Через недостатнє покриття цифровим сигналом третина Волині може залишитися без телебачення

Через недостатнє покриття цифровим сигналом третина Волині може залишитися без телебачення

27 Березня 2017
2654
27 Березня 2017
16:50

Через недостатнє покриття цифровим сигналом третина Волині може залишитися без телебачення

2654
За даними Волинської обласної державної адміністнації, на Волині цифрове ефірне телебачення мають змогу дивитися лише 65% глядачів, а 35% території Волинської області (переважно північні райони), не покрито цифровим мовленням. Причина – недостатня кількість телевеж у регіоні: з 12 необхідних їх зведено тільки шість.
Через недостатнє покриття цифровим сигналом третина Волині може залишитися без телебачення
Через недостатнє покриття цифровим сигналом третина Волині може залишитися без телебачення

Про це повідомила керівник відділу інформаційної політики Волинської облдержадміністрації Світлана Головачук у сюжеті ТСН.

За її словами, з 1 липня 2017 року, після вимкнення аналогового телевізійного сигналу, третина регіону може залишитися без українського телебачення. Місцева влада зверталася до всіх профільних відомств, включно з РНБО, однак, як зазначено, наразі питання продовжує бути відкритим.

Тим часом, як повідомляється, за відсутності аналога, частині жителів регіону залишиться дивитися лише польські та білоруські програми.

«Через білоруського мовника люди мають можливість дивитися російські заборонені канали, а от це вже пропаганда», − сказала пані Головачук.

У Верховній Раді визнають проблему наявності білих цифрових плям на території покриття Волині та зазначають, що вона має місце майже в кожній області.

«Держава повинна обов’язково зробити аудит цифрового покриття, переконатися не лише на картах, а й фізично, яка кількість людей має змогу дивитися цифрове телебачення», − сказав голова комітету ВРУ з питань культури та духовності Микола Княжицький.

Нагадаємо, що згідно з міжнародними зобов’язаннями за угодою «Женева-2006» Україна мала вимкнути аналоговий телевізійний сигнал і перейти на цифру ще влітку 2015 року. Але цього не сталося через низку об’єктивних і суб’єктивних причин, які досі не вирішені (недостатній рівень покриття цифровим ефірним ТБ, монополізація ринку одним провайдером, незабезпеченість усіх аналогових мовників цифровими ліцензіями тощо).

6 квітня 2016 року Кабінет міністрів України визначив дату вимкнення аналогового мовлення – 30 червня 2017 року. Відповідні зміни було внесені до Плану використання радіочастотного ресурсу постановою №269.

26 жовтня 2016 року Кабінет міністрів України затвердив План заходів щодо впровадження в Україні цифрового телерадіомовлення. Згідно з планом, протягом 2017 року Концерн РРТ має бути залучено до розбудови національної цифрової мережі з одночасною видачою державному оператору ліцензії провайдера (оператора) цифрової багатоканальної телемережі.

На початку 2017 року стало відомо, що медіагрупи «1+1 медіа» та «Інтер» попросили уряд відкласти вимкнення аналогового телебачення до 2019 року. 27 січня медіагрупа «1+1 медіа» поширила публічну заяву на цю тему та виступила проти повного переходу на цифрове ефірне телебачення з липня 2017 року і вимкнення аналогового сигналу.

14 лютого провайдер цифрового ефірного телебачення «Зеонбуд» розповсюдив заяву про те, що в так званих «зонах розходження» (територіях, де у випадку вимкнення аналогового сигналу у глядачів можуть виникнути проблеми з прийомом цифрового телебачення) знаходяться лише 170 тис. домогосподарств, які приймають аналогове телебачення з ефіру.

У відповідь на заяву «Зеонбуду» група «1+1 медіа» заявила, що проблеми з прийомом сигналу Т2 є практично по всій території України, зокрема на заході країни доступ до нього мають лише 50-60% населення.

Окрім цього, 9 лютого члени Національної ради з питань телебачення і радіомовлення не підтримали пропозицію свого колеги Олега Черниша записати пункт про звернення до Держспецзв’язку щодо продовження використання технології аналогового ефірного мовлення до 30 червня 2018 року.

У березні Асоціація «Телекомунікаційна палата України» надіслала звернення до прем’єр-міністра України та державних регуляторних органів відносно переходу України на цифровий стандарт телерадіомовлення у визначені строки.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2654
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду