У Росії стверджують: Україна не зможе звільнити льотчицю, яку звинувачують у смерті російських журналістів

У Росії стверджують: Україна не зможе звільнити льотчицю, яку звинувачують у смерті російських журналістів

11 Липня 2014
8674
11 Липня 2014
13:42

У Росії стверджують: Україна не зможе звільнити льотчицю, яку звинувачують у смерті російських журналістів

8674
У Росії стверджують: Україна не зможе звільнити льотчицю, яку звинувачують у смерті російських журналістів
У Росії стверджують: Україна не зможе звільнити льотчицю, яку звинувачують у смерті російських журналістів

Офіційний представник Слідчого комітету Росії (СКР) Володимир Маркін заявив, що Україна не зможе звільнити льотчицю Надію Савченко, яку утримують в Воронезькому СІЗО за звинуваченнями у загибелі під Луганськом співробітників каналу «Россия 1» (ВДТРК) Ігоря Корнелюка та Антона Волошина. Таку заяву він зробив в інтерв'ю радіостанції «Говорить Москва», повідомляє російське інтернет-видання «Лента.ру».

 

«Такі ж шанси, як у нього (Петра Порошенка - ТК) стати президентом Америки», - сказав пан Маркін. Крім того він заявив, що Київ не звертався до Москви з проханням звільнити Надію Савченко.

 

На офіційному сайті Слідчого комітету РФ вказано, що російськими слідчими «встановлено, що Савченко є військовослужбовцем збройних сил України по військової спеціальності "оператор-навідник вертольота Мі-24". За даними слідства, під час військових дій в районі Луганська в червні цього року Савченко вступила в батальйон «Айдар». Дізнавшись координати розташування групи російських журналістів ВГТРК та інших цивільних осіб під Луганськом, вона передала ці координати бойовикам. Після цього саме за цими координатами був проведений мінометний постріл, в результаті якого загинули співробітники ВДТРК Ігор Корнелюк і Антон Волошин».


Управлінням з розслідування злочинів, пов'язаних із застосуванням заборонених засобів і методів ведення війни СК Росії пред'явило Надії Савченко пред'явлено обвинувачення у «вчиненні злочину, передбаченого ч.5 ст.33, п.п. «А, б, е, ж, л» ч.2 ст.105 КК РФ (пособництво у вбивстві двох і більше осіб у зв'язку із здійсненням службової діяльності, загальнонебезпечним способом, з мотивів політичної ненависті, вчинене групою осіб)».

 

При цьому Слідчий Комітет Росії погрожу покаранням всім, чию провину буде доведено у Росії «за військові злочини, що здійснюються на території України».

 

Нагадаємо, у Міністерстві закордонних справ (МЗС) Росії заявили, що українська льотчиця Надія Савченко, яка перебувала в полоні у терористів на сході України, «за незрозумілих обставин, під виглядом біженки» опинилася на території Росії і була передана російським слідчим.

 

Водночас Президент України Петро Порошенко заявляє, що Надію Савченко було викрадено. 10 липня глава держави дав доручення змінити адвоката український льотчиці. Про це повідомив прес-секретар Президента Святослав Цеголко.  «Порошенко: Ніхто не має права викрадати українських громадян. За моїм дорученням у Надії Савченко буде новий адвокат», - написав Цеголко у себе в Twitter.

 

Прокуратура Сватівського району Луганської області здійснює процесуальне керівництво у кримінальному провадженні, відкритому за фактом незаконного позбавлення волі штурмана-оператора гелікоптера Мі-24 та бомбардувальника Су-24 Надії Савченко, яка зараз перебуває під арешто у СІЗО міста Воронежа за звинуваченням у загибелі журналістів телеканалу «Россия 1» під Луганськом.

 

За інформацією Державної прикордонної служби України льотчиця Надія Савченко офіційно не перетинала державний кордон між Україною та Росією.

 

Секретар Ради національної безпеки і оборони України Андрій Парубій заявив, що факт перебування Надії Савченко на території Росії підтверджує те, що члени незаконних збройних формувань (НВФ) взаємодіють з російською владою.  

 

Український омбудсмен Валерія Лутковська заявляє, що Надія Савченко «була викрадена з території України».

 

Раніше член Ради з прав людини при президенті Росії Андрій Юров заявив про можливість міжнародного розслідування, якщо з'ясується, що українська льотчиця Надія Савченко була вивезена на межі України насильно.

 

Раніше директор Департаменту інформаційної політики МЗС України Євген Перебийніс заявив, що Україна вимагає від Росії надати документально підтверджену інформацію про обставини, за яких Надія Савченко потрапила на територію РФ.

 

Новоусманський районний суд міста Воронежа взяв Надію Савченко під варту 2 липня, але тільки 9 липня Слідчий комітет Росії (СК) пред'явив їй обвинувачення. Українську льотчицю звинувачують в пособництві у вбивстві співробітників російської ВДТРК (канал «Россия 1») Ігоря Корнелюка і Антона Волошина, які перебували на території України нелегально і загинули під час обстрілу 17 червня під містом Луганськом.  Воронезький суд арештував Надію Савченко до 30 серпня включно.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8674
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду