авторські проекти Дмитра Видріна та Миколи Погребінського. В інформаційному мовленні канал має намір «уникати гри у велику політику» й орієнтуватися на соціальну тематику.

 

Падіння

 

Ключовою подією літа-осені стало стрімке падіння показників Нового каналу. Новий сезон не лише не спинив літньої тенденції, а, навпаки, поглибив її. Масштабні шоу «Фабрика зірок - 4» і «Я герой» провалились, а у традиційно успішних реаліті каналу знизилася частка. Зрештою, показники каналу впали удвічі. Експерти, опитані «Детектор медіаю», серед основних причин падіння називали кадрову кризу, орієнтацію на подорослішання, неміцний бренд та неконтрольоване зниження позицій улітку. Аудиторія розбіглася по різних каналах: свою частину відтягнули насамперед ТЕТ, СТБ, «1+1». Втім, на зиму - весну 2012-го Новий підготував кілька нових проектів і вже почав вносити зміни у сітку.

 

Також восени суттєвого зниження частки зазнав К1. За підсумками вересня канал опинився на одинадцятому місті за своєю комерційною аудиторією, тоді як перед цим переважно не випадав з десятки. Тобто попсовий молодіжно-романтичний сезон, що мав би, як, імовірно, гадали менеджери, нарешті поліпшити позиції К1, не спрацював. І канал без чіткого бренду та концепції втратив навіть тих глядачів, які колись дивились у його ефірі містичні та пізнавальні проекти. Головним провалом став проект за форматом Endemol Big Brother («Великий брат»).

 

Кадри

 

Найнесподіванішими цього року були кадрові перестановки на «Інтері». Відколи влітку Зеленський і команда залишили канал, інтригою осені було очікування: хто ж їх замінить. Переговори велись як із російськими, так і з українськими менеджерами. З-поміж іншого перехід на «Інтер» пророкували генеральному продюсеру СТС В'ячеславу Муругову та генеральному продюсеру телевізійних проектів Star Media Дарії Фіалко. Зрештою, генеральний продюсер підрозділу Film.ua Television Алла Липовецька у листопаді перейшла на «Інтер» на посаду директора з виробництва. Однак протрималася на ній недовго, адже несподівано для всього телеринку кермо «Інтера» знову опинилось у руках Володимира Зеленського та його «Студії Квартал-95», які тепер мають всю повноту влади на каналі. Ярослава Порохняка «посунули» займатися справами всієї групи «Інтер», тим самим, як подейкують джерела, створивши ситуацію двовладдя. Алла Липовецька залишила «Інтер» підтримала модну тенденцію і заснувала свій продакшн.

 

Натомість «Інтер» знайшов собі нового продюсера - Оксану Панасівську, яка тепер має намір модернізувати канал соціальними ток-шоу. Головним режисером став Михайло Комаровський, директором із виробництва каналу - Євген Д'яченко, піар-директором - Ірина Побєдоносцева та представники команди «Кварталу».

 

Виправляти помилки «молодіжного сезону» К1 прийшов утомлений «політичним» форматом ТВі Сергій Дем'янчук - як новий генеральний продюсер каналу.

 

Колишній маркетинг-директор групи «1+1» Євгенія Близнюк стала керівником відділу розробки нових форматів на СТБ, а продакшн «України» очолив британець Ден Бердбрідж (Dan Berbridge).

 

 

***

У 2012 рік канали вступатимуть із новими силами, амбіціями та викликами. У битву за місце у «великій шістці» включилися канали другого ешелону: про такі наміри вже заявляли ТЕТ і Перший національний.

 

Перед «Інтером» стоїть ним же самим поставлене завдання обережно запровадити соціальні формати і більше не втрачати аудиторії.  «Україна» має вирішити нарешті проблему з нестачею проектів власного виробництва. Новому каналу  життєво необхідно підвищити показники, ICTV - не втрачати позицій, обережніше обирати формати і, зрештою, зняти успішний ситком, а СТБ та «1+1» мають не поступатись один одному й боротися за першість у категорії 18-54.

 

 

«Детектор медіа» запропонувала телеменеджерам скласти власний рейтинг найважливіших подій сезону. Пропонуємо відповіді тих, хто зголосився це зробити.

 

 

Ірина Костюк, генеральний продюсер ТЕТу:

 

1. Контраст показателей весеннего и осеннего сезонов на Новом канале.

2. Укрепление позиций группы каналов «1+1».

3. Очередная смена руководства и среднего менеджмента на «Интере».

4. Это не событие, но явный и позитивный тренд, о котором я всё чаще слышу от российских коллег (что и делает этот тренд замечательным) - качество производимого украинского несценарного телеконтента намного выше российского. И это объективно. Особенно это заметно на примере русских и украинских адаптаций одного и того же формата.

 

 

Єгор Бенкендорф, генеральний директор Національної телекомпанії України:

 

1. Запуск украинского Euronews.

2. Цифровой конкурс.

3. Запуск SAY TV.

4. Рост медиапоказателей Первого национального в течение года. Как пример - выход на 7-ю позицию на предпоследней (51-й) неделе года, когда Первый национальный обогнал ряд телеканалов, в т.ч. и Новый канал.

5. Празднование 60-летия украинского телевидения, которое стало не просто масштабным праздником, но и было отмечено на государственном уровне.

6. Уход и возвращение Владимира Зеленского на «Интер».

 

 

Федір Огарков, генеральний директор медіахолдинга «Медіа Група Україна»:

 

1. Объявлены официальные трансляторы Евро-2012: ими стали каналы «Украина», «Футбол» и Первый национальный.

2. Медиагруппа «Украина» вошла в состав учредителей ИТК.

3. Проведен конкурс на получение лицензий на трансляцию каналов в цифровых мультиплексах - распределение сил на рынке меняется, количество эфирных каналов у группы «1+1» сократится, у «Медиа Группы Украина» увеличится, появятся новые эфирные каналы.

4. Бум кулинарных шоу на украинских телеканалах.

5. Новый канал существенно потерял долю аудитории, наметился рост эфирных каналов второго эшелона.

6. Сформирована и начала свою работу «Медиа Группа Украина», объединяющая телевизионные и интернет-активы Группы СКМ в один холдинг.

 

Фото - www.tv.net.ua, obozrevatel.com, scm.com.ua, nnm.ru

 

 

Про медійні підсумки 2011 року від «Детектор медіа» читайте також в матеріалах «Коштовна цифра "Зеонбуду"», «Медіаправо: наслідки законодавчих змін та ініціатив 2011 року», «Підсумки підсумків та кінець світу», «Рік звикання», «Журналістика "епохи невизначеності"»«Українська "віртуальна реальність" - 2011», «Теленовини нині розповідають про інакшу, ніж є, реальність».

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
14057
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду