Нацрада оголошує конкурс на цифрове телевізійне мовлення на окупований Крим

Нацрада оголошує конкурс на цифрове телевізійне мовлення на окупований Крим

12 Травня 2017
2397
12 Травня 2017
11:03

Нацрада оголошує конкурс на цифрове телевізійне мовлення на окупований Крим

2397
12 травня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення вирішила оголосити конкурс на багатоканальне (цифрове ефірне) мовлення з використанням 50 ТВК (стандарт DVB-T2) у селищі Чонгарі Херсонської області, а також затвердила конкурсні умови.
Нацрада оголошує конкурс на цифрове телевізійне мовлення на окупований Крим
Нацрада оголошує конкурс на цифрове телевізійне мовлення на окупований Крим

На конкурс виставляються п’ять місць у локальному цифровому мультиплексі, оператором якого є ТОВ «Телемережі України», яке збудувало телерадіовежу в Чонгарі для мовлення на окупований Крим. Потужність цифрового передавача – 1 кВт.

За словами члена Нацради Сергія Костинського, на вежі буде встановлено антену напрямленої дії, мовлення з якої вестиметься безпосередньо на Крим. «Сигнал точно буде охоплювати Джанкойський і Красноперекопський райони Криму», – повідомив він. Висоту вежі заплановано з часом збільшити зі 150 до 200 метрів, що поліпшить зону покриття.

Конкурсні умови передбачають особливі вимоги до програмної концепції:

  • у загальному обсязі мовлення не менше 25% мають становити соціально важливі програми (інформаційні та соціально-політичні для забезпечення інформаційних потреб громадян;
  • дозволяється ретрансляція виключно програм суспільного мовлення;
  • загальнонаціональні та регіональні телекомпанії мають забезпечувати цілісність мережі мовлення і програмного наповнення.

Конкурс буде оголошено найближчими днями офіційно в газеті «Голос України», де буде оприлюднено строки прийому заяв претендентів.

Сергій Костинський закликав усі українські телеканали взяти участь у конкурсі, щоб усі п’ять місць у мультиплексі були заповнені і мешканці північного Криму отримали доступ до українських телеканалів не лише через супутник, а й через цифрові ефірні приймачі. «Цей проект буде індикатором патріотизму українських загальнонаціональних каналів. Це не комерційний проект, тут немає зиску для комерційних телеканалів. але це питання державницьке», - зауважив пан Костинський.

Нагадаємо, 27 грудня 2016 року Нацрада визначила переможців конкурсу на 4 ФМ-частоти в Чонгарі Херсонської області. Три частоти з потужністю передавачів 5 кВт, що дає змогу охопити ФМ-мовленням Крим, дісталися «Українському радіо», кримськотатарській радіостанції «Мейдан» (ТОВ «Телевізійна компанія “Атлант-СВ”»), що пов’язана з кримськотатарським телеканалом ATR і належить Ленуру Іслямову, а також радіостанції «Крим.Реалії» (ГО «Радіо кримських громад»), яка є проектом «Радіо Свобода». Четверта частота в Чонгарі з менш потужним передавачем (300 Вт) дісталася херсонській місцевій радіостанції «Херсон ФМ». Без частот у Чонгарі залишилися «Громадське радіо» та сімферопольське «Лідер ФМ» - це ще одна радіостанція Ленура Іслямова, яка з часів анексії Криму припинила мовлення.

У січні 2017 року було завершено будівництво телевежі в Чонгарі. У лютому 2017 року зі 150-метрової телевежі почалася трансляцію цілодобового мовлення на окупований Крим та сусідні з ним населені пункти Херсонщини у тестовому режимі. 17 березня відбулося офіційне відкриття телекомунікаційної вежі в Чонгарі. 24 березня член Нацради Сергій Костинський повідомив, що для запуску цифрового телевізійного мовлення на півострів потрібно 3-4 місяці.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2397
Читайте також
12.05.2017 13:02
Мар'яна Закусило
«Детектор медіа»
1 884
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду