Нацрада призначила третю перевірку «Інтера» через радянські фільми

Нацрада призначила третю перевірку «Інтера» через радянські фільми

22 Лютого 2018
2805
22 Лютого 2018
17:09

Нацрада призначила третю перевірку «Інтера» через радянські фільми

2805
22 лютого Національна рада з питань телебачення і радіомовлення призначила позапланову перевірку телеканалу «Інтер» через показ радянських фільмів з учасниками так званого «чорного списку» Міністерства культури.
Нацрада призначила третю перевірку «Інтера» через радянські фільми
Нацрада призначила третю перевірку «Інтера» через радянські фільми

Позапланову перевірку призначено за скаргою громадянина Ковбика, який звернув увагу Нацради на показ «Інтером» фільмів за участі фігурантів Переліку осіб, які створюють загрозу національній безпеці: «Вертикаль», «Місце зустрічі змінити не можна», «У пошуках капітана Гранта» за участі Станіслава Говорухіна, «12 стільців», «Кавказька полонянка, або Нові пригоди Шурика» за участі Наталії Варлей, «По вулицях комод водили» за участі Валентини Тализіної.

Нацрада вирішила також звернутися до Державного агентства з питань кіно з приводу обставин видачі прокатних посвідчень на ці фільми та до парламентського комітету з приводу законодавчої колізії: закон «Про телебачення і радіомовлення» забороняє показ радянських фільмів за участі людей з «чорного списку», а закон «Про кінематографію» не забороняє видавати цим фільмам прокатні посвідчення.

За словами члена Нацради Сергія Костинського, «Інтер» – єдиний канал, який транслює радянські фільми.

Нагадаємо, 11 січня Нацрада призначила позапланові перевірки телеканалів «Інтер» і СТБ через показ радянських фільмів за участі акторів, які внесені в Перелік осіб, що створюють загрозу національній безпеці України. «Інтер» перевіряють через показ фільмів за участі Олега Табакова і Валентини Тализіної – «Москва сльозам не вірить» та «Іронія долі, або З легкою парою!». СТБ – за показ фільмів за участі Наталії Варлей, Валентини Тализіної, Олега Табакова та Олександра Михайлова – «Кавказька полонянка, або Нові пригоди Шурика», «Іронія долі, або З легкою парою!», «Москва сльозам не вірить», «Любов і голуби».

25 січня Нацрада призначила ще одну позапланову перевірку «Інтера» через показ радянських фільмів з учасниками «чорного списку». «Інтер» перевіряють через показ фільмів «Д’Артаньян і три мушкетери» за участі Михайла Боярського, Бориса Клюєва й Олега Табакова та «Чародії» за участі Валентина Гафта.

У законодавстві є колізія щодо показу радянських фільмів за участі фігурантів з «чорного списку», і регулятор закликав парламент негайно уточнити норми закону. «Нема чіткого розуміння, як реагувати на трансляцію радянського фільму, який був створений до 1991 року, за участі особи, що внесена до Переліку осіб, які створюють загрозу національній безпеці, і прокатне посвідчення на цей кінематографічний твір не скасоване», – пояснив проблему регулятор у своєму зверненні до Верховної Ради.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2805
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду