Нацрада: Нехай «РТР-Планета» легалізується в Україні

22 Жовтня 2009
25291
22 Жовтня 2009
10:26

Нацрада: Нехай «РТР-Планета» легалізується в Україні

25291
Нацрада: Нехай «РТР-Планета» легалізується в Україні

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення наполягає, щоб в Україні була юридична особа Всеросійської державної телерадіокомпанії, яка відповідала б за дотриманням українського законодавства і перебувала б на території, на яку поширюється дія вітчизняних законів. Так відреагував в. о. голови Нацради Андрій Мирошніченко на заяву ВДТРК про те, що рішення українського суду за позовом Міністерства оборони України, яке зобов'язало телеканал «РТР-Планета» спростувати інформацію про тюрми ЦРУ в Україні, не було легалізоване в Росії.

 

«За таких умов  не потрібно було б вигадувати легалізацію рішень українських судів для виконання нашими партнерами. Якщо іноземні телеканали хочуть бути присутніми в Україні, вони повинні дотримуватися українських законів», - заявив на брифінгу 21 жовтня Андрій Мирошніченко.

 

Також він повідомив, що Нацрада поки не отримувала роз'яснень від Вищої ради телерадіомовлення Франції (Conseil superieur de l'audiovisuel - CSA), що телеканал «РТР-Планета», який мовить на супутниках французького оператора Eutelsat (HotBird, W4), належить до юрисдикції Франції і не потребує додаткових дозволів у країнах, які ратифікували Європейську конвенцію про транскордонне телебачення.

 

«Оскільки ми отримали лист від ВДТРК про те, що такі роз'яснення існують, ми направили їй лист-відповідь із проханням надати ці висновки, оскільки два чи три місяці тому Національна рада надіслала до французької уповноваженої сторони такий самий запит, але поки що не отримала відповідь», - пояснив пан Мирошніченко.

 

В.о. голови Нацради зауважив, що бачив переклад документу, опублікований на ТК, але нічого не отримував офіційно.

 

«Також у зверненні до ВДТРК Національна рада вказує на те, що на французькому супутнику, про який ідеться, наші служби справді виявили один із варіантів "РТР-Планета", але він міститься в пакеті "НТВ-плюс". І яким чином Національна рада повинна його розглядати: чи як адаптований пакет цієї компанії, який запропонований до дистрибуції на території України, чи як пакет, запропонований до дистрибуції "НТВ-плюс"?  Про це ми також запитали у наших дописувачів», - додав він.

 

Третє питання, порушене Нацрадою в листі до ВДТРК, стосується визначення повноважного представника «РТР-Планети» на території України. Якщо телерадіокомпанія бере на себе зобов'язання щодо адаптації каналу, то Національна рада повинна знати, з якими юридичними особами на території України їй працювати. «Якщо мова йде про "Торсат", то на цей момент в угоді між "Торсатом" і "РТР-Планетою" немає жодних позицій про те, що "Торсат" адаптує програми до чинного українського законодавства і що він бере на себе відповідальність за адаптацію», - уточнив Андрій Мирошніченко.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
25291
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду