Нацрада винесла на громадське обговорення проект Порядку видачі та анулювання дозволу на тимчасове мовлення

Нацрада винесла на громадське обговорення проект Порядку видачі та анулювання дозволу на тимчасове мовлення

30 Січня 2018
1308
30 Січня 2018
11:41

Нацрада винесла на громадське обговорення проект Порядку видачі та анулювання дозволу на тимчасове мовлення

1308
26 січня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення винесла на громадське обговорення проект Порядку видачі та анулювання дозволу на тимчасове мовлення, умови дозволу та порядок здійснення нагляду за додержанням законодавства про телебачення і радіомовлення телерадіоорганізаціями, що здійснюють тимчасове мовлення на територіях з особливим режимом мовлення на підставі відповідного дозволу.
Нацрада винесла на громадське обговорення проект Порядку видачі та анулювання дозволу на тимчасове мовлення
Нацрада винесла на громадське обговорення проект Порядку видачі та анулювання дозволу на тимчасове мовлення

Проект регуляторного акту оприлюднено на сайті Нацради. Термін громадського обговорення – один місяць. Зауваження і пропозиції до проекту можна надсилати на адресу Національної ради: вул. Прорізна, 2, м. Київ, 01601, а також електронною поштою: nrada@nrada.gov.ua.

Згідно з документом, право отримати дозвіл на тимчасове мовлення матимуть виключно ті мовники, які вже мають ліцензії Нацради. Підставами для видачі дозволу є заява мовника та висновок «Українського державного центру радіочастот» (УДЦР).

Мовники, які хочуть здійснювати тимчасове мовлення, мають звертатися до Нацради із проханням про прорахунок частот. Нацрада замовлятиме такий прорахунок в «Українського державного центру радіочастот».

Також мовники мають звертатися до Нацради із заявами про надання тимчасового дозволу. Нацрада розглядатиме ці заяви на засіданнях та ухвалюватиме відповідні рішення. Дозвіл на тимчасове мовлення буде надаватися мовнику безкоштовно строком дії до одного року.

Пріоритетне право на отримання дозволів на тимчасове мовлення мають телерадіоорганізації регіональної та місцевої категорій мовлення, програмні концепції яких включають соціально важливі та інформаційні програми та передачі, а також мовники, які вже здійснювали тимчасове мовлення протягом року без порушення законодавства.

Умови дозволу на тимчасове мовлення подібні до ліцензійних умов. Це – частота (канал) мовлення, місцезнаходження і потужність передавача, оператор телекомунікацій, територія розповсюдження програм, програмна концепція, визначена чинною ліцензією мовника. Умови дозволу зазначаються в додатку до рішення Нацради про надання дозволу.

Мовник, що отримав дозвіл на тимчасове мовлення, зобов’язаний письмово поінформувати Нацраду про початок мовлення. Мовник, який здійснював тимчасове мовлення та хоче отримати дозвіл на наступний період на тій же території, має подавати до Нацради нову заяву про надання дозволу.

Нацрада не надаватиме дозволу в разі систематичного порушення мовником вимог законодавства у сфері телебачення і радіомовлення та ліцензійних умов.

Нацрада також зможе анулювати дозвіл на тимчасове мовлення у таких випадках:

  • клопотання мовника про анулювання дозволу;
  • відсутність мовлення відповідно до умов дозволу протягом шести місяців;
  • порушення норм законодавства про телебачення і радіомовлення, зокрема – наявність закликів до насильницької зміни конституційного ладу України, закликів до розв’язування агресивної війни або її пропаганди та/або розпалювання національної, расової чи релігійної ворожнечі та ненависті;
  • подання НКРЗІ в разі порушення норм закону «Про радіочастотний ресурс України».

Нагадаємо, 7 грудня 2017 року Верховна Рада ухвалила законопроект № 6565 «Про внесення змін до деяких законів України щодо тимчасових дозволів на мовлення в зоні проведення антитерористичної операції та прикордонних районах України», яким узаконила поняття тимчасового мовлення на територіях з особливим режимом мовлення і надання відповідних дозволів замість ліцензій Нацрадою за заявковим принципом на позаконкурсних підставах. 9 січня цей закон підписав президент, а набуде він чинності 11 лютого 2018 року.

Відповідно до закону, Нацрада зможе видавати дозволи на тимчасове мовлення на територіях з особливим режимом мовлення. Дозволи надаватимуться без проведення конкурсу (за заявковим принципом) і безоплатно, строк дії дозволу — до одного року.

При видачі дозволів Нацрада має керуватися необхідністю захисту інтересів держави, протидії інформаційній агресії, збалансованого та неупередженого інформування аудиторії про суспільно значущі події в Україні. Виходячи з цих пріоритетів, Нацрада має визначати відповідні вимоги до програмної концепції мовлення на територіях з особливим режимом мовлення.

Також на території з особливим режимом мовлення може бути продовжене аналогове мовлення (навіть після переходу від аналогового до цифрового) — для забезпечення можливості тимчасового мовлення.

Території з особливим режимом мовлення — це райони України, що межують із тимчасово окупованою територією України (Автономною Республікою Крим та містом Севастополем) та райони Донецької й Луганської областей.

Нагадаємо, що законопроект «Про внесення змін до деяких законів України щодо територій з особливим режимом мовлення» розробило Міністерство інформаційної політики влітку 2016 року, а в січні 2017 року урядовий законопроект був зареєстрований в парламенті під № 5657. Але його не підтримав Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики, тож 24 травня законопроект відкликали. Натомість 8 червня члени комітету зареєстрували замість урядового свій законопроект № 6565.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1308
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду