«Плив-плив, а на березі…»

29 Вересня 2007
13709

«Плив-плив, а на березі…»

13709
«Плив-плив, а на березі…»

Канал НТН був винятковим явищем на українському телеринку. Він видавався доказом існування «інших донецьких», які відокремлюють медіабізнес від політики і усвідомлюють, які наслідки для медіа має їх використання у передвиборній боротьбі. Запущений близьким соратником Віктора Януковича Едуардом Прутніком перед виборами-2004, канал  отримав (поза конкурсом, через суд, із порушенням усіх мислимих порядків) понад 70 частот; але, на диво, не почав бомбити електорат з усіх цих частот передвиборною пропагандою, а поводився доволі нейтрально. У парламентську кампанію-2006, попри окремі «біло-блакитні» спецоперації (наприклад, підтримку «регіонала» Петра Мельника у конфлікті довкола Ірпінської податкової академії), НТН належав до найменш «заджинсованих», надто ж у порівнянні з тогочасною ТРК «Україна». Дехто вважав це досягненням творців і керівників інформаційної служби НТН – Наталії Катеринчук та Володимира Карташкова. Але й після того, як спочатку Карташков, а потім Катеринчук перейшли працювати у медіагрупу «1+1», а інформаційну службу очолила Ірина Милиневська, новини каналу залишилися пристойними і більш-менш збалансованими. І, до того ж, - а може, внаслідок цього, - доволі рейтинговими.

 
Тепер ми бачимо, для чого були «уже-не-власникові» НТН Прутніку ці три з половиною роки утримання. 
 
Стрімке «посиніння» НТН із початком виборчої кампанії ви можете простежити за моніторингом «ТК». В якийсь момент серед авторів політичних сюжетів поменшало знайомих прізвищ і з’явились псевдоніми на кшталт «Ярослави Обломової». Другу річницю відставки уряду Тимошенко «відсвяткували» відразу двома сюжетами із явно небезсторонніми твердженнями на зразок: «Уряд Тимошенко експерти без перебільшення називають найяскравішим. Так само яскравими були кризи того часу: цукрова, м`ясна, бензинова та кількаденне мало кому зрозуміле подорожчання гривні. І не менш яскраво з грандіозним скандалом цей уряд пішов у відставку»… і навіть такою неймовірною «аналітикою»:
 
«Внутрішні суперечності і нині є між БЮТом та «Нашою Україною». Вони завадили їм об`єднатися на цих виборах, вони були причиною, що «Наша Україна» та БЮТ не створили коаліції разом із соціалістами після волевиявлення 2006 року. Чи призведуть ці протиріччя до нового розколу після цих перегонів, залежатиме від того, чи згадуватимуть політики про свої «граблі» 2005».
 
У гостьових студіях «помаранчевих» політиків можна було злічити на пальцях. Ось, наприклад, кого запрошували у студію «Вчасно. Про головне» за останні два тижні:
 
10 вересня – Михайло Папієв (ПР)
11 вересня – Андрій Портнов (БЮТ)
12 вересня – Микола Азаров (ПР)
13 вересня – Ігор Алексєєв (КПУ)
17 вересня – Нестор Шуфрич (ПР)
19 вересня – Василь Хара (ПР)
20 вересня – Василь Горбаль (ПР)
21 вересня – Олександр Єльяшкевич (Партія вільних демократів – політична сила, що «мочить» БЮТ).
24 вересня – Інна Богословська (ПР)
25 вересня – знову Нестор Шуфрич (ПР)
26 вересня – Валерій Коновалюк (ПР)
 
«Баланс» вражає, чи не так?
 
27 вересня НТН без попереднього анонсування у телепрограмі демонструє 20-хвилинну стрічку «Хрещена мати», спрямовану на дискредитацію Юлії Тимошенко. Зміст її можна передбачити: добре всім відомі історії про «газову принцесу» та її махінації за часів Лазаренка. Уявлення про фільм можна скласти хоча б із повідомлення про те, як його начебто автор – керівник організації «Київщина без БЮТ» Віталій Дюкарєв – його презентував. БЮТ заявляє про намір позбавити НТН ліцензії на мовлення і подає до суду; Шевченківський райсуд визнав дії каналу неправомірними і заборонив усім іншим ТРО транслювати цей зразок чорного піару. За якусь годину по тому, як про рішення суду повідомляють ЗМІ, в останньому перед виборами праймовому випуску новин «Вчасно. Про головне» з’являється таке:
 
СТУДІЯ: Свою декларацію про доходи обіцяла оприлюднити і лідерка БЮТу Юлія Тимошенко, очікується, що це відбудеться завтра. Ну, а поки лідер "біло-сердечний" закликає усі політичні сили відмовитись від поливання брудом одне одного, від наклепів та з’ясування стосунків. Замість цього Тимошенко кличе на Софіївську площу у Києві – помолитися за Україну. Експерти вже розцінили цей заклик як чергову спробу маніпулювання виборцями. Фахівці кажуть: звертатися на виборах до вищих сил – це вже традиція, у такий спосіб змагаються за виборців.
 
РЕПОРТАЖ: Автор: Геннадій СТАМБУЛА. Ці кадри на початку 90-х облетіли світ. У Києві з’явилося біле братерство, була побудована могутня система зомбування людей. Марина Цвігун і Юрій Кривоногов попереджали про небезпеку, але кінець світу не наступив. Діву та її пророка заарештували. А тисячі людей ще довго виводили з трансу. В минулі роки з’явилися і інші люди в білому. Тоді в парламенті жартували: шукали десять відмінностей. Та ж Марія, а поряд її духовний вождь. Нині вони закликають помолитися за Україну.
СИНХРОН: НЕ ТИТРОВАНО (Юлія Тимошенко, співає – "УС"): "Ми сміло в бій підем за Україну! І голови складем за землю рідну".
РЕПОРТАЖ: Кумир 80-х, психотерапевт Анатолій Кашпировський і далі проводить масові сеанси. За два тижні до виборів провів в Україні кілька зустрічей. Цілющі листівки роздавали в наметах БЮТу. Партія регіонів обурена: зомбують.
СИНХРОН: Василь КИСЕЛЬОВ, кандидат у народні депутати, Партія регіонів: "И вот чёрным написано: что его портрет действует так же, как, я вам подарю эту листовку, я принесу их пачку, 60 штук".
СИНХРОН: Олександр ТУРЧИНОВ, кандидат в народні депутати, БЮТ: "Я не знаю, хто такий пан Кисельов, да. Вибачте, його ці просто такі смішні, да, заяви крикливі. Ну, вони, я вважаю, не роблять честі самій Партії регіонів, і вони просто компрометують цю політичну силу".
РЕПОРТАЖ: "Регіонал" Василь Кисельов не ходить на сеанси екстрасенсів і магів, але вірить в НЛО. У політичній кар’єрі послугами ворожок не користувався, на відміну від опонентів, які цитують Нострадамуса і роздають портрети Кашпировського. Психотерапевт заперечує причетність до БЮТу та викликає Кисельова до бар’єру, погрожує судом. І не збирається насилати на політика вроків.
СИНХРОН: Анатолій КАШПИРОВСЬКИЙ, психотерапевт: "Никакого зомбирования не существует, это из американских сказочек, понимаете, когда мертвецы встают из могил и кусают здоровых, а здоровые потом других, и все эти называются зомби".
ТИТРОВАНО: "ЗОМБІ (англ. Zombie – від назви отруйного зілля на мові еве: "живий мрець") – людина в стані гіпнозу (в результаті дії особливих препаратів і психотехнік). здатна виконувати будь-які накази іншої людини. Енциклопедія езотеризму".
СИНХРОН: Вікторія САВОСТ’ЯНОВА, психотерапевт: "Применение магии и обвинение в магии являются одинаковыми пиар-технологиями. Поэтому это можно воспринимать исключительно как пиар. Кстати, эта технология совершенно не новая, она используется практически в каждых выборах".
РЕПОРТАЖ: Політологи кажуть: напередодні виборів завжди з’являються маги і чаклуни. Діє, але тільки на тих, хто у це вірить. Психотерапевти кажуть, що на кожному майдані є зомбовані люди.
СИНХРОН: НЕ ТИТРОВАНО: "Везде и всегда были либо шуты, либо юродивые. То есть, в каждом обществе найдутся люди, я не говорю сейчас о психически больных людях, но люди с отклонениями психики, которым либо как минимум просто скучно жить, как максимум они на чём-то зациклены".
СИНХРОН: НЕ ТИТРОВАНО, співають: "Ющенко, Ющенко – то наш президент. Ющенко, Ющенко – то наш президент".
РЕПОРТАЖ: Психолог Юрій Ірхін каже: гіпноз не виключений. Виявляється, вивести людей на площу не складно. Досить дати хліба і видовищ.
СИНХРОН: НЕ ТИТРОВАНО: "Я за вами скучив. Привіт".
РЕПОРТАЖ: СТЕНДАП: Вже завтра і лише на дві доби політичний психоз призупиниться. Бо за законом про вибори будь-яка агітація заборонена. Що буде далі після 30 вересня, не бачать навіть провидці.
 
Такого відвертого «мочилова» - з демонстрацією хронікальних кадрів часів «Білого Братства» та прямим навіть не порівнянням – ототожненням (!) цієї секти з Блоком Юлії Тимошенко, - у цю кампанію, незважаючи на всю її насиченість «джинсою», не дозволяв собі жоден канал. Надто ж яскравою є картина у порівнянні з тим, як висвітлювали у цьому ж випуску концерт Партії регіонів на Майдані Незалежності.
 
СТУДІЯ: Ростислав СУХАЧОВ. О 19-й на Майдані Незалежності має розпочатись грандіозний концерт, влаштований Партією регіонів. Виступатимуть як зірки українського шоу-бізнесу, так і політики. На Майдані перебуває наша кореспондентка Наталя Малишко, вона на прямому зв’язку зі студією. Вітаю, Наталя. Що відбувається нині на Майдані, і чи багато людей прийшли на захід "регіоналів"?
Наталя МАЛИШКО, кореспондент (телемостом). Доброго вечора, Ростислав. Хочу сказати, що гала-концерт під назвою "Я люблю тебе, Україно" вже розпочався, і декілька хвилин, як триває. На Майдан Незалежності прийшло чимало активістів Партії регіонів, бодай варто сказати, що весь Майдан, вся площа на Майдані Незалежності заповнена людьми, вони прийшли під блакитними стягами Партії регіонів.
 
Утім, текст не може передати тієї благоговійної інтонації, з якою кореспондентка під час прямого включення вимовила це – «Я люблю тебе, Україно!»…
 
Отже, протягом кількох тижнів новини НТН із оригінального і багато в чому унікального інформаційного формату, про який позитивно відгукувались чимало експертів та критиків, перетворено на тупе пропагандистське знаряддя Партії регіонів. «Плив, плив, а на березі вс...ся», - як кажуть у народі.
 
Тим часом, поінформовані джерела «ТК» стверджують, що НТН таки продається. Після виборів «не-власник» повинен зробити, - якщо ще не зробив, - вибір із-поміж двох пропозицій: Олександра Роднянського, який планує створити на базі каналу «СТС-Україна» (в нещодавньому інтерв’ю він уже навіть не намагався заперечувати), та іншого, на жаль, поки що невідомого «Детектор медіа» покупця. Про останнього відомо, що він – бізнесмен з України. То, можливо, йдеться про Ріната Ахметова, який прагне перетворити канал на «Україну-2»? Адже після такого очевидного морального падіння новинам НТН довірятимуть хіба що «біло-блакитні» фанатики…
 
В усякому разі, ми не сумніваємося, що, незважаючи на таку «втрату обличчя», за канал із розвиненою мережею, непоганою часткою та сучасною технічною базою заплатять чималі гроші. Та чи не задешево продав Едуард Прутнік свою репутацію цивілізованого медіавласника?
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
13709
Коментарі
6
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
6043 дн. тому
Сюжет про белое братство на НТН НЕ БЫЛ заказный власником )) Это инициатива журналистов.
otar
6052 дн. тому
2 leo // Шановний Лео, почитайте уважніше ТК. Ми пишемо про джинсу на ВСІХ каналах. А це не джинса, а брудне мочилово за вказівкою власника.
leo
6052 дн. тому
Простой вопрос: джинсу вы заметили только на НТН,наверное нет. На плюсах в такой же форме. Понятно, что есть заказ написать против НТН. Не стоит обращать внимания на заказуху
e
6052 дн. тому
Телекритика завше вирізнялася особливим підходом до НТН. Варто нагадати, що колись для ТК і Катеринчук і Карташков були поганими. Тепер бач стали хорошими. ТК і далі, вперто займається провокаціями, полює на відьом. Більше того, виконує замовлення маніпулюючи фактами. Є така українська приказка, чуже під лісом бачить, а під своїм носом ні. Це якраз про таких недолгих авторів ТК Як Отар Довженко. Краще б Ви шановний займалися іншою справою. А то маніпулятор з вас хе....ий!
J
6052 дн. тому
Любий Отаре! Хочу довести до Вашого відома, що НТН не єдиний канал, який нині зловживає "джинсою". Те ж саме роблять і "плюси", і "Інтер", і т.д. Просто декому вдається, так би мовити, окультурити заказуху, а іншим, на кшталт НТН, не вистачає чи то майстерності, чи то можливості. І неварто апелювати до совісті журналістів, бо всі вони люди, яким треба щось їсти та пити. А ліпше зверніть свої погляди до тих, хто насправді стоїть за всією цією "джинсою". І наостанок: новини під керівництвом Наталії Катеринчук і справді були яскраві і гідні уваги глядачів. Та, на жаль, зусиллями сильних світу цього нині від "Вчасно" залишилася тільки назва. На жаль!!!!!!
e14
6053 дн. тому
Дивлюся цей кАнал виключно заради CSI.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду