Прейскурант на зраду?

Прейскурант на зраду?

30 Червня 2017
1144
30 Червня 2017
10:30

Прейскурант на зраду?

1144
Склалася ситуація, яка навряд чи промовляє на користь нашим ЗМІ: хоч би що зробила влада та особисто Президент — наперед відомо, як це оцінюватимуть ті чи інші конкретні ЗМІ.
Прейскурант на зраду?
Прейскурант на зраду?

Шановна Гала Скляревська поставила у своїй статті винятково актуальну проблему: висвітлюючи візит Петра Порошенка до США, наші ЗМІ хиталися з крайнощів у крайнощі, тлумачачи результати візиту або як повну «перемогу», або як повну «зраду».

Шановна авторка зазначила, що журналісти й експерти нав'язували аудиторії свої думки, не даючи їм змоги та підстав самим скласти враження про подію й зробити власні висновки. Але річ не лише в цім — висвітлення візиту Порошенка до США, мов у дзеркалі, наочно показало давні й загальні вади наших ЗМІ.

Одна з них — це, так би мовити, «російська хвороба», тобто оцінювання подій за формальними, зовнішніми, а не за суттєвими ознаками. Чому «російська»? Бо саме завдяки такому прийому російська пропаганда підкреслює буцімто виняткове значення Владимира Путіна в нинішньому світі, щосили привертаючи увагу до його фотографій разом із західними лідерами, суто протокольних моментів, зустрічей, телефонних дзвінків. Для російської пропаганди не має жодного значення зміст комунікації Путіна з зовнішнім світом і тональність цієї комунікації, головне — форма.

От саме так оцінювали візит і чимало українських ЗМІ. І їх жодним чином не змушував замислитися той факт, що Доналд Трамп узагалі досить зверхньо ставиться до усталеного дипломатичного етикету й протоколу. Один той факт, що свої пости у твітері він подає й просить розглядати як офіційні комунікаційні акти, промовляє дуже багато про що. Стаття у «Вестях» «The Guardian: Прием Порошенко в Белом доме может стать "предвзятым унижением"» (щодо адекватності загального викладення та перекладу цитат статті з британської газети та відповідного до оригіналу розставлення «Вестями» акцентів виникають окремі запитання, тим паче що гіперпосилання на британський оригінал в інтернет-версії «Вестей» немає; привертає увагу також уживання в матеріалі «Вестей» фрази «на Украине»), цитата з неї: «name="span-copy">В понедельник Трамп встретился с панамским президентом Яном Карлосом Варелой в Белом доме, сидя рядом с ним и ведя себя как шоумен». Тобто, чи було би краще, якби й під час зустрічі з Порошенком Трамп поводився б, мов шоумен? Чи саме було метою візиту українського президента — метою, якої він так і не досягнув? Чи було би краще, якби Порошенко та Трамп кілька годин поспіль обмінювалися дипломатичними компліментами — наскільки високопротокольними, настільки ж і пустопорожніми?

Тож цілком заслуговує на увагу одна з версій: Доналд Трамп не знається на зовнішній політиці й не цікавиться нею — й йому вистачає здорового глузду не лізти туди, де він не є фахівцем. Порошенко мав тривалі переговори з Майклом Пенсом, і короткий та неформальний візит до Трампа став таким собі знаком схвалення американським президентом підсумків переговорів Порошенка та Пенса, такою собі резолюцією: «Схвалюю» — й не більше, але й не менше. Настійливе намагання багатьох публікацій у багатьох ЗМІ перемкнути увагу з суті на форму — навіщо воно? А чи це є результатом чергового інформаційного вкидання?

Отут ми й підходимо до другої вади наших ЗМІ. Журналісти-аналітики й експерти в них розмовляють, точнісінько як наші політики: у їхньому арсеналі є або лише чорна, або лише біла фарби. І в даному разі стаття у «Європейській правді» є просто-таки ковтком свіжого повітря. Бо вона розглядає візит Порошенка до США в ракурсі плюсів та мінусів: що вдалося, а що не вдалося.

Й тепер скажімо чесно: а чи часто ми зустрічаємо думки експертів, які розглядали б ту або іншу подію під кутом зору «з одного боку — але з іншого боку»? «За таких умов — але за інших умов»? «Якщо — але якщо не»? Тобто розглядали так, як воно й буває в реальності: кожна подія має свої плюси та мінуси, кожна подія є позитивною в разі настання одних обставин і негативною в разі настання інших, кожний успіх і кожна невдача є дуже часто відносними? Чи часто ми бачимо у ЗМІ експертів, які оперували б відносними, ситуативними та обставинними категоріями, а не абсолютними? Які змальовували б імовірності, а не виносили б вироки, що оскарженню не підлягають? Які не були би гранично категоричними у своїх оцінках і подавали б їх як версії, а не як істину?

Зрештою, склалася ситуація, яка навряд чи промовляє на користь нашим ЗМІ: хоч би що зробила влада й особисто президент — наперед відомо, як це оцінюватимуть ті чи інші конкретні ЗМІ. І тенденція полягає в тому, що більшість ЗМІ будь-що тлумачитимуть як невдачу, провал, зраду, причому зраду абсолютну, без нюансів та півтонів.

Здається, дедалі яснішою стає відповідь на запитання, яке от уже протягом тривалого часу не дає спокою й править за привід для суперечок: чи є в наших ЗМІ критика президента (влади), а чи її немає? А якщо є, то чи достатньо її, а чи замало?

Відповідь, яка вимальовується, виглядає так: критики — в первісному, буквальному значенні цього слова — справді замало, зате забагато огульних звинувачень та упередженості. Оці упередженість і звинувачення — вони й заступають собою критику, посідають її місце. Вони в нас — замість критики. Точнісінько як і в нашій політиці. І навряд чи таку ситуацію можна вважати за нормальну.

І може бути, світло на те, що відбувається з нашими ЗМІ, проливає інша стаття шановної Гали Скляревської. В ній ідеться про джинсу, але джинсу особливого роду — проплачені публікації політичного характеру.

Але часи тепер такі, що публікації політичного характеру — це у великій кількості розслідування, викриття та інші, пов'язані з тяжкими звинуваченнями. (Не кажучи вже про те, що чорний піар проти суперників та опонентів у нас дуже давно в більшій пошані, ніж звіти політичних сил про власну діяльність.) Деякі з видань, перелічених у згаданому в статті дописі Галини Плачинди, саме на викриттях та звинуваченнях і спеціалізуються.

То що ж виходить? Наші ЗМІ перетворилися на майданчик, із якого будь-кого можна звинуватити в будь-чому, були би гроші? Й невже в цьому й полягають ідеали Майдану, які ЗМІ буцімто бережуть святіше за всіх решту? Й невже в цьому й полягає шлях до демократичного світу, шлях до Європи, який ЗМІ нібито торують мало не активніше за всіх?

Серед купи риторичних запитань є й одне цілком практичне: чи така ситуація з «чорною джинсою» не є одним із джерел інформаційних вкидань держави-агресора?

Фото: rezinate.files.wordpress.com

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1144
Теги:
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду