До звинуваченої у вбивстві журналістів «Россия 1» льотчиці не пускають українського консула

До звинуваченої у вбивстві журналістів «Россия 1» льотчиці не пускають українського консула

13 Липня 2014
8541
13 Липня 2014
09:55

До звинуваченої у вбивстві журналістів «Россия 1» льотчиці не пускають українського консула

8541
До звинуваченої у вбивстві журналістів «Россия 1» льотчиці не пускають українського консула
До звинуваченої у вбивстві журналістів «Россия 1» льотчиці не пускають українського консула

Російська сторона  не допускає українського консула для зустрічі з українською льотчицею Надією Савченко, яка утримується у СІЗО міста  Воронежа за звинуваченнями у смерті співробітників каналу «Россия 1» Ігоря Корнелюка і Антона Волошина. Про повідомляє «Укрінформ» з посиланням на інформацію генерального консула України в Москві Геннадія Брескаленка.

 

За його словами, він кілька днів безрезультатно намагається отримати доступ до затриманої. «На сьогодні я поки що не зустрівся з Надією Савченко. Планую, що буде зустріч, а коли - невідомо. Поки мені не дають з нею зустрітися», - сказав пан Брескаленко.

 

Раніше директор департаменту інформаційної політики МЗС України Євген Перебийніс заявив, що Україна вимагає від російської сторони «негайно відпустити Надію Савченко із в'язниці і повернути її на Батьківщину», а перед цим допустити українського консула, щоб «надати їй консульську правову допомогу і, нарешті з'ясувати безпосередньо від неї усі обставини того, як вона потрапила туди».

 

«Консульська конвенція має на увазі, що у разі затримання громадянина консульство держави, громадянкою якої є затримана, має право негайно отримати доступ до цього громадянина», - підкреслив він.

 

Раніше офіційний представник Слідчого комітету Росії (СКР) Володимир Маркін заявив, що Україна не зможе звільнити льотчицю Надію Савченко.

 

Нагадаємо, Новоусманський районний суд Воронежа взяв Надію Савченко під варту 2 липня, 9 липня Слідчий комітет Росії (СК) пред'явив їй обвинувачення. Українську льотчицю звинувачують в пособництві у вбивстві співробітників російської ВДТРК (канал «Россия 1») Ігоря Корнелюка і Антона Волошина, які перебували на території України нелегально і загинули під час обстрілу 17 червня під Луганськом.  Воронезький суд арештував Надію Савченко до 30 серпня включно.

 

На офіційному сайті Слідчого комітету РФ вказано, що, за даними слідства, «під час військових дій в районі Луганська в червні цього року Савченко вступила в батальйон «Айдар». Дізнавшись координати розташування групи російських журналістів ВДТРК та інших цивільних осіб під Луганськом, вона передала ці координати бойовикам. Після цього саме за цими координатами був проведений мінометний постріл, в результаті якого загинули співробітники ВДТРК Ігор Корнелюк і Антон Волошин».

 

При цьому Слідчий Комітет Росії погрожу покаранням всім, чию провину буде доведено у Росії «за військові злочини, що здійснюються на території України».

 

Захищати українського пілота Надію Савченко будуть адвокати Марк Фейгін, що захищав у суді групу Pussy Riot, Микола Полозов та Ілля Новіков.

 

У Міністерстві закордонних справ (МЗС) Росії заявили, що українська льотчиця Надія Савченко, яка перебувала в полоні у терористів на сході України, «за незрозумілих обставин, під виглядом біженки» опинилася на території Росії і була передана російським слідчим.

 

За інформацією Державної прикордонної служби України льотчиця Надія Савченко офіційно не перетинала державний кордон між Україною та Росією. 

 

Прокуратура Сватівського району Луганської області здійснює процесуальне керівництво у кримінальному провадженні, відкритому за фактом незаконного позбавлення волі штурмана-оператора гелікоптера Мі-24 та бомбардувальника Су-24 Надії Савченко. 

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8541
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду