Громадськість закликає повернути законопроект щодо врегулювання питань авторського права і суміжних прав на доопрацювання

Громадськість закликає повернути законопроект щодо врегулювання питань авторського права і суміжних прав на доопрацювання

19 Квітня 2018
1948
19 Квітня 2018
12:41

Громадськість закликає повернути законопроект щодо врегулювання питань авторського права і суміжних прав на доопрацювання

1948
Експерти групи «Культура» Реанімаційного Пакету Реформ закликають народних обранців зачекати з ухваленням у першому читанні законопроекту №7539, який планується розглядати 19 квітня.
Громадськість закликає повернути законопроект щодо врегулювання питань авторського права і суміжних прав на доопрацювання
Громадськість закликає повернути законопроект щодо врегулювання питань авторського права і суміжних прав на доопрацювання

Про це йдеться в заяві групи «Культура» Реанімаційного проекту реформ.  

14 березня профільний парламентський комітет з питань науки і освіти на своєму засіданні ухвалив рішення узяти урядовий законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо врегулювання питань авторського права і суміжних прав» (№7539) за основу у першому читанні, нагадується в заяві.

Водночас, на думку експертів групи «Культура» РПР, цей законопроект продовжує практику нехтування Міністерством економічного розвитку і торгівлі процедури підготовки нормативно-правових актів з залученням фахових експертів і обговорення у зацікавлених спільнотах, як це відбулося з дотичним законопроектом «Про ефективне управління майновими правами правовласників у сфері авторського права і (або) суміжних прав» (№7466), який наразі напередодні другого читання намагається відкоригувати створена при профільному комітеті робоча група.

«Зараз вже зрозуміло, що ці обидва законопроекти змістовно пов’язані один з одним та їхнє опрацювання має відбуватися послідовно. Тобто до голосування в остаточній редакції законопроекту №7466 напрацювання будь-яких пропозицій до законопроекту № 7539 буде неефективним та професійно безпідставним», - наголошується в зверненні.

Експерти групи «Культура» Реанімаційного Пакету Реформ закликають парламент зачекати з ухваленням у першому читанні законопроекту №7539, оскільки:

  • має відбутися розподіл сфер колективного управління (обов’язкового та розширеного), що виявить яких саме нормативних положень не вистачає у базовому законі, у тому числі термінологічного апарату;
  • мають бути оновлені та доповнені правові норми щодо використання об’єктів авторського права і суміжних прав (аудіовізуальних творів, репрографії, права слідування) разом з діями учасників здійснення цих прав, яких зараз законопроект №7539 не містить, та залишається незрозумілим, чи увійдуть вони до №7466 чи ні (сталося так, що останній руйнує логічну побудову стосунків базового закону й «підпорядкованого»);Отже
  • слід усунути розбіжності, які стануть наявними після ухвалення законопроекту №7466, наприклад: застосування такого об’єкта суміжних прав як «відеограма», якого у міжнародних угодах, до яких приєдналася Україна, не існує (є «перший запис фільму»). Законопроект №7539 намагається видалити з законодавчого поля цей термін. Втім, робить це теж у неприйнятний спосіб;
  • важливо врахувати зміни до самого тексту законопроекту № 7466 щодо питань колективного управління, які робоча група немала можливість додати з об’єктивних обставин (стислі строки, структурні обмеження тощо) та усунути його розбіжності з оновленим базовим законом.

Таким чином, у разі ухвалення у першому читанні законопроекту №7539 (до набрання чинності №7466) до нього не зможуть бути подані необхідні зміни у режимі депутатських поправок і пропозицій, а головне, що наявна структура законопроекту №7539 істотно обмежує можливість подання таких критично необхідних до нього змін, зазначено в заяві.

Отже, поточна редакція законопроекту №7539 та ініціативи щодо найшвидшого ухвалення його у першому читанні не відповідають потребам захисту прав суб’єктів авторського права і суміжних прав в Україні, резюмують автори звернення. Тому експерти групи «Культура» Реанімаційного Пакету Реформ закликають народних депутатів не ухвалювати законопроект №7539 у першому читанні та проголосувати за повернення документу на доопрацювання до Комітету з питань науки і освіти.

Як повідомляв «Детектор медіа», 7 лютого 2018 року група «Культура» Реанімаційного Пакету Реформ закликала народних депутатів та відповідні комітети прийняти рішення про повернення законопроекту №7466 про ефективне управління майновими правами правовласників у сфері авторського права і (або) суміжних прав на доопрацювання як такий, що є непроробленим, містить низку суперечностей, не обговорювався з експертним середовищем і загалом складає враження зробленого нашвидкуруч. Однак 1 березня Верховна Рада ухвалила цей законопроект у першому читанні. На підтримку законопроекту №7466 про ефективне управління майновими правами правовласників у сфері авторського права і (або) суміжних прав висловилися 244 народні обранці – при необхідному мінімумі в 226 голосів.

Парламентарії відзначали недосконалість урядового законопроекту, зокрема те, що він стосується лише музики, пісень, але наголошували на необхідності ухвалення цього закону через те, що нинішня ситуація не стимулює внутрішній культурний ринок, а також у контексті євроінтеграції України.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1948
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду