Член Ради з прав людини при президенті Росії вважає необхідним розслідувати, як українська льотчиця потрапила до РФ

Член Ради з прав людини при президенті Росії вважає необхідним розслідувати, як українська льотчиця потрапила до РФ

9 Липня 2014
8484

Член Ради з прав людини при президенті Росії вважає необхідним розслідувати, як українська льотчиця потрапила до РФ

8484
Член Ради з прав людини при президенті Росії вважає необхідним розслідувати, як українська льотчиця потрапила до РФ
Член Ради з прав людини при президенті Росії вважає необхідним розслідувати, як українська льотчиця потрапила до РФ

Член Ради з прав людини при президенті Росії Андрій Юров заявляє про можливість міжнародного розслідування, якщо з'ясується, що українська льотчиця Надія Савченко (на фото), яку у РФ звинувачують в загибелі співробітників російського телеканалу «Россия 1», була вивезена на межі України насильно. Про це повідомляє інтернет-видання ТСН.ua.

 

«Ми намагаємося дізнатися дві речі - чи призначений держзахисник та чи допущений консул та незалежний адвокат. І, якщо вона було насильно відвезена (до РФ - Ред), то це потребує розслідування, у тому числі, міжнародного», - заявив Андрій Юров.

 

На ТСН.ua  створено спеціальний сайт на підтримку Надії Савченко. Сайт закликає усіх, від кого це залежить, допомогти у звільненні героїчної жінки. Відвідати сайт можна тут.

 

Нагадаємо,  завтра, 10 липня у Воронезькому обласному суді (Росія) буде оскаржено арешт української льотчиці Надії Савченко, яку утримують в місцевому СІЗО.

 

Новоусманський районний суд міста Воронежа взяв Надію Савченко під варту ще 2 липня, але тільки 9 липня Слідчий комітет Росії (СК) пред'явив їй обвинувачення. Українську льотчицю звинувачують в пособництві у вбивстві співробітників російської ВДТРК (канал «Россия 1») Ігоря Корнелюка і Антона Волошина, які неребували на території України нелегально і загинули під час обстрілу 17 червня під містом Луганськом.  Воронезький суд арештував Надію Савченко до 30 серпня включно.

 

ТСН.ua повідомляє, що допитували українську військову льотчицю російські слідчі з спецуправління з розслідування міжнародних злочинів, яке було наспіх створено «через події в Україні».

 

Як повідомив  російським ЗМІ голова Громадської спостережної комісії (ОНК) Воронезької області Анатолій Малахов, українська льотчиця утримується в СІЗО № 3 Воронежа. ФСВП РФ офіційно не уточнює, в якому ізоляторі утримується Надія Савченко, але заявляє, що умови її утримання відповідають законам РФ.

 

Російське інформагентство «РИА Новости» ще до вироку суду називає Надію Савченко «наводчицею українських силовиків».  Водночас інформагентство подає різні версії того, яким чином українська військова льотчиця потрапила на територію Росії.

 

«Як повідомлялося раніше, Савченко в червні затримали ополченці в ході бою з українськими силовиками. Наприкінці минулого місяця Савченко згадувалася серед двох десятків полонених, які перебували у представників Луганської народної республіки. За даними СК РФ, Савченко затримали не в Луганській області, а в РФ, куди вона в'їхала під виглядом біженки», - пише «РИА Новости».

 

Представник СК Росії Володимир Маркін заявив про нелегальний перехід Надією Савченко російського кордону. «Що стосується затримання Савченко, то як з'ясувалося, вона й без документів, під видом біженки перетнула кордон Росії», - сказав він.

 

Нагадаємо, 9 липня Президент України Петро Порошенко підписав розпорядження про вжиття невідкладних заходів щодо повернення в Україну української льотчиці Надії Савченко.

 

Раніше директор Департаменту інформаційної політики МЗС України Євген Перебийніс заявив, що Україна вимагає від Росії надати документально підтверджену інформацію про обставини, за яких Надія Савченко потрапила на територію РФ. «Наскільки нам відомо, вона перебувала в полоні у терористів. Про те, що вона була звільнена з полону і чомусь сама намагалася потрапити до РФ, що вже є саме по собі абсурдним, іншої інформації в нас не було. Тобто є цілком обгрунтовані підозри, що її переміщення до Росії було здійснене на основі змови або спільної діяльності між терористами і спецслужбами РФ», - сказав пан Перебийніс.

 

Представник України при ЄС Костянтин Єлісєєв звернувся до керівництва Єврокомісії та Європарламенту у зв'язку з незаконним переміщенням та взяттям під варту на території РФ військовослужбовця Збройних сил України Надії Савченко. Він закликав ЄС дати рішучу оцінку вказаним діям Москви, виявити принциповість у відстоюванні європейських цінностей та активно долучитися до заходів української сторони з метою негайного звільнення громадянки України. 

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8484
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду