«Медіа Група Україна» хоче через суд анулювати свої домовленості з НСТУ щодо трансляції Чемпіонату світу з футболу в Росії

«Медіа Група Україна» хоче через суд анулювати свої домовленості з НСТУ щодо трансляції Чемпіонату світу з футболу в Росії

13 Лютого 2018
2909
13 Лютого 2018
15:25

«Медіа Група Україна» хоче через суд анулювати свої домовленості з НСТУ щодо трансляції Чемпіонату світу з футболу в Росії

2909
«Медіа Група Україна» вважає неможливою трансляцію на території України Чемпіонату світу з футболу, який відбудеться влітку 2018 року в Росії, та хоче через суд анулювати свої попередні домовленості з Національною суспільною телерадіокомпанією України (НСТУ) щодо субліцензійних прав на трансляцію. Про це «Детектору медіа» повідомили в прес-службі «Медіа Групи Україна».
«Медіа Група Україна» хоче через суд анулювати свої домовленості з НСТУ щодо трансляції Чемпіонату світу з футболу в Росії
«Медіа Група Україна» хоче через суд анулювати свої домовленості з НСТУ щодо трансляції Чемпіонату світу з футболу в Росії

Днями голова правління НСТУ Зураб Аласанія заявив, що загальнонаціональний телеканал НСТУ «UA: Перший» відмовився транслювати Чемпіонат світу з футболу, який відбудеться влітку 2018 року в Росії та права на трансляцію якого було куплено ще у 2013 році. У зв’язку з цим «Детектор медіа» запитав у прес-служби «Медіа Групи Україна», чи планувала вона придбати частину прав на трансляцію цього чемпіонату та чи не відмовилася від таких планів.

У прес-службі повідомили, що ще у 2013 році було досягнуто попередніх домовленостей про субліцензування НТКУ (НСТУ) каналу «Україна» частини прав на трансляцію Чемпіонату світу з футболу – 2018.

«У другій половині 2017 року стало очевидно, що до початку проведення Чемпіонату світу дива не станеться, і РФ збереже свій заслужений статус держави-агресора. На наш погляд, трансляція даного продукту на території України є неможливою з морально-етичної сторони, а з юридичного боку, трансляція даного продукту може призвести до порушення чинного законодавства України», – повідомили в «Медіа Групі Україна».

У зв'язку з цим наприкінці 2017 року «Медіа Група Україна» звернулася до керівництва НСТУ з проханням анулювати всі попередні домовленості щодо трансляції Чемпіонату світу з футболу – 2018. «На жаль, керівництво НСТУ не вважало за можливе задовольнити наше прохання. У зв'язку з чим ми змушені були звернутися до суду з відповідним позовом», – повідомили в прес-службі.

У «Медіа Групі Україна» пояснюють відмову від трансляції Чемпіонату світу тим, що він відбудеться на території держави-агресора: «Наше рішення було обумовлене, перш за все, статусом РФ як держави-агресора. Ми приділяємо надзвичайно велике значення футбольним трансляціям. Глядачі каналу «Україна» і каналів «Футбол 1/Футбол 2» завжди мають можливість дивитися світові, європейські та вітчизняні чемпіонати. Але щодо трансляції ЧС 2018 ми мали прийняти складне, але необхідне рішення і відмовитися від трансляції. Спорт має поєднувати людей, а не ставати ще однією причиною для болю та розбрату».

«Детектор медіа» звернеться до керівництва НСТУ по коментар з приводу намірів «Медіа Групи Україна» скасовувати домовленості через суд. Коментар читайте тут.

Нагадаємо, в листопаді в НСТУ повідомили, що можуть відмовитися від показу Чемпіонату світу з футболу, який проходитиме влітку в Росії, оскільки ця трансляція може містити елементи пропаганди та нести загрозу інформаційній безпеці України. 1 грудня НСТУ не транслювала жеребкування групового етапу Чемпіонату Світу з футболу – 2018.

Крім того, 16 листопада народні депутати з Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторія Сюмар, Олена Кондратюк і Ольга Червакова зареєстрували законопроект № 7299 «Про внесення змін до Закону України "Про телебачення і радіомовлення" щодо інформаційної безпеки та протидії пропаганді держави-агресора». Вони запропонували надати НСТУ право за рішенням правління НСТУ не транслювати заходи, у тому числі спортивні або розважальні, які проводяться на території держави-агресора (держави-окупанта), якщо така трансляція може містити елементи пропаганди та нести загрозу інформаційній безпеці України.

1 лютого Федерація футболу України офіційно підтвердила, що не проводитиме акредитації українських журналістів для висвітлення фінальної частини ЧС-2018 у Росії. Водночас деякі українські журналісти отримали акредитацію на Чемпіонат світу 2018 року з футболу в Росії безпосередньо через ФІФА. Водночас міністр молоді та спорту України Ігор Жданов закликав українських уболівальників не їхати до Росії на Чемпіонат світу з футболу.

10 лютого голова правління НСТУ Зураб Аласанія заявив, що загальнонаціональний телеканал НСТУ «UA: Перший» відмовився транслювати Чемпіонат світу з футболу, який відбудеться влітку 2018 року в Росії та права на трансляцію якого було куплено ще у 2013 році.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2909
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду