Телеканали погодили спільні правила висвітлення теми сексуального насильства над дітьми

Телеканали погодили спільні правила висвітлення теми сексуального насильства над дітьми

24 Листопада 2016
5987
24 Листопада 2016
18:30

Телеканали погодили спільні правила висвітлення теми сексуального насильства над дітьми

5987
Телеканали погодили спільні правила висвітлення теми сексуального насильства над дітьми
Телеканали погодили спільні правила висвітлення теми сексуального насильства над дітьми

Три найбільші телегрупи («1+1 медіа», StarLightMedia, «Медіа Група Україна»), майбутній суспільний мовник Національна телекомпанія України та об’єднання місцевих і регіональних телерадіокомпаній Незалежна асоціація телерадіомовників підписали спільний акт узгодження «Захист дитини, яка зазнала сексуального насильства, при залученні до медіа-виробництва».

Спільний акт узгодження – саморегулівний документ індустрії, над яким з 1 березня 2016 року працювала робоча група при Нацраді зі створення правил захисту дітей у медіа за участі представників індустрії, громадськості (ГО «Детектор медіа»), психологів і педагогів. У ньому узгоджено правила, якими телеканали мають намір керуватися під час висвітлення теми сексуального насильства над дітьми. Документ відмовилася підписати телегрупа «Інтер», хоча її представники теж брали участь у розробці документу.

Робота над спільними правилами розпочалася з ініціативи Нацради після дискусії довкола випуску ток-шоу каналу СТБ «Один за всіх», неповнолітні героїні якого розповідали подробиці розбещення своїм батьком, та після круглого столу «Діти на телебаченні: як висвітлювати та дотримуватися правил», проведеного 18 грудня 2015 року ГО «Телекритика» (нині - «Детектор медіа») спільно з Нацрадою. Активну участь у розробці документу брала телегрупа StarLightMedia, до якої входить телеканал СТБ.

«Детектор медіа» публікує повний текст саморегулівного документа:

Спільний акт узгодження № 1

Захист дитини, яка зазнала сексуального насильства,
при залученні до медіа
-виробництва

м. Київ, 4 листопада 2016 р.

Ми, повноважні представники медіа-індустрії, що нижче підписалися,

виходячи із положень основоположних документів у сфері забезпечення прав дитини в Україні:

Конституції України,

Конвенції ООН про права дитини, ратифікованої Україною в лютому 1991 року (набула чинності у вересні 1991 року), та розробленогой ухваленого на її основі Закону України «Про охорону дитинства»,

Директиви 2010/13/ЄС від 10.03.2010 про аудіовізуальні медіа-послуги (статті 12 і  27),

Закону України «Про телебачення і радіомовлення» (статті 6, 28, 62),

інших нормативно-правових документів, що гарантують дотримання прав дитини,

консультацій з експертами,психологами і громадськістю,

дійшли висновку про таке:

1. Висвітлення теми сексуального насильства над дітьми як актуальної для суспільства можливе і необхідне з метою активізації усіх суспільних сил для запобігання випадкам знущання над дітьми і для забезпечення гарантій дотримання прав дитини та невідворотності покарання за порушення прав дитини.

2. Залучення окремої дитини, яка зазнала сексуального насильства, до медіа-виробництва можливе лише вразі захисту інтересів цієї дитини:

  • у ситуації, коли захист дитинипотребує громадського втручання для надання дитині і родині інформаційної, організаційної та іншої допомоги;
  • за умови відсутності ризику вторинної психологічної травматизації дитини (на основі письмового висновку психолога або лікаря-психолога, який робить оцінку психологічного стану дитини) при залученні її до медіа-виробництвата своєчасного надання фахової психологічної допомоги і постійного психологічного супроводу під час зйомки і протягом доцільного періоду після завершення робіт відповідно до висновку психолога;
  • після отримання добровільної поінформованої згоди на певну участь дитини в медіа-виробництві від дитини, батьків або осіб, які їх заміняють, за винятком випадків, коли метою медіа-виробництва є викриття порушень прав дитини законними представниками;згода батьків або осіб, які їх заміняють, не звільняє медіа-виробників від необхідності  дотримання прав дитини, передбачених законодавством, і необхідності провадження своєї професійної діяльності у спосіб, який не може шкодити здоров’ю, розвитку та психологічному благополуччю дитини.
  • за умови використання таких способів показу дитини загалом і окремого випадку зокрема, які унеможливлюють ідентифікацію дитини широкою громадськістю, для збереження приватної інформації і недопущення ризику стигматизації та негативного впливу соціального оточення на подальший розвиток дитини, що зазнала сексуального насильства: не називати прізвище дитини; не показувати обличчя - фото і відео, а також ідентифікаційні частини обличчя (такі, як очі і вуха); не оприлюднювати назву населеного пункту (крім міст-мільйонників), узагальнюючи до більших територіальних масштабів.
  • у разі необхідності повідомити про зниклу дитину, зокрема в новинних сюжетах, та потреби її ідентифікації з метою розшукуінформація про сексуальний контекст злочину недопускається.

3. Медіа-індустрія зацікавлена в подальшому дослідженні питання захисту дітей, які зазнали сексуального насильства, з урахуванням особливостей сучасних суспільних умов в Україні і створенні відповідних детальних методичних рекомендацій з метоюїх використання редакційними радами і працівниками телерадіокомпаній у разі залучення дітей до медіа-виробництва.

4. Робоча група зі створення правил захисту дітей у медіа продовжуватиме розгляд випадків залучення дітей до медіа-виробництва  з метою обговорення й узгодження подальших спільних рішень.

Виконавчий директор «1+1 Media» Ярослав Пахольчук

Заступник генерального директора «StarLightMedia» Анатолій Максимчук

Директор «Медіа Група Україна» Євген Лященко

Заступник генерального директора Національної телекомпанії України Ганна Бичок

Виконавчий директор Незалежної асоціації телерадіомовників Катерина М’ясникова

Фото: Salon

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5987
Читайте також
28.07.2017 14:00
Галина Петренко
6 341
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду