Омбудсмен відреагувала на скандальне «Стосується кожного» про «маму-дитину» і не виключає судового позову проти «Інтера»

Омбудсмен відреагувала на скандальне «Стосується кожного» про «маму-дитину» і не виключає судового позову проти «Інтера»

17 Жовтня 2017
15590
17 Жовтня 2017
18:10

Омбудсмен відреагувала на скандальне «Стосується кожного» про «маму-дитину» і не виключає судового позову проти «Інтера»

15590
На думку Уповноваженої з прав людини, телеканал «Інтер» порушив права 12-річної дівчинки-породіллі, яка брала участь у ток-шоу «Стосується кожного». Омбудсмен просить Національну раду з питань телебачення і радіомовлення перевірити «Інтер» і відреагувати на порушення, а також не виключає судового позову проти каналу в інтересах постраждалої дитини. Про це в коментарі «Детектору медіа» розповіла представниця Уповноваженого з питань дотримання прав дитини, недискримінації та гендерної рівності Аксана Філіпішина.
Омбудсмен відреагувала на скандальне «Стосується кожного» про «маму-дитину» і не виключає судового позову проти «Інтера»
Омбудсмен відреагувала на скандальне «Стосується кожного» про «маму-дитину» і не виключає судового позову проти «Інтера»

Минулого тижня на телеканалі «Інтер» вийшли дві серії ток-шоу «Стосується кожного» на тему «Мама-дитина» – про 12-річну шестикласницю з Борислава Львівської області, яка у вересні народила дівчинку. В обох випусках творці ток-шоу переслідували мету встановлення особи батька. Вони навіть цього й не приховували і в прес-релізі анонсували: «…Главный вопрос, который волновал общественность: кто отец ребенка? Неужели он так и не возьмет на себя ответственность за случившееся? … Кто на самом деле оказался отцом новорожденной Дианы?..».

У першій серії 9 жовтня обговорювали гіпотетичного батька – 18-річного сусіда, який відмовився від спілкування з журналістами. У другій серії 13 жовтня глядачі дізналися про результати ДНК-аналізу, який спростував попередню гіпотезу. Відтак у програмі йшлося вже про трьох кандидатів на батьківство, усі з яких є родичами дівчинки (вітчим і два брати). По суті в студії програми обговорювали розбещення малолітньої дитини, та ще й обтяжене ймовірним інцестом. Тобто злочин, за який дають від п’яти до восьми років тюрми (частина 2 статті 156 Кримінального кодексу України). При цьому про приватність і гідність самої дівчинки ніхто особливо не думав: вона сиділа в студії, заливалася сльозами й односкладно відповідала на запитання про подробиці статевих стосунків. У другому випуску глядачі так і не почули відповіді на запитання, хто батько, тож наприкінці програми Андрій Данилевич анонсував продовження історії, коли надійдуть результати нової ДНК-експертизи.

Схожа історія зі скандальним висвітленням непростої тематики трапилася близько двох років тому на телеканалі СТБ, де у випуску ток-шоу «Один за всіх» 14-річна та 10-річна сестри розповіли подробиці розбещення своїм батьком. Тоді на порушення телеканалом прав дітей після скарг громадськості звернула увагу Національна рада з питань телебачення і радіомовлення. Але на перший раз Нацрада пожаліла СТБ і не стала давати йому попередження, а натомість почала постійно моніторити контент каналу. Зрештою, за результатами цих моніторингів і перевірок СТБ за показ шкідливого для дітей контенту отримав попередження і штраф у розмірі 1,6 млн грн, який нині оскаржує в суді.

Утім, кейс СТБ спонукав індустрію до саморегулювання. При Нацраді була зібрана робоча група з розробки правил захисту дітей у медіа. Її першим результатом став спільний акт узгодження «Захист дитини, яка зазнала сексуального насильства, при залученні до медіавиробництва», який підписали медіагрупи StarLightMedia, «1+1 медіа», «Медіа Група Україна», Національна суспільна телерадіокомпанія України та Незалежна асоціація телерадіомовників. Підписанти акту погодилися унеможливлювати ідентифікацію дітей – жертв сексуального насилля глядачами (не називати їхніх прізвищ, не показувати обличчя, не оприлюднювати назви населених пунктів тощо). Єдиною великою медіагрупою, яка відмовилася підписувати акт, стала Inter Media Group. І нині маємо результат цієї відмови: у програмі про жертву розбещення, яке призвело до народження дитини, немає й натяку на анонімність, а навпаки – багатосерійне обсмоктування теми про маму-дитину.

«Детектор медіа» звернувся до офісу Омбудсмена із запитаннями про дотримання прав дитини – героїні «Стосується кожного». На наші запитання відповіла Аксана Філіпішина, представниця Уповноваженого з питань дотримання прав дитини, недискримінації та гендерної рівності.

– Які порушення прав дитини – героїні «Стосується кожного» на «Інтері» вбачає Уповноважена з прав людини?

– Ми вбачаємо в сюжеті та в його подачі, яка вже двічі відбулася на телеканалі «Інтер» у програмі «Стосується кожного», порушення прав 12-річної дівчинки. Мова йде про кілька аспектів.

Перший аспект, на який ми вже неодноразово звертали увагу різних мас-медіа і який нас обурив у рамках цієї програми, полягає в наступному. Дуже часто законні представники, які уповноважені представляти своїх дітей, зловживають цим правом. Даючи згоду на участь дітей у подібних ток-шоу та розкриття багатьох особистих речей, пов’язаних із життям і долею дитини, вони порушують права цієї дитини на честь, на гідність, на конфіденційність. Питання честі й гідності і права на конфіденційну інформацію про себе закріплені як у Конвенції ООН про права дитини, так і в законі «Про охорону дитинства». В законі «Про охорону дитинства» сказано, що без згоди законних представників не допускається розповсюдження персональної інформації про дитину. Відбувається конфлікт між двома інтересами – інтересом дитини, який, на наш погляд, має бути в пріоритеті, й інтересом батьків, які виносять ці речі на суспільний загал, намагаючись зняти із себе відповідальність і перекласти її в шоу або не розуміючи своєї відповідальності перед дитиною за її життя. Тобто в цій ситуації законний представник діяв усупереч законним інтересам дитини.

Другий момент – це поведінка журналіста, який допустив допит малолітньої дитини в ефірі. Йдеться про ведучого Андрія Данилевича, якого я поважаю, з яким я знайома й не в одній програмі брала участь. У рамках цієї програми, на наш погляд, журналіст допустив порушення журналістської етики і перебрав на себе функції слідчого. Він у межах ефіру ставив дитині запитання, які зазвичай ставить слідчий: хто це робив, скільки разів робив, у якій обстановці, наодинці чи хтось був удома, а ти кричала чи не кричала, а ти кликала на допомогу чи ні, а скільки разів це відбувалося?.. Це є неприпустимими речами.

Кримінальний процесуальний кодекс у рамках кримінальних проваджень, де потерпілою є дитина, чітко ставить межі, яким чином має відбуватися допит: в окремому приміщенні, у присутності психолога і законних представників. Тут був законний представник – мама, проте... Як правило, у випадку сексуальних злочинів допити відбуваються в так званих «зелених кімнатах», коли малолітня дитина перебуває в кімнаті з психологом, а слідчий, прокурор, адвокат і батьки перебувають за межами кімнати й лише спостерігають через скло за тим, що відбувається, щоб зайвий раз не травмувати дитину і щоб була створена максимально приязна атмосфера, яка б не відлякувала дитину.

Натомість у студії відбувся допит дитини в присутності багатьох людей, на загал усієї країни. Дитина була явно в дуже стресовому стані: дівчинка плакала, вона замкнулася, вона вже сказала, що її цькують однолітки у школі. Я впевнена, і Уповноважена такої ж думки, що подібний формат програм абсолютно не піде на користь, а тільки поглибить цю ситуацію та не сприятиме розв’язанню конфлікту між дитиною та її однолітками.

– Якими будуть дії Уповноваженої з прав людини у зв’язку з допущеними порушеннями прав дитини – героїні програми?

– Ми направили звернення до телеканалу «Інтер», також Уповноважена звернулася до Національної ради з питань телебачення і радіомовлення. Ми просимо Національну раду провести перевірку і в рамках закону «Про телебачення і радіомовлення» і закону «Про Національну раду…» вжити заходів реагування. Якщо будуть накладені штрафні санкції, то ми їх тільки підтримаємо.

Це не перша ситуація, коли Уповноважена з прав людини втручається в контент телепрограм. Аналогічна ситуація була два роки тому з каналом СТБ, коли вийшла програма «Один за всіх» приблизно аналогічного змісту, де в студії пан Карпачов спільно з Уповноваженим Президента з прав дитини паном Кулебою вели такий самий допит, коли дівчинка зізналася, що вітчим її ґвалтував. У нас була така само реакція і на канал, і на Нацраду. У результаті Національною радою були застосовані штрафні санкції до телеканалу СТБ.

І після того ми кілька разів на базі Національної ради збиралися з керівниками медіагруп, із журналістами провідних телеканалів, у форматі яких є ток-шоу, де розбирали ці ситуації, демонстрували на екрані витяги з певних програм, пояснювали, чого не має бути, що шкодить, що не шкодить. Востаннє ми збиралися навесні цього року, де міжнародні колеги представляли досвід різних країн. Ми зійшлися на тому, що журналісти потребують навчання. Якщо вони бажають, офіс Уповноваженого готовий провести тренінги і навчання з питань дотримання прав дитини. Був також розроблений спільний акт узгодження журналістів. Наскільки мені відомо, «Інтер» на сьогоднішній день його не підписав. Мені дуже прикро, що відбулося те, що відбулося.

– Про що йдеться у вашому зверненні до телеканалу «Інтер»?

– Незважаючи на важливість порушеної журналістами проблематики випадків, коли діти в ранньому віці стають матерями, ми наголошуємо на тому, що це не звільняє журналістів від обов’язку дотримання прав дитини на особисту недоторканість і захист її честі й гідності. Недопустимим є порушення принципу конфіденційності, що було по суті зроблено журналістом, який здійснював опитування дитини і повною мірою не враховував її вразливий стан. І ми вважаємо, що поширена в ефірі інформація може завдати ще більшої шкоди дитині. Тому ми попросили «Інтер», зокрема, надати нам інформацію про те, чи давала мати дитини письмову згоду. А також – вжити заходів для того, щоб у майбутньому не повторювалися подібні ситуації та в ефір не виходили подібні програми.

– Якщо «Інтер» надасть письмову згоду матері – що тоді?

– Я не виключаю (це ще не вирішене питання, ми ще його вивчаємо) можливого позову до телеканалу «Інтер» з боку Уповноваженого в інтересах цієї дитини про захист її честі й гідності, оскільки законний представник, на наш погляд, діяв усупереч інтересам дитини.

– А чи будете вживати дії щодо матері дитини, наприклад – щодо позбавлення батьківських прав?

– Я не вбачаю тут приводу для позбавлення батьківських прав. Це питання складних життєвих обставин. І, наскільки я почула й побачила з програми, соціальні працівники взяли цю родину під соціальний супровід і мають наміри здійснювати психологічний і соціальний супровід дитини. У матері шестеро дітей у 31 рік, я не побачила в неї наявних ознак алкогольної чи наркотичної залежності. Мамі ніхто не підказав, а в неї самої не вистачило знань прав своїх дітей для того, щоб не виносити це на загал і убезпечити свою дитину. Тож я не думаю, що тут має стояти питання позбавлення батьківських прав.

Тут постає питання професійних підходів із боку людей, які оточують цю родину і користуються її вразливим станом і незнаннями. Це питання до тих же соціальних працівників, служби у справах дітей, яка не працювала належним чином з мамою та, зокрема, не відмовила її від участі в подібних ток-шоу і не роз’яснила, чому не потрібно цього робити, чим це може обернутися для дитини. Тут питання до мас-медіа, до телеканалу «Інтер», до редакторів програми, до юристів, які не відфільтрували такі речі.

Фото: стоп-кадр із програми «Стосується кожного»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
15590
Читайте також
18.10.2017 11:30
Інна Долженкова
для «Детектора медіа»
26 546
12.10.2017 14:30
Інна Долженкова
для «Детектора медіа»
31 178
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Детектор Медиа
2338 дн. тому
Поскольку вопрос неясен, на всякий случай - ссылка на официальный сайт омбудсмена http://www.ombudsman.gov.ua/ua/page/secretariat/biografiii/filipishina-aksana-anatoliiivna.html
Василь
2340 дн. тому
Аксана Філіпішина???
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду