Нардеп Василь Кисельов хоче повернути кримінальну відповідальність за наклеп

17 Травня 2010
19461
17 Травня 2010
11:35

Нардеп Василь Кисельов хоче повернути кримінальну відповідальність за наклеп

19461
Нардеп Василь Кисельов хоче повернути кримінальну відповідальність за наклеп

Народний депутат Василь Кисельов (позафракційний) хоче повернути до Кримінального кодексу України статтю за наклеп і встановити відповідальність за нього у вигляді штрафу до 850 гривень, або громадських робіт до 200 годин, або виправних робіт до 1 року.

 

Відповідний законопроект № 6398 «Про внесення змін до Кримінального та Кримінально-процесуального кодексів України щодо встановлення кримінальної відповідальності за наклеп» він зареєстрував у Верховній Раді 17 травня.

 

Василь Кисельов пропонує доповнити Кримінальний кодекс статтею такого змісту:

 

«Стаття 1511. Наклеп

1. Наклеп, тобто поширення завідомо неправдивих вигадок, що ганьблять іншу особу, карається штрафом до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадськими роботами на строк до двохсот годин, або виправними роботами на строк до одного року.

2. Наклеп у друкованому або іншим способом розмноженому творі, в анонімному листі, а так само вчинений особою, раніше судимою за наклеп, карається штрафом від п'ятдесяти до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадськими роботами на строк від ста п'ятдесяти до двохсот сорока годин, або виправними роботами на строк до одного року.

3. Наклеп, поєднаний з обвинуваченням у вчиненні злочину проти основ національної безпеки України або іншого тяжкого чи особливо тяжкого злочину, карається виправними роботами на строк від одного до двох років або обмеженням волі на строк до двох років».

 

У пояснювальній записці депутат аргументує законопроект тим, що після вилучення з Кримінального кодексу статей 125 «Наклеп» та 126 «Образа» в Україні різко збільшилась кількість випадків, «коли громадяни України, в тому числі і посадові особи (народні депутати України), з трибуни Верховної Ради України та через ЗМІ (друковані і електронні) поширюють завідомо неправдиві відомості». На думку Василя Кисельова, після відміни кримінальної відповідальності за образу та наклеп діючих законодавчих норм недостатньо для захисту прав і свобод людини та громадянина.

 

Нагадаємо, кримінальну відповідальність за наклеп було передбачено у вітчизняному кримінальному законодавстві - у статті 125 ККУ 1960 року. Однак законодавець декриміналізував це діяння із прийняттям у 2001 році нового ККУ. З того часу на розгляд Верховної Ради неодноразово вносилися законопроекти, спрямовані на криміналізацію наклепу, однак жоден із них не був прийнятий як закон.

 

Як писала ТК, одним з багатьох ініціаторів повернення кримінальної відповідальності за наклеп був і Василь Кисельов (тоді ще член фракції Партії регіонів). Його законопроект був відкликаний восени 2006 року після того, як проти нього виступили представники більшості фракцій, зокрема й однопартійці Кисельова.

 

У лютому 2008 року повернення кримінальної відповідальності за наклеп пропонував народний депутат Антон Яценко (БЮТ), але Верховний Суд у своїх рекомендаціях виступив проти.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
19461
Читайте також
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Друг Окси
5094 дн. тому
Сначала пусть неприкосновенность свою отменят.
Otar Dovzhenko
5095 дн. тому
От жеж дятли.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду