Кабмін створив Міністерство інформаційної політики

Кабмін створив Міністерство інформаційної політики

14 Січня 2015
4670

Кабмін створив Міністерство інформаційної політики

4670
Кабмін створив Міністерство інформаційної політики
Кабмін створив Міністерство інформаційної політики

14 січня Кабінет Міністрів України ухвалив Постанову, згідно з якою створено Міністерство інформаційної політики України та затверджено відповідне Положення. Про це повідомляється на Урядовому порталі.

 

У повідомленні йдеться, що положення про Міністерство було затверджено «після публічного обговорення з врахуванням зауважень, що надходили від народних депутатів України, громадських організацій, професійних об'єднань було подано на розгляд Кабінету міністрів України». Серед тих організацій, як надали свої пропозиції Кабміну, названі: Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики Верховної Ради, Національна спілка журналістів України, Незалежна медіа профспілка України, Незалежна асоціація телерадіомовників, Українська асоціація видавців періодичної преси та інші.

 

«Ключовими завданнями перед Міністерством є: протидія інформаційній агресії з боку Росії; розробка стратегії інформаційної політики держави та  концепції інформаційної безпеки України; координація органів влади в питаннях комунікації та поширення інформації. Ці завдання закріплено в Програмі дій Уряду, а також в Коаліційній угоді, яку підписали п'ять парламентських фракції ВРУ», - повідомляє Кабінет міністрів.

 

Кабмін також зазначає, що у своїй діяльності Міністерство буде базуватися виключно на принципах захисту свободи слова та думки, захисту прав громадян на вираження своєї позиції.

 

Найближчим часом при Міністерстві буде створено Громадську раду, куди зможуть увійти представники громадських організацій, представники ЗМІ, медіа-експерти, і яка носитиме наглядові функції щодо діяльності відомства.

 

«Проект постанови буде доопрацьовано з урахуванням зауважень і пропозицій, висловлених під час засідання Уряду», - обіцяє Кабмін.

 

Нагадаємо, Президент України Петро Порошенко пояснив доцільність створення Міністерства інформаційної політики необхідністю ефективної контрпропаганди в умовах інформаційної війни. Про це він сказав на прес-конференції 29 грудня, відповідаючи на зауваження журналістки «Української правди» Оксани Денисової про «створення міністерства для свого кума» (як відомо, новопризначений міністр інформаційної політики Юрій Стець є кумом Петра Порошенка).

 

За планами Юрія Стеця, у Міністерстві інформаційної політики працюватиме від 20 до 30 осіб, а його бюджет становитиме до 4 млн гривень.

 

Як відомо, 2 грудня Верховна Рада 288 голосами призначила «пакетом» новий склад Кабінету Міністрів України і, зокрема, призначила народного депутата від «Блоку Петра Порошенка» Юрія Стеця на посаду міністра інформаційної політики (такого міністерства дотепер не існувало).

 

Наміри влади створити міністерство інформаційної політики викликали гостро критичну реакцію журналістів.

 

3 грудня новопризначений міністр презентував проект положення про Міністерство інформаційної політики, що спричинило ще більшу дискусію щодо доцільності створення відомства та його ймовірних повноважень.

 

Своє занепокоєння створенням в Україні державного органу з контролю інформації висловили представниця ОБСЄ з питань свободи медіа Дуня Міятович, Міжнародна і Європейська федерації журналістів, Комітет захисту журналістів, «Репортери без кордонів».

 

В Україні протии створення так званого «міністерства правди» виступили рух «Стоп цензурі!», Незалежнамедіапрофспілка України, журналісти та експерти-міжнародники.

 

Про свій протест проти створення Міністерства інформполітики заявили українські журналісти в регіонах - у Чернівцях, Кіровограді, Запоріжжі, Миколаєві, Сумах, Харкові.

 

10 грудня міністр інформаційної політики України Юрій Стець заявив, що його міністерство буде створене тільки після того, як принципи його роботи будуть опрацьовані зі всіма зацікавленими громадськими організаціями, юристами, суспільством, європейськими партнерами і Кабінетом Міністрів України. Пан Стець також повідомив, що його кабінет буде розташований у Слов'янську (Донецька область).

 

10 грудня генеральний директор Національної телекомпанії України Зураб Аласанія на своїй сторінці у Facebook виклав новий проект положення про Міністерство інформаційної політики України. Цей же документ цього дня в Комітеті Верховної Ради з питань свободи слова та інформації презентував Юрій Стець.

 

Виконавчий директор Інституту масової інформації Оксана Романюк вважає, що в новому проекті положення про Міністерство інформаційної політики міститься перевищення повноважень цього органу. На її думку, в проекті немає прямих вказівок на те, що це відомство є тимчасовим, оскільки проект не містить умов ліквідації після завершення воєнних дій.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4670
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду