Нацрада перевірить «Інтер» і «Воля Cine+ Mix» через фільми з артистами з «чорного списку»

Нацрада перевірить «Інтер» і «Воля Cine+ Mix» через фільми з артистами з «чорного списку»

5 Квітня 2018
1618
5 Квітня 2018
15:08

Нацрада перевірить «Інтер» і «Воля Cine+ Mix» через фільми з артистами з «чорного списку»

1618
5 квітня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення призначила позапланові перевірки телеканалів «Інтер» і «Воля Cine+ Mix» через показ ними фільмів за участі артистів, які внесені до Переліку осіб, які створюють загрозу національній безпеці України.
Нацрада перевірить «Інтер» і «Воля Cine+ Mix» через фільми з артистами з «чорного списку»
Нацрада перевірить «Інтер» і «Воля Cine+ Mix» через фільми з артистами з «чорного списку»

Про це повідомив член Нацради Сергій Костинський на своїй сторінці у Facebook.

Зі скаргами до Нацради звернулися громадяни Ковбик, Івасина та Українська галицька партія.

Зокрема, «Інтер» транслював фільми за участі Микити Михалкова, Василя Ланового, Валентини Тализіної, Михайла Боярського, Олега Табакова, Бориса Клюєва, Аліси Фрейндліх, «Воля Cine+ Mix» - за участі Олександра Панкратова та Аліси Фрейндліх.

Нагадаємо, 22 березня Нацрада оголосила попередження телеканалам «Інтер» і СТБ за показ радянських фільмів за участі акторів, які внесені до Перелік осіб, що створюють загрозу національній безпеці України. «Інтер» отримав санкцію за показ фільмів «Москва сльозам не вірить» за участі Олега Табакова та «Іронія долі, або З легкою парою» за участі Валентини Тализіної. СТБ – за показ фільмів «Кавказька полонянка, або Нові пригоди Шурика» за участі Наталії Варлей, «Іронія долі, або З легкою парою» за участі Валентини Тализіної, «Москва сльозам не вірить» за участі Олега Табакова, «Любов і голуби» за участі Олександра Михайлова.

Перевірки «Інтера» та СТБ були призначені 11 січня за зверненнями громадян Ковбика, Корнєєва та Служби безпеки України.

Крім цього, Нацрада призначила «Інтеру» ще дві позапланові перевірки через показ радянських фільмів з особами з «чорного списку» – 25 січня та 22 лютого. Їхніх результатів регулятор поки не розглядав. Але за повторне порушення телеканалу загрожує штраф у розмірі 10% ліцензійного збору, а на третій раз Нацрада матиме право звернутися до суду з позовом про анулювання ліцензії. Призначення позапланових перевірок не зупинило «Інтер», адже, наприклад, 17 березня канал влаштував «день пам’яті Олега Табакова», анонсувавши показ не лише фільмів за його участі, а й сюжету про актора в «Ранку з “Інтером”».

29 березня Нацрада призначила позапланову перевірку телеканалу «1+1» через показ ним фільму «Службовий роман» за участі Аліси Фрейндліх. Водночас члени Нацради вирішили не призначати позапланової перевірки телеканалу НТН через показ ним 7 березня фільму «Королева бензоколонки-2» за участі Олександра Баширова.

Раніше Нацрада закликала парламент негайно уточнити норми закону, оскільки в законодавстві є колізія щодо показу радянських фільмів за участі фігурантів з так званого «чорного списку» Мінкульту. «Нема чіткого розуміння, як реагувати на трансляцію радянського фільму, який був створений до 1991 року, за участі особи, що внесена до Переліку осіб, які створюють загрозу національній безпеці, і прокатне посвідчення на цей кінематографічний твір не скасоване», – пояснив проблему регулятор у своєму зверненні до Верховної Ради.

Тим часом українські медіагрупи (крім «Інтер Медіа Груп») розробили і передали главі уряду проект постанови про порядок складання Переліку осіб, які створюють загрозу національній безпеці. «Інтер Медіа Груп» має окрему принципову позицію з цих питань. А група «1+1 медіа» підтримала спільну ініціативу, але також виступила з окремою заявою, що державні органи мають найближчим часом або впровадити чіткі критерії складання цього переліку, або скасувати «чорні списки» як такі.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1618
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду