Томенко просить керівництво УНІАН роз’яснити ситуацію з поширенням неправдивих заяв народних депутатів

12 Лютого 2013
5561
12 Лютого 2013
12:52

Томенко просить керівництво УНІАН роз’яснити ситуацію з поширенням неправдивих заяв народних депутатів

5561
А саме Олександри Кужель та Сергія Власенка, які стверджують, що ця інформація неправдива
Томенко просить керівництво УНІАН роз’яснити ситуацію з поширенням неправдивих заяв народних депутатів

Голова Комітету з питань свободи слова та інформації Микола Томенко звернувся до керівництва УНІАН з проханням роз'яснити ситуацію, що склалася із поширенням цим агентством заяв народних депутатів України Олександри Кужель і Сергія Власенка, які, за їхнім твердженням, є неправдивими та вигаданими. Про це йдеться в заяві Миколи Томенка.

 

Зокрема, йдеться про інформацію, поширену 11 лютого агентством УНІАН від імені Сергія Власенка про спроби отруєння та стеження за ним, а також заяву Олександри Кужель «Мене можуть посадити на 10 років», яка за твердженням авторки, є частково сфальсифікованою.

 

«Ми знаємо, що в УНІАНі склалася непроста ситуація, адже протягом останнього часу з цього агентства звільнилась ціла низка авторитетних журналістів, але тепер ситуація ускладнилась ще більше, адже вводить в оману людей та підриває довіру до шанованого раніше інформаційного агентства», - зазначив Микола Томенко.

 

Він нагадав, що це вже другий подібний випадок в Україні з поширенням неправдивої інформації за останній місяць. Зокрема, нещодавно до нього як до голови Комітету звернулось керівництво газети «Високий замок», яке повідомило, що сайт «Обозреватель» здійснив передрук інтерв'ю із доповненнями, яких у першоджерелі не було. Журналісти стверджують, що деякі відповіді опозиціонера були видумані, а тому називають це «маніпулятивними політтехнологіями».

 

Голова Комітету з питань свободи слова та інформації просить керівництво УНІАНу роз'яснити ситуацію, що склалася з поширенням неправдивих заяв народних депутатів та належним чином відреагувати на цей факт, оскільки йдеться вже не про цензуру, а про маніпуляцію та пропаганду, - прийоми, що, за словами політика, активно використовуються у тоталітарних режимах.

 

«Йдеться саме про маніпулятивні технології, оскільки низка медіа, які характеризуються симпатією до влади, активно передрукувала та поширила ці, як з'ясувалося, вигадані заяви», - уточнив Микола Томенко.

 

Він також повідомив, що в разі необхідності, ця ситуація буде розглядатися на засіданні Комітету з питань свободи слова та інформації.

 

Як писала «Детектор медіа», ВО «Батьківщина» заявила про те, що сайт УНІАН 11 лютого розмістив сфальсифіковані заяви народних депутатів Олександри Кужель і Сергія Власенка. Після цього із сайту УНІАН повідомлення спершу було видалено, однак згодом відновлено. Генеральний директор агенції Вадим Осадчий ситуації не коментує.

 

Водночас як стало відомо «Українській правді» від журналістів агентства, новина вийшла лише на сайті, і в стрічці новин інформаційної агенції, які отримують інші медіа за передплатою, її не було. 

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5561
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду