Харківська правозахисна група закликає ЗМІ допомогти у боротьбі з дезінформаційною кампанією про «ляльку Гітлера»

30 Квітня 2008
11461
30 Квітня 2008
20:14

Харківська правозахисна група закликає ЗМІ допомогти у боротьбі з дезінформаційною кампанією про «ляльку Гітлера»

11461
Харківська правозахисна група закликає ЗМІ допомогти у боротьбі з дезінформаційною кампанією про «ляльку Гітлера»
Харківська правозахисна група виступила із відкритим зверненням до засобів масової інформації, в якому інформують про масову інформаційну кампанію, що завдає шкоди іміджу України, запущену російським «Первым каналом». «ТК» вже повідомляла про сюжет українського власкора «Первого канала», колишнього інтерівця Віталія Кадченка, у якому він змальовує начебто величезну популярність сувенірної ляльки, що зображує Адольфа Гітлера, в Україні. Сфальсифіковану сенсацію підхопили західні ЗМІ, які, не перевіряючи інформацію, примножують фантастичні подробиці «гітлероманії» українців.
 
Наводимо звернення повністю:
 
ВЛАДА – ПРАВДІ!

Ми розуміємо, що ніхто не застрахований від помилок, у тому числі й ЗМІ. Але, припустившись помилки, ми всі зобов'язані якнайшвидше намагатися виправити ситуацію та усунути джерело дезінформації. Після того, як чергова хвиля абсолютно недостовірної інформації й моторошних обвинувачень щодо ляльки Гітлера тайванського походження розгорнулась у ЗМІ, ми нагадали всім причетним до цього англомовним ЗМІ про право на інформацію та просили вжити адекватних заходів. Бі-Бі-Сі зняла ролик, але не вибачилася, і явно не збирається пояснити своїм слухачам, що переглянутий ними репортаж багато в чому не відповідав дійсності, і загалом порушував принципи журналістської етики. Дві англійські газети – Daily Telegraph і Daily Mail просто проігнорували наші листи. Інтернет тепер кишить повідомленнями, реакціями, вигуками обурення, і все через неперевірену та недостовірну інформацію.

В умовах свободи слова, усі мають право виражати свої думки та переконання.
Усі також вправі очікувати, що ЗМІ будуть представляти будь-які погляди та висвітлювати будь-які події об'єктивно й без перекручування.
Ми вправі вимагати, щоб всі засоби масової інформації:
• перевіряли факти
• не спотворювали джерело інформації
• принаймні згадували про наявність альтернативних думок у репортажах або інтерв'ю, де мають справу із суперечливими питаннями
• не розкручували «сенсації»
• не повторювали чужі репортажі без посилання на першоджерело

Все це траплялося й раніше, і ми не можемо думати, що в майбутньому таке не повториться.
У нас немає коштів і можливостей ЗМІ.
Ми можемо боротися тільки одним – правдою.
Ми стежитимемо за всіма випадками поширення дезінформації, і самі надаватимемо спростування у вигляді достовірної й доказової інформації.

ВИ МОЖЕТЕ НАМ ДОПОМОГТИ
Якщо у Вас є сайт, блог або просто своє коло знайомих в Інтернеті, будь ласка, допоможіть нам поширювати достовірну інформацію у ситуаціях навмисної фальсифікації.
Оскільки ми бачимо проблеми, заподіяні людьми, готовими перекручувати факти й маніпулювати самими безневинними словами, будемо вдячні за дослівні цитати, без додавань або змін.
Прохання й до ЗМІ
Звертайтеся до нас, коли Вам пропонують «сенсаційні повідомлення», що стосуються України.
Ми НЕ просимо вірити нам на слово. Навпаки, просимо перевіряти всю інформацію, і висвітлювати різні точки зору.
На це ми всі, у тому числі й уся Ваша аудиторія, маємо право.
В Україні є проблеми. Є й люди, що намагаються їх усунути.
У ЗМІ є й кошти й можливості багато чого домогтися.
Будь ласка, користуйтеся ними сумлінно

Харківська правозахисна група
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
11461
Читайте також
02.06.2008 10:25
Галя Койнаш, «День»
26 151
27.05.2008 09:30
Галя Койнаш
, для «Детектор медіа»
10 955
13.05.2008 16:25
Тарас Стрільчик
, для «Детектор медіа»
40 102
08.05.2008 10:36
Костя Гнатенко
19 595
29.04.2008 08:41
Юрко Космина, «Обком»
16 763
28.04.2008 13:39
Остап Кривдик, для «Української правди»
25 309
Коментарі
4
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
рр
5856 дн. тому
10 квітня відбувся круглий стіл "Як подолати культурне лихо на Харківщині". Модераторами зібрання харківської інтелігенції та журналістів були члени Оргкомітету Надзвичайних зборів, брати Капранови. Після проведення круглого стілу у газеті "Голос України" було надруковано Звернення інтелігенції Харківської області. http://www.golos.com.ua/article/1209470069.html Цитата: "Видатний російський письменник і громадський діяч О. Солженіцин в своєму виступі в Хабаровську 15 травня 1994 року казав: «Все російське Зауралля, від колишніх Демидівських заводів до Камчатки, заселено більш як на половину українцями. Проте у них вистачає совісті й такту не вимагати введення другої державної мови. Водночас такі вимоги лунають практично в усіх колишніх радянських республіках. Їхні автори, безсумнівно, у більшості становлять пролетаризовану сволоту, незалежно від наявності в них новомодних дипломів. Це інородці, переважно єврейського походження, котрі намагаються посварити два великі народи й нагріти на цьому руки». В 1992 році національні демократи — РУХівці — припустилися величезної помилки, погодившись надати права громадянства всім, хто тоді перебував на території України, навіть її лютим ворогам, ще й дотепер близько 5 тисяч з них відмовляються брати українські паспорти, а українські чиновники запопадливо надають їм великі пенсії та пільги за паспортами колишньої імперії — СРСР. У «подяку» за це вони запекло борються проти незалежної Української держави та життєвих інтересів її народу." Молодці Капранови!
FEFE
5856 дн. тому
НУ так то ж сюжет був не про їхній дерибан землі та влади. Оті офіційні особи насправді мешкають у іншому світі. Вони просто не знають що де і коли відбулося в Україні. Вони прото не тут і навіть не зараз.
YaYa
5857 дн. тому
Але дивує те, що наші офіційні особи, які мали б одразу вдреагувати на цю маячню, мовчать!
я
5857 дн. тому
кадниченко уже не в первый раз искажает информацию. Если разыскать его подборку сюжетов, можно возбудить ни одно криминальное дело.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду