detector.media
Мар'яна Закусило
«Детектор медіа»
12.05.2017 11:03
Нацрада оголошує конкурс на цифрове телевізійне мовлення на окупований Крим
Нацрада оголошує конкурс на цифрове телевізійне мовлення на окупований Крим
12 травня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення вирішила оголосити конкурс на багатоканальне (цифрове ефірне) мовлення з використанням 50 ТВК (стандарт DVB-T2) у селищі Чонгарі Херсонської області, а також затвердила конкурсні умови.

На конкурс виставляються п’ять місць у локальному цифровому мультиплексі, оператором якого є ТОВ «Телемережі України», яке збудувало телерадіовежу в Чонгарі для мовлення на окупований Крим. Потужність цифрового передавача – 1 кВт.

За словами члена Нацради Сергія Костинського, на вежі буде встановлено антену напрямленої дії, мовлення з якої вестиметься безпосередньо на Крим. «Сигнал точно буде охоплювати Джанкойський і Красноперекопський райони Криму», – повідомив він. Висоту вежі заплановано з часом збільшити зі 150 до 200 метрів, що поліпшить зону покриття.

Конкурсні умови передбачають особливі вимоги до програмної концепції:

Конкурс буде оголошено найближчими днями офіційно в газеті «Голос України», де буде оприлюднено строки прийому заяв претендентів.

Сергій Костинський закликав усі українські телеканали взяти участь у конкурсі, щоб усі п’ять місць у мультиплексі були заповнені і мешканці північного Криму отримали доступ до українських телеканалів не лише через супутник, а й через цифрові ефірні приймачі. «Цей проект буде індикатором патріотизму українських загальнонаціональних каналів. Це не комерційний проект, тут немає зиску для комерційних телеканалів. але це питання державницьке», - зауважив пан Костинський.

Нагадаємо, 27 грудня 2016 року Нацрада визначила переможців конкурсу на 4 ФМ-частоти в Чонгарі Херсонської області. Три частоти з потужністю передавачів 5 кВт, що дає змогу охопити ФМ-мовленням Крим, дісталися «Українському радіо», кримськотатарській радіостанції «Мейдан» (ТОВ «Телевізійна компанія “Атлант-СВ”»), що пов’язана з кримськотатарським телеканалом ATR і належить Ленуру Іслямову, а також радіостанції «Крим.Реалії» (ГО «Радіо кримських громад»), яка є проектом «Радіо Свобода». Четверта частота в Чонгарі з менш потужним передавачем (300 Вт) дісталася херсонській місцевій радіостанції «Херсон ФМ». Без частот у Чонгарі залишилися «Громадське радіо» та сімферопольське «Лідер ФМ» - це ще одна радіостанція Ленура Іслямова, яка з часів анексії Криму припинила мовлення.

У січні 2017 року було завершено будівництво телевежі в Чонгарі. У лютому 2017 року зі 150-метрової телевежі почалася трансляцію цілодобового мовлення на окупований Крим та сусідні з ним населені пункти Херсонщини у тестовому режимі. 17 березня відбулося офіційне відкриття телекомунікаційної вежі в Чонгарі. 24 березня член Нацради Сергій Костинський повідомив, що для запуску цифрового телевізійного мовлення на півострів потрібно 3-4 місяці.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY