Хто рано встав, того й капці

8 Липня 2011
52696

Хто рано встав, того й капці

52696
Під час довгоочікуваної прес-конференції Янукович так і не відповів на гострі запитання по суті, а між журналістами і Даркою Чепак спалахнув конфлікт
Хто рано встав, того й капці

Журналісти вже давно чекали на прес-конференцію Віктора Януковича, яка відбулася 8 липня - через 13 місяців після першої (Януковича як президента).

 

На жаль, останній рік засвідчив бажання нашої влади рухатися у спілкуванні зі ЗМІ за російським сценарієм. Якщо президент розмовляв із країною, то за заздалегідь зрежисованими запитаннями і зі студії, і з регіонів. Якщо виконував обіцянку запросити журналістів у гості до Межигір'я, то лише за участі кількох обраних, яким показали тільки те, що треба. «Я думаю, що ви не зайдете президента, який би запрошував до себе у спальню», - з гордістю виклав Янукович присутнім на прес-конференції свій козир у відповідь на критичне запитання щодо формату інтерв'ю в Межигір'ї.

 

Сьогоднішня прес-конференція могла або продовжити «генеральну лінію», або зламати її. На жаль, сталося перше.

 

 

Кілька хвилин до початку прес-конференції

 

 

 Охоронці УДО на заході були з бейджиками і спеціальними значками

 

 

Крісло чекає на свого президента

 

Конкретно не про все

 

На відміну від свого попередника, Янукович протягом півтори години встиг відповісти на 20 запитань (торік - на 16). Для Ющенка, який відповідав розлого, по півгодини на одне запитання, це був би недосяжний рекорд. Але на небажані запитання  Янукович або відповідав одним реченням, або взагалі «з'їжджав із теми».

 

Зокрема, на конкретне запитання кореспондента «Української правди» Мустафи Найєма про те, чи покаже президент колись ту частину Межигір'я, де розташовані клубний будинок, вертолітний майданчик, ангар, тенісний корт, і чи скаже, кому вони належать, Янукович відповів, що для кожної людини дім - це святе, і нікому не хотілося б, щоби хтось до нього торкався. «Я такий, як і всі. Я також жива людина», - заявив Янукович.

 

 

Мустафа Найєм побачив знайомих дівчат із «Савік Шустер студії» 

 

Незважаючи на те, що президент перед тим довго розповідав, як він боротиметься з корупцією, він так і не сказав, на кого оформлено ту частину Межигір'я, якої він не показав. «А якщо вам треба господарі - то пошукайте їх. Переконаний, що вони знайдуться. Вони інколи приїжджають в Україну», - запевнив він.

 

Президент не відповів на прохання вплинути на свого молодшого сина, депутата Верховної Ради Віктора, який, порушуючи Конституцію, голосує картками інших нардепів. Відповідаючи на це запитання-прохання кореспондента СТБ Наталі Соколенко, він сказав: «У вас є діти? Я бажаю, щоб у вас було багато дітей... Коли ви станете матір'ю, ви зрозумієте, що таке дитина. Коли чіпають дітей - це зовсім інше. Я вас запевняю, що мені не соромно за моїх дітей і онуків. Я хочу, щоб ваші діти були не гірші, ніж мої. Коли дітей втягують у той бруд, у який ви намагаєтесь втягнути моїх дітей, мою сім'ю. Ви ще зачепіть онуків, старшому онуку 11 років, давайте, поганяйтеся ще за ними».

 

На теми, яких торкалися регіональні журналісти, особливо з різних обласних державних ТРК (Чернівецька, Кіровоградська, Хмельницька, Миколаївська), президент говорив розлогіше і по суті. Вочевидь, був більше до них готовий.

 

 

Регіони приїхали з подарунками для президента

 

Янукович і «Стоп цензурі!»

 

Було помітно неозброєним оком, що у президента погіршилося ставлення до руху «Стоп цензурі!». Якщо на попередній прес-конференції Янукович і заяву взяв, і доручив розібратися з нею главі СБУ Валерію Хорошковському, то цього разу пішов, залишивши звернення СЦ на столі. Хоча через кілька годин прес-служба президента поширила повідомлення про те, що лист зареєстровано в АП. Нагадаємо:  листа від руху «Стоп цензурі!», в якому викладено список останніх фактів утисків ЗМІ, а також пропозиції щодо покращення цієї ситуації, передала Януковичу Наталка Соколенко (СТБ).

 

Також торік Янукович пообіцяв звозити журналістів у Межигір'я, а цього разу вже пояснив, чому він не хоче бачити учасників руху «Стоп цензурі!». Він, вочевидь, не в курсі, що рух об'єднує кілька сотень журналістів. «Я хочу сказати, чому я вам так інколи відповідаю. Я ніколи не буду терпіти язика ультиматумів, яким ви зі мною розмовляєте», - заявив Янукович Мустафі Найєму.

 

Він висловив обурення тим, що журналісти відмовилися брати в День журналіста торт замість спілкування з президентом. Президент дорікнув учасникам руху «Стоп цензурі!»: «І навіть у вас вистачило, ну... на ваше свято образити вашу колегу», - маючи на увазі Дарку Чепак. Він запитав у свого прес-секретаря, чи вона вийшла зі «Стоп цензурі!», на що та відповіла, що її звідти виключили.

 

Втім, насправді адресу Дарки відключили від групової електронної розсилки, яку отримували  близько 60 учасників «Стоп цензурі!». Ніяких заяв щодо виключення самої Чепак із руху не було. Рух - це не формалізована структура, як, приміром, громадська організація, тому офіційної процедури прийому (з членськими квитками чи внесками) або виключення не існує. Хочеш до руху - став свій підпис під установчою заявою, не хочеш - відкликай його. Дарка свого підпису не відкликала. Та не знаємо, чи схоче сама Дарка Чепак залишатися в русі після сьогоднішнього конфлікту з журналістами.

 

 

Янукович пояснив, чому не запросив учасників руху «Стоп цензурі!» до Межигір'я

 

Президент Віктор Янукович та його прес-секретар Дарка Чепак 

 

 

Списки

 

На прес-конференціях президента, прем'єр-міністра та інших журналісти завжди самостійно складали список, за яким вони по черзі мали ставити запитання. Так було і за часів Леоніда Кучми, і за Віктора Ющенка. Так і цього разу представники центральних ЗМІ склали свій список. Представник «Детектор медіа» хотіла однією з перших поставити запитання, тому приїхала до Українського дому ще до 9-ї години ранку. До списку записувалися всі, хто приходив на захід. Загалом у ньому було близько 20 охочих поставити запитання. Аналогічний «запис» вівся і в секторі закордонних ЗМІ. Загалом цього року було чотири сектори (два - для регіональних ЗМІ). Торік, як писала ТК, було три.

 

Раніше такі списки чіплялися до стаціонарних мікрофонів, які стояли в кожному секторі. Тепер же цих мікрофонів не було: як виявилося, прес-служба змінила правила гри. Тепер мікрофони з написом «Перший» (НТКУ вела пряму трансляцію) до охочих поставити запитання підносили дівчата. Ті самі, які працюють у ток-шоу у Савіка Шустера. Навіть у тих самих синіх сукнях.

 

Ми запитали в Дарки, яким чином дівчата знатимуть, хто має ставити запитання. Вона відповіла, що підходитимуть вони тільки після того, як вона, Дарка, озвучить прізвище журналіста. Для того, щоб полегшити їй роботу, ми показали список, складений у нашому секторі. Побачивши його, прес-секретар президента дещо знітилася, навіть почала казати, що, мовляв, у цьому списку лише представники «Стоп цензурі!». У відповідь на обурення журналістів та заперечення того, що там є тільки стопцензурівці, Дарка список таки взяла. Та все одно, коли доходила черга ставити запитання представникам центральних мас-медіа, Дарка Чепак надавала слово, керуючись не списком, а власними побажаннями. Мовляв,  у неї кілька списків і вона має регулювати ситуацію. 

 

Сектор для центральних ЗМІ 

 

 

Дівчата в синіх сукнях, які працюють у ток-шоу Савіка Шустера 

 

 

Виконавчий директор НІС (телеканал «Інтер») Назім Бєдіров керував прямою трансляцією, яку вів Перший національний

 

 

Дарка Чепак розгубилася, побачивши список журналістів, які хочуть поставити запитання президенту

 

 

Дарка Чепак: «У мене є кілька списків»

 

Зокрема, коли дійшла черга кореспондента ТК ставити запитання, Дарка надала слово представнику ТСН (телеканал «1+1») Олександру Шилку. Коли,  згідно зі списком, мала ставити запитання Наталка Соколенко, Чепак надала слово газеті «Комсомольська правда в Україні», яка входить до президентського пулу. Це ж стосувалося і закордонних ЗМІ: замість «Эха Москвы» першим ставили запитання «Известия».

 

Та все ж таки після  низки словесних суперечок із ведучою прес-конференції запитання вдалося поставити і ТК, і Наталці Соколенко, але останній довелося спочатку  запитувати президента про утиски журналістів без мікрофона.

 

Враховуючи, що повноваження президента зросли, кореспондент ТК висловила главі держави побажання багатьох колег: проводити такі прес-конференції не раз на 13 місяців, а хоча би щоквартально. «Але якщо прес-служба АП буде сама визначати, кому і яке запитання ставити, то нам такі прес-конференції не потрібні», - сказала кореспондент, поцікавившись також долею законопроекту про суспільне мовлення.

 

Після закінчення прес-конференції журналісти оточили Дарку Чепак із проханням показати всі списки журналістів, які хотіли поставити запитання (або мали їх поставити). Вона вперто їх не показувала (а може, інших, крім наших, і не було) і сказала, що не розмовлятиме мовою ультиматумів. У президента, мабуть, навчилася. Втім, ультиматумів і не було, було тільки прохання. Очевидно, прес-секретарю не хотілося визнавати своєї неправоти.

 

 

Журналісти просять Дарку Чепак розповісти, скільки було списків. Мустафа Найєм поклав їй до рук заяву «Стоп цензурі!» 

 

 

Водночас радник президента Ганна  Герман, яку також оточили камери і кореспонденти,  посміхаючись,  розповідала, що сьогоднішня ідея щодо дівчаток із мікрофонами невдала. За її словами, краще повернутися до старого добре визнаного формату «вільного мікрофону». «Хто спритніший, той і поставить першим запитання», - сказала вона.

 

 

Радник президента Ганна Герман, кореспонденти France Pressе Анна Цуканова та видання «Коммерсант» Сергій Сидоренко

 

Підсумовуючи, зауважимо, що впадало в око на цьому заході більш шанобливе ставлення до журналістів охоронців УДО. Всі вони причепили спеціальні значки, а для представників ЗМІ підготували спеціальні бейджі. Одного з фотографів, що всівся на підлогу перед першим рядом, охоронець кілька разів чемно просив пересісти, аж поки самі фотографи не пересадили свого колегу, бо він уперто не хотів залишати насидженого місця.

 

Але загальна тональність відносин журналістів і влади, а також тих, хто цю владу оточує чи служить їй, викликає тривогу в багатьох журналістів.

 

 

Охоронець передає президенту заяву «Стоп цензурі!», яку той забув на столі

 

Фото Павла Довганя

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
52696
Коментарі
16
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
to 987
4677 дн. тому
Отлично, если в относительном подполье «на благо журналистского цеха» трудится еще 38 человек, а количество поддерживающих «перешагнуло двухтысячный рубеж». Вот только Вы сами себе противоречите – с одной стороны называя СЦ «интересным НЕполитическим явлением», а с другой стороны, утверждая, что движение, по сути, заменило собой «слабохарактерную оппозицию» - ибо СЦ «заставляла власть… учиться работать по цивилизированым правилам, слушать и слышать общественное мнение»  Интересное слово «цивилизированым», кстати  А уважать труд журналистов, безусловно, нужно, при условии, что это настоящие журналисты. А не «закрытый клуб» гражданских активистов «оранжевого» толка. Найем как-то признался, что многие из нынешних членов СЦ непосредственно участвовали в приведении Ющенко к власти. И судя по всему, сейчас они же отрабатывают следующий политический заказ  У нас далекие от совершенства политики, но вот ситуативная борьба за «права и стандарты» исключительно в угоду политической конъюнктуре доверия не вызывает. И уважения к стране по большинству «стопцензурных» публикаций не видно, скорее наоборот – чем хуже, тем лучше, будет с чем к "Репортерам" или во «Фридом Хаус» бежать. Равно как и с соблюдением тех самых стандартов в стане СЦ серьезные проблемы. Скорее там сильны в двойных стандартах, манипуляциях и передергиваниях, опыт имеется. Так что Украине только повезет, если «двухтысячным рубежом»+ все и ограничится – еще одну навязанную извне, но исправно отработанную «цепными псами» изнутри революцию ей не вынести!
987
4677 дн. тому
А вот ребята из Коммерсанта говорят, что к верхушке Стопцензуре, как минимум, надо причислить Соболева, Андрушка, Даниленко, Отковича,Соломко, Акименка, Пашаева, Луканова, Гуменюк, Недзельского, Довгань, Гнапа,Тузова. Тематические направления курируют - Станко, Остапа, Кошкина, Черновил, Ихельзон, Квурт, Мотрич, Алимов, Жигалов, Новосельцев, Дуцик, Кудимов, Вакулюк, Сенечкин, Прудник, Кондратюк. По отдельной программе работают Лукеренко Березивська, Аргат, Тупальськая, Павлюк. Скорик, Денисенко, Лавзарева и Портников - помогают и сочуствуют. За последний год количество журналистов поддерживающих деятельность Стопцензуре перешагнуло двухтысячный рубеж. Уже можно готовить сьезд. Причем, желающих приехать из региональных СМИ больше, чем правдивых ответов в табличке - опроснике ПР:). Да, Стопцензура стала интересным неполитическим явлением и, в первую очередь, потому, что выступала за профессиональные права и стандарты. Более того - заставляла власть, которая подмяла слабохарактерную оппозицию, учиться работать по цивилизированым правилам, слушать и слышать общественное мнение. Журналистов можно не любить, но уважать их право на профессию - даже некоторым несовершенным украинским политикам - придется. Может быть курсы повышения квалификации и уважения к стране стоило бы предложить некоторым недобросовестным шоуменам- ведущим и приглашенным рулящим новостями? Также важно,чтоб обоз не ставал во главе к главе, а сегодня не было вчера. И главное не боятся, а уважать труд журналистов, как, например, делают наши крымские товарищи. Реформам как воздух нужна свобода. Надеюсь, это наша совместная задача)
Степкові
4678 дн. тому
Верхушка «Стоп цензурі!» легко определяется по основным пиар-акциям этого движения - это Найем, Лещенко, Сюмар, Лигачова и Соколенко. Более «черную» работу по донесению «света правды» в массы (особенно в регионы) выполняют Ганжа, Куликов, Банкова, Кипиани (ибо «светочи свободы слова» в лице Найема и Ко явно выше общения с какими-то там региональными журналистами, которые, если верить последнему блогу Лещенко, и права на вопросы не должны иметь - все равно ничего нужного "Стоп цензуре" не спросят :)). А вот Ваше утверждение, что "пресса делает свою работу" во многом спорно - разве работа прессы - это устраивать скандалы, хамить, а иногда даже сдавать в милицию всех, чья точка зрения отлична от «стопцензурной»? Или отчитывать коллег, посмевших задать вопрос Президенту в обход волеизъявления пани Соколенко? :) К тому же многие требования движения являются в чистом виде политическими - они дружно стремятся влиять на Президента, его Администрацию, суды, милицию, прокуратуру и т.д. Причем не публикациями как таковыми, что было бы естественно для журналистов - а ультимативными требованиями, которые исправно публикует Телекритика. Так что Ваша фраза "Самоуверенность, чванство и вранье - это, к сожалению, инструменты многих из нынешних власть придержащих" вполне может быть окончена и по-другому - " Самоуверенность, чванство и вранье - это, к сожалению, инструменты многих из нынешних борцов за свободу слова". Наши власть предержащие, равно как и оппозиционеры - точная копия нашего общества. Поэтому, мне кажется, не стоит рядить «стопцензурщиков» в белые одежды правдолюбов и демократов – они просто всеми силами добиваются смены режима, чтобы потом снова расслабиться и чувствовать себя «на коне». А эта «война» и кормит их неплохо, и непомерные амбиции удовлетворяет. :)
Xoмa
4679 дн. тому
Прочитав статтю - ніби в свіжі кизяки вступив. Настільки огидна вся ця влада, разом із геббельсівнами і прес-моніками, і всі їхні заходи. Бідолашні журналісти, що змушені, міцно затиснувши носа, спілкуватися з дарками та Хамами! Я вам співчуваю.
:)))
4680 дн. тому
Просто дитяча наївність - вимагати від зека поводження цивілізованого політика. // Розмішило запитання і відповідь про Вітьку Овоча. Образили дітятко - депутата кнопкодава і любителя грязі. Що вже не цікаво - звідки у державного службовця гроші на машини, яхти і цацки, і як йому вдається голосувати за таткові пенсійні реформи прямо з лісу? Як до малого Юща чіплялися - то сміливість була, а до бандюків не хочете?
Svitlana
4680 дн. тому
Віталію! У пані Остапи законний вихідний :) У мене є родина, яка також хоче моєї уваги. Хочете поговорити, будь ласка, в понеділок. Тел ред 2352255
odarka
4680 дн. тому
Що за імя Дарка у цієї продажної дівки? Часом вона не Одарка ?
Саня
4680 дн. тому
украинская журналистская ПОЛИТИЧЕСКАЯ организация "Стоп цензура" заявляет о каких-то репрессиях со стороны власти журналистскому сообществу, то это выглядит для знающих людей просто смешно. Зачастую конфликты, которые заканчиваются плохо для политических журналистов, возникают у них не с властью, а с работодателем – владельцем СМИ, главным редактором, выпускающим редактором, редактором отдела. И по причинам – далеким от политики: типа войны амбиций, несходство характеров, отсутствие дисциплины и так далее. К тому же именно оттуда – из кабинетов главных редакторов – идут все его, журналиста, проблемы с цензурой. При этом очень в редких случаях и скорее от безвыходности журналист, входящий в движение "Стоп цензура", предаст огласке свой конфликт с начальством. Почему? Да потому что он в силу своей хитропопости прекрасно понимает, что если он будет подобно Юре Свирко рассказывать в интервью о своих конфликтах с главными редакторами и владельцами СМИ, то его никто на работу, как "конфликтного человека" больше возьмет. Тогда прощай хорошая зарплата, заграничные командировки и ежегодный отдых в Турции или в Египте, или в Греции. Вот где сейчас работает Юрий Свирко, кто знает? То-то. А вот на власть пенять, устраивать сходки около Межигорья, кошмарить Азарова и министров – это безопасно. Это вписывается во "взаимоотношения европейского политика и прессы" и, в общем-то, принимается властью. Если бы власть действительно репрессировала журналистов – требовала от владельцев СМИ их увольнения с работы и садила бы в тюрьмы – 99% журналистов, входящих в движение "Стоп цензуре", засунули бы язык в одно место и вообще отказались бы от политической тематики. В отличие же от политического социальный журналист практически не защищен от последствий своих расследований. Вот написал Анатолий Шарий, что отдел по борьбе с незаконным оборотом наркотиков крышует продажу курительных смесей в Киеве, в которых содержаться наркотические вещества, и получил уголовное дело. Ну и что, западные посольства поднялись на его защиту? Что, "Репортеры без границ" выступили с заявлением? Нет, тишина. Еще три недели тому назад Шарий обратился к "Стоп цензуре" с просьбой выступить в его защиту. Сначала "Стоп цензура" постановила провести свое расследование конфликта Шария с милицией. Отлично. Звоню через неделю журналистке Лигачевой, руководителю "Телекритики", нашего журналистского неформального профсоюзного СМИ, и спрашиваю: "Что там с расследованием?". Ответ: "Нет людей для его проведения", а вчера я вообще узнал, что никакого расследования проводиться не будет. Почему? Потому что, видите ли, Шария журналистом не считают, мол, он "сливной бочок". Добиться от членов "Стоп цензуры", почему они его так определяют, не представляется никакой возможности. К тому же есть еще один аргумент у "стпоцензурщиков" в отказе Шарию в их защите – "Мустафа и Лещенко категорически против его поддержки". Ну, если такие "стопцензурные" авторитеты против, ну, что ж – ждать дальше поддержки не приходится. Вот если б Шарий установил, что ларек на Харьковском массиве крышует сын Януковича или там жена Симоненко, то, не сомневайтесь, никто б из "Стоп цензуры" никакого расследования бы тоже не провел. Просто заявление бы последовало бы незамедлительно, потому что "Стоп цензура" – это именно ПОЛИТИЧЕСКАЯ организация журналистов, созданная для того, чтобы обличать Януковича, а не защищать журналистов, пишущих на социальную тематику. Она действует в тесном контакте и взаимодействии с Западом. Заявление "Стоп цензуры" влечет за собой заявления всяких там "Репортеров без границ" и "Фридом хаусов", а последние – заявления всяческих ПАСЕ и Европарламентов о политических репрессиях на Украине. В эту незамысловатую схему Шарий со своими наркотическими смесями просто не вписывается... Ну, какое политическую составляющую из его проблемы с ментами можно вытянуть? Никакую. А вот если бы "Стоп цензура" выступила с заявлением в защиту Шария, то Банковая зашевелилась бы (на это и рассчитывал Анатолий) и надуманное дело было бы закрыто. Кстати, по статье, по которой против Шария возбудили уголовное дело, ему грозит от трех до семи. Нормально? Еще раз, то-то. Вот почему, товарищи, социальная журналистика на Украине – это экстремальная профессия, в то время, как политическая – санаторная.
Виталий
4680 дн. тому
После суток Остапьего молчания (написания гневного отчета) логически ожидалась буря. Ан нет. Беззубо. Абсолютно согласен с господином //моє ім'я Вам невідоме//. Где был весь ваш праведный гнев, когда у власти был самовлюбленный и убогий Ющенко? А у него, между прочим, тоже со свободой слова проблемы были (а уж какие темники - закачаешься!), аппартаментов (для ничогонэкравшого) немеряно, и сынок тоже. И куда там тому Януковичу-младшему... По крайней мере на сегодняшний день. Что скажете, пани Остапа?
Степко
4680 дн. тому
А кто есть верхівкою Руху "Стоп цензурі!"? Ведь по духу Стопцензуру тайно поддерживает и Александр Мартыненко и Анна Герман и т.д . А Света Остапа написала классный отчет. То, что эта команда не умела и не научилась работать с прессой - известный факт. И не надо копировать худшее из времен прессдам Юща. Пресса делает свою работу, а в ответ - дурацкие ходы или имитация действий. Какой смысл Администрации постоянно вешать на журналистов ярлыки? Почему Стопцензура не верит заверениям власти о преверженности освободе слова? Почему Банковая не захотела продолжить нормальные правила отношения со СМИ времен Юща - ему же и нелицеприятные. Самоуверенность, чванство и вранье - это, к сожалению, инструменты многих из нынешних власть придержащих. И девочки Шустера, как и шуваловы с пулом любимых и послушных, и публичное заигрывание на семинарах, задач страны не решат, а только унизят того же Гаранта.
Svitlana
4680 дн. тому
Чомусь мене бере сумнів, що я не знаю вашого імені. Ви так гарно пишете, може напишете нам колонку?
Обиватель
4680 дн. тому
Дарка Чепак така ж запроданка, як і Германша!
моє ім'я Вам невідоме
4681 дн. тому
Світлано, підтримую Вашу сентенцію щодо нашого дому та необхідності дотримання законів всіма. Але щодо "імітації свободи слова, відомої всьому світу" - не погоджуюсь. Масована атака на власну країну та свідоме псування її іміджу під прикриттям "боротьби за свободу слова" - це не що інше, як політичне завдання "Стоп цензурі!", на мою думку. Бо далеко не все було чудово зі свободою слова і за помаранчевого режиму, але чомусь Ви та Ваші колеги були щасливі після Майдану та майже мовчазні, бо то була "ваша" влада, яку критикувати якось незручно , правда? Були невеличкі спроби, але тихенько так, і важку артилерію з "Репортерів", "Фрідом Хаус", посольств та різноманітних фондів чомусь Сюмар з Лігачовою не залучали? Тому не дивно, що Президент справедливо вважає верхівку Вашого руху заангажованими та упередженими особисто до нього - через власні політичні переконання або відпрацьовуючи грантові замовлення Ви доволі нахабно ставите свої нібито журналістські права вище за будь-які інші. Ви всі відверто хамські поводитесь з першою особою держави, хай навіть він більшості з вас щиро не подобається (чого варті ваші сьогоднішні та минулорічні демонстративно поблажливі посмішки та гримаси в прямому ефірі - "ми ж такі всі розумні, а він…"). А назва ролику на Відеотеці, що демонструє поведінку Ваших колег під стінами Межигір'я – це і є приклад тої "свободи слова", якої ви прагнете? А мені здається, те саме неподобство. Суспільно важливі теми мають висвітлюватись згідно стандартів, а серед відомих облич Вашого руху єдиний «стандарт» - нахабність, маніакальна самовпевненість, свідоме перекручення фактів, маніпуляції та зіркова хвороба. Тому не треба стільки пафосу. А то та сама Соколенко свого часу "задля відповіді" посадовців в кабінетах зачиняла силоміць, бо їй так хотілося, а тепер взірець демократії та "берегиня" прав журналістів, що Президенту "діЯгнози" ставить та «Стоп цензурі!» піарить на його прес-конференціях. Базар-вокзал. Навіть не смішно. А щодо прикладів по той бік, в омріяній демократії, то не думаю, що Вам вдалося б щось подібне знайти, якби навіть шукали. І дивно, що коли треба повчати того самого Президента чи його Адміністрацію - ви всі посилаєтесь "на Захід", а коли у Вас намагаєшся отримати приклад демократичного ставлення до журналістів за аналогічної поведінки - згадуєте про "наш дім". Подвійні стандарти? :)
Svitlana
4681 дн. тому
Та невже? А назватися слабо? Щось я останнім часом на зауваження про якісь неподобства в Україні чую, а наведіть приклад з інших країн. У нашому домі є свої закони, якби всі їх дотримувалися, виконували свої обов'язки і зважали на права інших, то самі б стали прикладом. А щодо нашої свободи слова, тобто її імітації, відомо всьому світові.
Та невже?
4681 дн. тому
А більшість, Світлано, це Ви з Соколенко? Бо щось непомітно "трауру" в посміхненому обличчі Мустафи та його блакитній сорочечці? Та й Соломко з Пашаєвим щось не дуже схожі на осіб в траурі? І, будь ласка, наведіть приклад прес-конфереції Президента будь-якої з так званих демократичних країн, на якій журналісти кричали з місця без мікрофону та качали права в суперечках з прес-секретарями під час прямої трансляції, як Ви з Соколенко? Бажано, з посиланням на реакцію там. Цікаво чи усюди така свобода слова.
Зеленый кружок
4681 дн. тому
Дешевый сиквел по московскому сценарию.На собственный сценарий мозга нет.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду