Незалежна медійна рада видала збірник висновків та рекомендацій щодо суперечливих медіапродуктів

Незалежна медійна рада видала збірник висновків та рекомендацій щодо суперечливих медіапродуктів

13 Червня 2018
1378
13 Червня 2018
18:45

Незалежна медійна рада видала збірник висновків та рекомендацій щодо суперечливих медіапродуктів

1378
До видання увійшли 25 справ щодо спірних питань в інформпросторі: від розпалювання ворожнечі в ефірі та нехтування правами дітей до недотримання професійних стандартів журналістики та недобросовісної реклами.
Незалежна медійна рада видала збірник висновків та рекомендацій щодо суперечливих медіапродуктів
Незалежна медійна рада видала збірник висновків та рекомендацій щодо суперечливих медіапродуктів

У червні 2018 року Незалежна медійна рада (НМР) видала збірник висновків та рекомендацій з фаховими коментарями щодо суперечливих медіапродуктів, на кшталт «Подвійне життя президента», «Кохана, ми вбиваємо дітей», «Битва екстрасенсів», «Кровавая вольница», «Олесь Бузина: жизнь вне времени» чи колонка чортківського редактора «Жиди чи євреї?». Про це повідомляє прес-служба НМР.

Як зазначається, до видання увійшли 25 справ щодо спірних питань в інформпросторі: від розпалювання ворожнечі в ефірі та нехтування правами дітей до недотримання професійних стандартів журналістики та недобросовісної реклами. Збірник включає рекомендації щодо повноважень офіційного регулятора – Національної ради з питань телебачення та радіомовлення, а також залучення експертів до ефіру, розроблені Незалежною медійною радою.

Так, НМР аналізує журналістські розслідування (зокрема сюжет про офшори у Панамі), сюжети на конфліктні теми (про статки громадських активістів), програми, які розпалюють міжнаціональну ворожнечу або містять фейки. Зазначається, що при цьому аналізувалися як новини, так і авторські програми та документальні фільми. У кожному випадку експерти «оцінювали матеріал з точки зору законодавства та етики, а також покроково розбирали усі помилки, даючи рекомендації з їх виправлення».

Незалежна медійна рада розглянула низку справ щодо рейтингових ток-шоу – до прикладу, програм, присвячених 12-річній породіллі чи знущанню над дітьми. Окремий висновок присвячено новій для України темі: висвітлення військового конфлікту на Сході України у художньому кінематографі.

«Водночас, збірник може бути орієнтиром і у правових питаннях, адже висновки НМР неодноразово ставали основою для рішень регулятора (Національної ради з питань телебачення і радіомовлення), а подекуди – і санкцій. Так, у березні 2017 року Нацрада оштрафувала телеканал СТБ на 1,655 мільйона гривень за трансляцію шоу, які шкодять дитячій психіці. Загалом, Незалежна медійна рада розглянула 7 справ за зверненням власне Нацради з питань телебачення і радіомовлення. У цій сфері НМР створила прецедент, допомігши регулятору вперше довести факти трансляції фейкових новин», - додали у НМР.

Також Незалежна медійна рада у рекомендаціях, що увійшли до збірника, пропонує медіаіндустрії «новий підхід для запрошення і титрування експертів, який дозволить уникати неперевірених та заангажованих персон у ефірах телеканалів».

Завантажити збірник можна за посиланням.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1378
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду