ISW: Росія посилила інформаційні операції проти Харкова, щоб переконати українців тікати з міста

ISW: Росія посилила інформаційні операції проти Харкова, щоб переконати українців тікати з міста

23 Квітня 2024
1784
23 Квітня 2024
09:09

ISW: Росія посилила інформаційні операції проти Харкова, щоб переконати українців тікати з міста

1784
Російська пропаганда прагне налякати українців імовірним широкомасштабним наступом на Харків та можливим руйнуванням міста масовими обстрілами і добитися переміщення мільйонів людей усередині України.
ISW: Росія посилила інформаційні операції проти Харкова, щоб переконати українців тікати з міста
ISW: Росія посилила інформаційні операції проти Харкова, щоб переконати українців тікати з міста

Росія разом із повітряними ударами посилила інформаційні операції проти Харкова з метою переконати українців піддатися паніці й тікати з міста. Про це йдеться в черговому звіті американського Інституту вивчення війни (ISW).

Як пише ISW, російська пропаганда прагне налякати українців імовірним широкомасштабним наступом на Харків та можливим руйнуванням міста масовими обстрілами. Таким чином Росія хоче домогтися переміщення мільйонів людей усередині України.

Так, український Центр протидії дезінформації ще в лютому 2024 року попереджав, що російські телеграм-канали поширюють заяви про втечу українських чиновників з Харкова, а російські джерела на початку квітня стверджували, що відбувається «масовий відтік» мирного населення з Харкова.

Український Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки нещодавно ідентифікував російську інформаційну операцію, яка стверджувала, що українські чиновники перешкоджали цивільним особам покинути Харків, і зазначив, що російські війська користуються занепокоєнням щодо можливої наступальної операції Росії проти міста Харкова, щоб посіяти паніку та почуття «неминучої катастрофи», що насувається на Україну.

Пропагандист російського державного телебачення Володимир Соловйов 28 березня заявив, що російські війська повинні знищити Харків «квартал за кварталом» і запропонувати українським цивільним покинути місто протягом 48 годин, імовірно, до того як вони будуть убиті під час знищення міста Росією.

Російське неонаціоналістичне видання «Царьград» 16 квітня поширило заяви кількох неназваних військових джерел про те, що російська наступальна операція із захоплення Харкова начебто неминуча і що ситуація в Харкові стане «гіршою, ніж у Бахмуті та Авдіївці». «Царьград» стверджував, що «немає сумнівів», що російські війська захоплять Харків, але «тактика блокади», як «відключення електроенергії, газу та води» для цивільних, є найбільш розумним способом для російських військ захопити місто та уникнути великих втрат.

Ще один відомий російський «воєнкор» заявив, що удари Росії 22 квітня по Харкову є ознакою того, що українські цивільні особи повинні покинути Харків, «поки ще можуть», і що їм немає сенсу ховатися та захищати свої квартири, якщо українські сили «ховаються у підвалах» — натякаючи на те, що російські війська можуть навмисно націлюватися на житлову інфраструктуру. Інший російський мілблогер стверджував, що українці повинні залишити Харків, поки їхні «сусіди» не вб’ють їх, імовірно, маючи на увазі російські сили.

Українські офіційні особи раніше обговорювали можливість того, що російські війська можуть розпочати наземну операцію проти Харкова цього літа. Однак аналітики ISW оцінюють, що росіянам не вистачить сил, необхідних для захоплення міста, допоки українські військові, що обороняють Харків, будуть адекватно забезпечені. За оцінками ISW, ймовірність успішного наземного наступу Росії на Харків є дуже низькою, якщо Україна швидко отримає поновлену військову допомогу від США. 

Нагадаємо, напередодні, 22 квітня, російські окупанти завдали удару по харківській телевежі. За попередніми даними, удару Росія завдала ракетою Х-59. Людських жертв немає, проте були перебої із сигналом цифрового телебачення приймачі Т2 перестали працювати.

Як повідомили «Детектору медіа» у пресслужбі «1+1 media», платформа кіно й телебачення «Київстар ТБ» забезпечує жителів міста та області альтернативним типом прийому. Скориставшись промокодом KHARKIV, харківʼяни можуть отримати безоплатний доступ до новин та іншого контенту на платформі на період кризової ситуації.  

Фото: наслідки російського удару по центру Харкова, серпень 2022 року / Mykhaylo Palinchak / SOPA Images / LightRocket via Getty Images

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1784
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду