Шість редакторів УНІАНу впевнені, що сфальшовані коментарі нардепів Власенка і Кужель на сайті агентства - це «джинса»

12 Лютого 2013
8580
12 Лютого 2013
17:28

Шість редакторів УНІАНу впевнені, що сфальшовані коментарі нардепів Власенка і Кужель на сайті агентства - це «джинса»

8580
Вони переконані, що керівництво «відмовчується»
Шість редакторів УНІАНу впевнені, що сфальшовані коментарі нардепів Власенка і Кужель на сайті  агентства - це «джинса»

Шість редакторів сайту УНІАН Олександр Волинський, Любов Жаловага, Наталія Негрей, Наталія Овдієнко, Валентина Романенко, Роман Романюк впевнені, що сфальшовані коментарі народних депутатів Сергія Власенка і Олександри Кужель, які з'явилися на сайті агентства, - це «джинса». Про це вони заявили у публічній заяві, яка надійшла на адресу «Детектор медіа».

 

Вони впевнені, що керівництво УНІАН у цій ситуації «відмовчується». Хто замовник цієї інформації редактори точно не знають, тільки здогадуються. Вони нагадали про минулорічний конфлікт із керівництвом щодо цензури на сайті УНІАН, який також став публічним. Редактори переконані, що відповідальність за це мають нести гендиректор агентства і шеф-редактор. «На жаль, всі спроби колективу, профспілкового осередку знайти порозуміння з керівництвом заради ефективної роботи агентства взагалі і сайту зокрема, були безрезультатними», - пишуть вони.

 

Генеральний директор УНІАН Вадим Осадчий відмовився коментувати «Детектор медіа» цю заяву.

 

Нагадаємо, ВО «Батьківщина» заявила про те, що сайт УНІАН 11 лютого розмістив сфальсифіковані заяви народних депутатів Олександри Кужель і Сергія Власенка. Після цього із сайту УНІАН повідомлення спершу було видалено, однак згодом відновлено. Генеральний директор агенції Вадим Осадчий ситуації не коментує.

 

Водночас як стало відомо «Українській правді» від журналістів агентства, новина вийшла лише на сайті, і в стрічці новин інформаційної агенції, які отримують інші медіа за передплатою, її не було. 

 

Як писала «Детектор медіа», голова Комітету з питань свободи слова та інформації Микола Томенко звернувся до керівництва УНІАН з проханням роз'яснити ситуацію, що склалася із поширенням цим агентством заяв народних депутатів України Олександри Кужель і Сергія Власенка, які, за їхнім твердженням, є неправдивими та вигаданими. Він також повідомив, що в разі необхідності, ця ситуація буде розглядатися на засіданні Комітету з питань свободи слова та інформації.

 

«Детектор медіа» друкує заяву шести редакторів УНІАНу повністю.

 

«Останні події в УНІАН знову спонукають нас до публічної заяви - тим паче, що наше керівництво вчергове вирішило грати в мовчанку.

 

Для нас є очевидним, що сфальшовані коментарі нардепів Власенка і Кужель, які з'явилися на сайті агентства, - це «джинса». Хто її замовник - ми можемо лише здогадуватися.

 

Після того, як наш минулорічний конфлікт із керівництвом щодо цензури на сайті УНІАН став публічним, редакцію сайту «підсилили» чотирма людьми - і таким чином проблема фронди у «делікатних» питаннях частково була знята (правда, призначена головним редактором сайту Мар'яна Олійник згодом відмовилась продовжувати трудову угоду).

 

Звісно, нові редактори, на відміну від нас, «мєстних» (так нас охрестив шеф-редактор Ганницький), лояльні до керівництва і виконують усю брудну роботу. Нас бентежить, що всі вони можуть стати покірними жертвами інформаційної війни, у якій, схоже, головним «трофеєм» є репутація агентства, що рівнозначно його знищенню.  

 

Нагадаємо, що один з фігурантів цензурного скандалу керівник департаменту Інтернет-проектів Микола Кондратенко вже виставлений цапом-відбувайлом, про людське око йому навіть оголосили догану за «перевищення службових повноважень у вигляді погрози штрафами і нецензурну лайку» (про стягнення ми знаємо зі слів гендиректора, зі змістом догани колектив ознайомлений не був).  Отож, зараз ми бачимо чергового претендента на звання цапа-відбувайла. Єдиною відрадою для нас є те, що цензурного тиску на сайті вже (чи поки?) немає.

 

Нам боляче, що УНІАН залишають професійні журналісти, що приводом до згадування агентства у ЗМІ тепер є не ексклюзивність та оперативність його продукту, а розміщення на сайті інформацій, далеких від професійних стандартів.

 

Для нас є абсолютно зрозумілим, що відповідальність за це мають нести гендиректор агентства В. Осадчий і шеф-редактор М. Ганницький. На жаль, всі спроби колективу, профспілкового осередку знайти порозуміння з керівництвом заради ефективної роботи агентства взагалі і сайту зокрема, були безрезультатними.

 

Рекомендації, напрацьовані за результатами 12-го засідання Міжвідомчої робочої групи з аналізу стану додержання законодавства про свободу слова та захист прав журналістів, теж не були ним почуті.

 

Нас непокоїть не лише позиція керівництва УНІАН, ми також задаємося питаннями, чому на ситуацію в агентстві не реагують засновники, оскільки «покращений» топ-менеджмент відверто «палить» їхній бізнес.

 

Редактори сайту УНІАН Волинський Олександр, Жаловага Любов, Негрей Наталія, Овдієнко Наталія, Романенко Валентина, Романюк Роман»

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8580
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
guiva
4092 дн. тому
Разве это не ТОП-Новость???
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду