Віддайте сектам належне

23 Листопада 2008
53880
23 Листопада 2008
14:13

Віддайте сектам належне

53880
У фільмі Ілларіона Павлюка й Олексія Лябаха «Секти. Контроль свідомості» секти названо сектами цілком справедливо.
Віддайте сектам належне
У фільмі Ілларіона Павлюка й Олексія Лябаха «Секти. Контроль свідомості» (студія «07 продакшн», прем’єра відбулась в ефірі каналу «Інтер» о 22.55 20 листопада) поставлена і, як на мене, досить добре розкрита проблема псевдо конфесій тоталітарного спрямування, що існує в сьогоднішній нестабільній, розгубленій Україні. Проте месидж, що пролунав із уст одного з так званих «пасторів» ніби між іншим, варто було б розвинути і зробити акцент саме на ньому.
 
Не здивуюся, якщо реакцією на цей фільм стане чергова низка протестів та колективних звернень. У цих зверненнях ітиметься про нібито істерію довкола релігійних зібрань, які примітивні, невтаємничені, продажні та схильні з усього робити сенсацію журналісти називають сектами, тим самим дискредитуючи добру духовну справу.
 
Щось подібне відбулось і після циклу сюжетів журналістки каналу «1+1» Валентини Доброти про тоталітарні секти. Власне, суть протестів зводилась до того, що не треба називати всі незвичні для нас релігійні спільноти образливим словом «секта». Між іншим, свого часу, коли я робив на телебаченні сюжет про двірників, двірники просили не називати їх двірниками. Мовляв, це слово погане, краще звучить «садово-паркові працівники». Але це так, до слова.
 
Месидж, про який я говорю, звучав у фільмі з уст одного з пасторів церкви «Нове покоління». Рід своїх занять він визначив як «реклама свого бога». Отже, є триєдиний Бог християн. Є Аллах у мусульман, є Будда в буддистів. А є, виявляється, ще й «свій бог», якого можна і треба рекламувати, як «АО МММ» чи «Еліту-центр». І молитись цьому «богу» люди йдуть не у храм (церкву, костел, синагогу, мечеть), а в актовий зал будинку культури, орендований на кілька годин. І основна мета такого релігійного зібрання – постійно, протягом тривалого часу, викачувати з «парафіян» гроші іменем «свого бога».
 
Пастор, який рекламує вигадану ним віру, насправді лише добрий психолог. Для цього, до речі, не треба мати спеціальну освіту досить просто відчути, що саме в цьому місці й у цей час реально зібрати спільноту громадян, які вже ні в що не вірять, і проголосити себе посередником між ними та богом. Ілларіон Павлюк елементарно довів це у своєму фільмі, разом із молодим психологом Євгеном Дейнеком запустивши заради експерименту новий релігійний проект. Усі учасники дійства рекламували секту за гонорар, серед глядачів у залі була найнята масовка, але ж і звичайні люди прийшли! Навіть по 10 гривень на розвиток нової релігії здали!
 
Цим стрічка «07 продакшн» і відрізняється від численних сюжетів і розслідувань, які бачимо в ефірі «1+1», СТБ, ICTV та інших каналів. Те, що так звані «нові релігії», які мають «свого бога», комфортно почуваються у нинішній Україні, підтверджують не лише журналісти. У серіалі «Загін» виробництва «стар Медіа» темі тоталітарних сект присвячена ціла сюжетна лінія. Подібна, але вже не вигадана драма тим часом розігралась у Черкасах: така собі Тетяна, яка називалась пастором Церкви Святого Духа, кілька років поспіль брала у своїх парафіян пожертви банківськими кредитами. Її вчення зводилось до того, аби навчити парафіян, як швидше та справніше платити «її богу» десятину. Цієї десятини набралось, за матеріалами слідства, півмільйона гривень. Крім усього, люди безкоштовно служили пастору. У той самий час «свій бог» дозволяв Тетяні у вільний час віддаватись забавам у стилі садо-мазо. До речі, ця історія була розказана і показана в сюжеті програми «Агенти впливу» 17 листопада на каналі НТН.
 
Тепер, шановні противники вживання у ЗМІ поганого слова «секта» щодо якого-небудь чергового посольства божого, поясніть: чим «реклама свого бога» принципово відрізняється від залу гральних автоматів, фінансової піраміди, гри в наперсток чи «три листики» або будь-якого іншого лохотрону? У кожному випадку, хоч людина кидає жетони в автомат, хоч узяті в банку в кредит купюри – в урну для пожертв (пастор Тетяна, як показано у фільмі «Секти», використовувала для цієї потреби маленький пластмасовий офісний смітничок), вона втрапляє у психологічну залежність. Прикро те, що покарати і за «три листки», і за створення секти практично неможливо.
 
Де-юре потерпілі існують, і їх багато. Один позичив тисячу доларів, програв у автомат, і тепер не може розплатитись із боргами. Інший продав квартиру, аби вкласти гроші в будівництво «Еліти-центру», і вже кілька років бомжує, хоч донедавна й був успішним представником «середнього класу». Третій теж змушений продавати все майно і йти з дітьми «в люди»: взяв у банку кредит, щоб віддати його на розвиток «альтернативної релігії». Але де-факто криміналу нема – цих людей ніхто не утримував силою у підвалі і не змушував під дулом пістолета носити гроші пасторам чи спускати їх у прірву гральних автоматів.
 
Не знаю, чи доцільно говорити про молодого чоловіка, в якого секта забрала дружину з дітьми як покарання за прозріння (себто відмову далі вірити), що він сам винен у своїх проблемах. Однак такі люди постраждали або через бажаня вірити, або навпаки – через власну зневіру. Чи винні вони в цьому, чи ні – питання відкрите.
 
Представники «офіційних» релігій теж досить часто стають об’єктами журналістської критики. В результаті чергового розслідування ми дізнаємося про міжконфесійні чвари, розбещення неповнолітніх (у Педро Альмадовара цілий фільм «Погане виховання» на цьому побудований, а іслам взагалі звинувачують у тому, що він живить тероризм. Але навряд чи ви часто чуєте, що православний чи католицький священик, мулла, рабин чи лама підбивали своїх парафіян продавати квартири, машини, брати кредити і нести гроші в скарбничку церкви. Пожертви в цих релігіях – справа добровільна. У них ніхто не змушує платити за віру.
 
Отже, у фільмі Ілларіона Павлюка та Олексія Лябаха секти названі сектами цілком справедливо. Більше того: у світлі сказаного вище факт створення секти варто вважати злочином, за який (поки що) неможливо покарати. Дивно, що захисники тоталітарних сект більше дбають про своїх підзахисних, а не про тих людей, яких секти обдирають до нитки, а коли стає гаряче – вчасно рвуть кігті, залишаючи своїх парафіян із душевними травмами і матеріальними проблемами.
 
Від редакції «ТК»: «Детектор медіа» пропонує незгодним із оцінкою Андрія Кокотюхи вступати в дискусію. Нагадаємо, що на минулому тижні ми опублікували статтю Олени Кулигіної «Сектантів по осені рахують», у якій піддано критиці «антисектантську істерію», а також звернення асоціації «Новомедіа» на цю саму тему.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
53880
Читайте також
10.06.2010 14:00
Андрій Кокотюха
, для «Детектор медіа»
18 499
18.03.2010 12:00
Андрій Кокотюха
, для «Детектор медіа»
20 029
16.03.2010 12:12
Андрій Кокотюха
, для «Детектор медіа»
28 002
02.02.2009 17:33
Андрій Кокотюха
, для «Детектор медіа»
36 231
18.11.2008 13:06
Олена Кулигіна
, для «Детектор медіа»
16 054
Коментарі
22
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Taras
5623 дн. тому
Скажу чесно, серед численних антисектантських матеріалів ця стаття ще доволі добра. Доволі, але не однозначно якісна. Мені доводилося читати матеріали про секти чи нові релігійні рухи польських чи інших іноземних авторів. Вони детально досліджували життя мормонів чи тих самих свідків Єгови або когось іншого. Вони не писали "проти когось" чи "для когось", вони ДОСЛІДЖУВАЛИ як професійні журналісти. І саме такого професійного підходу бракує нашим ЗМІ. Однозначно, сект (я свідомо вживаю це слово) є, були і будуть. Як політичні чи економічні спекулянти. Про них, правда, менше пишуть, бо треба більше попрацювати і можна нарватися на суд. А тут - повна безвідповідальність, пиши що хочеш і про кого хочеш. Коли пишуть про харизматів, то не роблять різниці між існуючими організаціями. Говорячи про фінансові чи інші матеріальні махінаці, не згадують про оборудки представників інших конфесій.Говорять про зомбування в сектах, але чомусь не кажуть, що психологічний тиск є і в православних (згадайте про зомбі-бабульок - учасників різних т.зв. хресних ходів) і т.п. Одним словом, давайте робити якісні і професійні матеріали - вони потрібні, а не замовний ширпотреб!
Ирина Матвиенко
5631 дн. тому
А вы заметили, что тема эта цепляет всех за "живое". В обсуждениях, в основном, народ не говорит о самом материале, а все больше о том, чья религия лучше, кого обозвать словом "секта". Может, пора обратиться за авторитетным комментом к, например, религиеведам из Института Сковороды (Людмиле Филипович, например). Пусть ученые популярно объяснят: что такое "секта", кого в Украине следует называть "сектой". Думаю, авторитетное мнение может существенно разъяснить и разрядить обстановку вокруг данной темы.
Бублик
5631 дн. тому
Привет документалистам! Павлюк и Лябах! Поздравляем с эфиром. Как и обещали - один фильм в год! Анне Витальевне приветики!!!
5631 дн. тому
Посмотрела я этот сюжет... Авторы - люди абсолютно недалекие. И тем более в вопросах христианства. За основу взяли шарлатанов из провинции и раздули дело мирового масштаба. Подтянули никому неизвестного "эксперта" гипнотерапии. Еще и интервью Ледяева поковеркали (а между прочим дядька уважаемый в христианских кругах, чего не скажешь о других видных деятелях). Вообщем, не там искали. Лучше бы прошлись по Свидетелям Иеговы, Мормонам, Саентологам и т.д. Вот их то меньше всего можно назвать христианами, и промывка у них на высоком уровне... Но почему-то кому-то не выгодно их трогать. А вот пройтись лишний раз по Аделадже и по харизматам, и тут как бы не взначай приплести киевского мэра - так это да, это по душе.... Уж сильно похоже либо на заказуху, либо просто на недалекость некоторых журналистов, которые хотят сделать себе имя на пустом месте. А че, Цеголко (и иже с ним) же сделал имя на скандалах, почему бы и другим не попробовать. ПРавда тема политики уже занята, так давайте где-то еще поищем. А может покопать под самих этих журналистов? Может можно что-то и на них нарыть?
стэллс
5631 дн. тому
Насчет Аделаджи все давным давно ясно. Взять хотя бы это: http://www.epravda.com.ua/news/492aebfdda53d/
Олександр
5632 дн. тому
Андрію, щодо хронології зміни свого світогляду я дуже схожий на Вас. Дрібна різниця на рік старше. Я не можу не погодитися з Вами що навіть поруч не можна ставити ім'я апостола Петра та Ісуса Христа разом з тими яких згадали Ви. Але в моєму листі мова йшла про бодай натяк на об'єктивність з боку журналістів. Секти це також релігія. Хибна, але релігія. Тому тема ця надто делікатна, аніж звичайне шахрайство. Тому що для простого глядача це виходить так: всі хто сповідує ту чи іншу релігію у нетрадиційний для цієї території спосіб - сектанти та шахраї. В сучасному релігієзнавстві термін секта вживають для опису релігійної групи, яка ще не сформувала себе як церква, у якої немає ієрархії, інститутів влади тощо. Біле братство в цьому розумінні може вже не називатися сектою, але вона виявилася одною найнебезпечніших релігійних громад України. Щодо послуг у православній церкві за які люди самі пропонують гроші, то це називається Симонія. Буде час перечитаєте Дії апостолів 8 розділ 18-22. А треби про які Ви згадуєте це звичайнісінька плата священикові за виконання відправи ритуальної частини служби. Отже з матчастиною у мене все до ладу. Давайте не грати словами. Спробуйте отримати церковні послуги безкоштовно. Ні, Андрію, краще навіть не намагайтесь.
кокотюха
5632 дн. тому
ну, ясно: іменем Христа візьми кредит і віддай його пастору. А сам іменем Христа потім смокчи, або мий пастору вдома підлогу. Очевидно, анонім, якого я коментую і який ховається під складним псевдонімом, сам щось типу такого пастора...
ent4jes
5632 дн. тому
І молитись цьому «богу» люди йдуть не у храм (церкву, костел, синагогу, мечеть), а в актовий зал будинку культури, орендований на кілька годин. Уважаемому следует ознакомитьяс с определением слова Цекровь, согласно учению Христа - это собрание людей (достаточно двух - трех) , а не ваши никому ненужные "храмы, дома и пр.", Сам Христос сказал: "Там где двое иле трое собраны во имя Мое, там и Я посреди них... ". Вобщем прежде чем рассуждать о предмете - для начала следует ознакомиться с ним. В фильмы полно вырванных мест и извращенного интерпертирования - видно от недостаткаь доброты в людях, из-за увеличения беззакония, видно она охладела. P.S. Ув. журналисты прежде чем делать сюжет просьба ознакомиться с учением Христа и апостолов.
Аркадий
5632 дн. тому
По мне, тема глубоко раскрыта на http://www.risu.org.ua/ukr/news/open_theme/article;21760/
Вера
5632 дн. тому
Меня больше всего волнует тот факт, что огромное число людей бегут в эти секты, только те откроются, будто ждали их всю жизнь! Думаю, надо копать глубже и говорить о том, что у людей нет возможности в другом месте удовлетворить свои духовные потребности. Надо дискутировать о том, каким способом им можно помочь: с сектами можно бороться только путем лишения их нужной аудитории. Возможно, в этом могла бы помочь популяризация психологической и психотерапевтической помощи. К сожалению, в этом (хорошем и интересном) фильме журналист ни разу не спросил своих героев, зачем они пошли на самую первую службу - а это для меня и есть самое интересное.
кокотюха
5632 дн. тому
Олександре, я до 18 років був войовничим атеїстом, потім до 30 почав змінювати своє ставлення до релігії і Бога в менш войовничий бік, тепер, коли мені 38, я віруюча людина, якій для підтвердження своєї віри не конче ходити в храм чи до святої сповіді. Але секти, про які говорять і пишуть, нічого спільного з релігією не мають. Ось про що я та колеги намагаємося говорити, кожен - в силу свого розуміння та бажання не рубати з плеча, а розбиратися. Ми розібралися: релігія і сектанство - різні речі. Як Ви думаєте, хто конкретно замовляє "серію антисектантських викриттів"? Православні, католики, юдеї, мусульиани, буддисти, кришнаїти, баптисти? А хто замовляє статті та сюжети проти поширення наркоманії чи венеричних хвороб? Виробники алкоголю в купі з виробниками презервативів? Не треба порівнювати апостола Петра і Іісуса Христа з громадянами типу Аделаджі, Марії Деві Христос чи інших, менш відомих організаторів персонажів. До речі, вінчання, хрестини, панахида - це все називаєтьтся "требами", і ніхто за них грошей не викачує. Люди, навпаки, самі пропонують, прейскурантів не існує, тим більше - так званих "десятин". Священики не належать до "похоронної мафії", не плутайте, коентатори, вчить матчастину.
заказуха
5632 дн. тому
всі сюжети по ТВ проти аделаджі - заказуха Блока Клічко (безпосередню цю істерію координує Куліков з БВК)
FIVE
5632 дн. тому
у православній церкві грошей більше викачають за послуги похорон, весіль і т.д.
Олександр
5632 дн. тому
Андрію, Ви напевно помітили що останнім часом в українському ефірі пройшла серія так званих антисектантських сюжетів, а у пресі купа статей на цю тематику. Вам не видаэться це дивним, що протягом тижня по всім каналам пройшла ця атака? Здебільшого ці матеріали заливали у мозок одну думку - секти накрили Україну. Насамперед, це перебільшення. Крім того це викликає ворожнечу проти тих релігійних громад які цілком легально, але не в дусі традиційних церков проводять свої служби. Ця журналістика у стилі радянської атеїстичного агитпрому, коли все малюється у чорних барвах. А життя різнокольорове. Як і різнокольорове релігійне життя. Я певен, що чимало різних конфесій, які діють в Україні на законних підставах і несуть користь суспільтсу, також потерпають від шахраїв-пасторів. Чому б не дати їм слова, але без перекручувань і маніпулятивного монтажу. Ви абсолютно праві, можна переодягнутися в форму міліціонера, або військового, чи одягнути значок депутата тощо. І тоді у Павлюка вийде, що всі міліціонери, військові та депутати шарлатани, шахраї, злочинці, збоченці тощо. Хоча певно це зовсім не так, Тим не менш, очікую на подальше перевтілення Павлюка у міліціянта-оборотня. Але чомусь мені здається що такого кіно ми не побачимо. Нема замовника. А щодо навчання священників. то і апостол Петро був простим рибаком, і вчився він у простого теслі – Ісуса з Назарету.
преображенський
5632 дн. тому
А Сандей Аделаджа - протестант чи сектант? Назвіть протестантські церкви і наведіть при цьому приклад, коли протестанти виманюють в людей гроші. Забудьте в даному випадку про "офіційні" релігії і протестантів, які їм ніби протистоять. Секта - не релігія.
ТиХИЙ-Про Секти
5632 дн. тому
Много званых (протестанты), да мало избранных (православные). А вообще-бедные все люди, всеми крутят демоны. Например, телевидения не было без демонов гордыни и тщеславия
Про секти
5632 дн. тому
Православних у світі 4%, а протестантів 35%. Так хто секти??? ))))
Олена Кулигіна
5632 дн. тому
Загалом можу погодитись з висновками автора. Фільм Ілларіона Павлюка дивилась майже із задоволенням від того, що нарешті хоч хтось із журналістів почав аналізувати проблему трохи глибше. Мені у цьому фільмі імпонувала адресність: названі імена, міста, назви релігійних організацій. Журналісти дійсно спробували розібратись у ситуації по суті. Дослідження Валентини Доброти і поряд не стояли з цим проектом. Тому порівнювати їх зовсім не коректно. І все таки "сектантська" тема варта обговорення. Новітні релігійні течії слід вивчати, досліджувати, робити аналіз, але робити це усестороннє! Чому, говорячи про секти, ми майже не питаємо думку "традиційних церков"? В тому числі і традиційних протестантських конфесій? Або фахових релігієзнавців, які досліджують "нетрадиційну релігійність" вже 15 років і можуть багато чого розказати цікавого. А якщо питаємо, то висвітлюємо її так, як вигідно комусь, а не так, як насправді є. Мене у цьому фільмі непокоїло єдине: традиційні протестантські конфесії, які, між іншим, є членами Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій разом з православними, католиками, а також юдеями і мусульманами, стають заручниками ваших сенсаційних розслідувань? Наше суспільство має дуже низький рівень релігійної свідомості і не відділяє одних від інших. А за цими церквами десятки й сотні тисяч віруючих. Врахуйте це, якщо хочете бути справді об'єктивними :) І якщо сектантська тематика сьогодні на часі для журналістського середовища - давайте ініціювати широку суспільну дискусію, як це робиться в інших багатоконфесійних країнах.
кокотюха
5633 дн. тому
Олександре, Ви плутаєте грішне з праведним. Перевдягтися можна як у священика, так і монашку. Але перевдягтися можна також у міліціонера, військового, змайструвати собі фальшиве посвідчення журналіста тощо. Тільки священик може бути порядною чи не порядною людиною, відповідати своєму місцю чи ні. Між іншим, священик мусить обовьязково закінчити відповідний креликальний навчальний заклад. Просто так, з доброго дива, люди сану не отримують, ламами, ксендзами, рабинами та протоієреями не стають. А так речники так званих "нових релігій" за фахом - аферисти, подекуди - з замашками садистів, які чинять на людей психологічний тиск. Так що перевдягтися священиком, збираючи якоби на церкву, і створити секту - дві різні речі.
Урукхай
5633 дн. тому
Бред! Павлюк давно продал душу дьяволу как и Безлюдная и Хорошковский.
Александр
5633 дн. тому
Если бы Илларион Павлюк, а вместе с ним Валентина Доброта и Андрей Кокотюха переоделись в православного священника и монашку, затем востребовали от паствы пожертвований на строительство на обратной стороне Луны Храма всех равноапостольных Святой Руси, то наверняка получили бы высокий отзыв в сердцах единоверцев, и наскребли с десяток сюжетов для иллюстрации шарлатанства и откровенного жульничества. Официальная церковь уже давно действует гораздо криминальнее любой тоталитарной секты. Здесь не собирает пожертвования, здесь давно установлена такса на услуги. Чтобы запел Павлюк и Доброта если бы в какой-то неохристианской церкви увидели прейскурант на крещение, молитвы за упокой, здравие, плату за венчание и т.д? А драки перед храмом, где оспаривается кому кадить первым? Избиение вашей коллеги с 5 канала Наталии Тугузовой, нет, не сектантом людоедом, а Владыкой Павлом из Киево-Печерской? Тем самым Владыкой, который весной 2008-го был кандидат в Киевсовет то по списку ПР, то по списку КПУ. В стык синхрон Симоненко, что коммунисты самые последовательные защитники православия. Так что не ловите сектантов по закоулкам, они почти каждый день в эфире центральных ТРК, на заседании партий блоков и т.д. Мошенников и шарлатанов полно и в неохристианских и псевдохристианских и в традиционных церквях. Всего этого хлама полно и среди верующих, и атеистов. Кстати, первых христиан долгое время называли назарейской сектой. И почти всех за сектантство и убили. Первый, кого убили в обвинив в сектантстве был Иисус Христос. Хорошо, что тогда не было телевидения и Павлюка с Добротой. Представляю, какой сюжет состряпали бы они. Иуда бы плакал.
страна советов
5633 дн. тому
Мочите вудуиста Аделаджу, а его Мокрый Чёрт упадет сам. И вновь воссияет солнце православия в Матери Городам Русьским
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду