Комітет міністрів Ради Європи знову цікавиться виконанням рішення ЄСПЛ у справі Гонгадзе

Комітет міністрів Ради Європи знову цікавиться виконанням рішення ЄСПЛ у справі Гонгадзе

20 Вересня 2017
1887
20 Вересня 2017
20:27

Комітет міністрів Ради Європи знову цікавиться виконанням рішення ЄСПЛ у справі Гонгадзе

1887
Мирослава Гонгадзе поінформувала, що Комітет міністрів Ради Європи знову повернувся до справи Гонгадзе, остаточне рішення в якій Європейській суд постановив ще в 2006 році. Цього тижня Комітет міністрів оцінить прогрес України у виконанні рішення ЄСПЛ про порушення прав потерпілих у справі вбивства Георгія Гонгадзе.
Комітет міністрів Ради Європи знову цікавиться виконанням рішення ЄСПЛ у справі Гонгадзе
Комітет міністрів Ради Європи знову цікавиться виконанням рішення ЄСПЛ у справі Гонгадзе

Про це вона повідомляє у своєму Facebook.

За словами Мирослави Гонгадзе, Комітет Міністрів Ради Європи зокрема оцінить дії українського правосуддя щодо засудження екс-начальника департаменту зовнішнього спостереження МВС Олексія Пукача, розслідування щодо замовників злочину і фактів покриття злочину з боку правоохоронних органів.

«Уряд України у своєму звіті, поданому до Комітету міністрів Ради Європи, замовчав, що касаційний суд , який розпочав провадження за скаргою генерала Пукача на вирок про його довічне ув’язнення ще в жовтні минулого року, досі не розпочав розгляд по суті. Раду Європи також не повідомили про те, що за формальною ознакою касаційний суд відсторонив мого представника, від касаційного провадження, позбавивши мене можливості представляти мої інтереси як потерпілої у процесі», - зазначає вдова Георгія Гонгадзе.

Раніше, 31 травня, Вищий спеціалізований суд України (ВССУ) відсторонив багаторічного адвоката Мирослави Гонгадзе Валентину Теличенко від права представляти інтереси журналістки в судовому процесі у справі касаційного провадження за обвинуваченням екс-начальника департаменту зовнішнього спостереження Міністерства внутрішніх справ Олексія Пукача у вбивстві Георгія Гонгадзе. 

Натомість Валентина Теличенко повідомила «Детектору медіа», що рішення Вищого спеціалізованого суду України щодо її відсторонення від справи про вбивство журналіста Георгія Гонгадзе є незаконним.

Мирослава Гонгадзе також інформує, що має намір заявити відвід суддям Касаційної колегії Вищого спеціалізованого суд України, які розглядають справу Пукача, і зокрема головуючій Марчук Н.О

«Сьогодні суддя ВССУ Марчук Н.О., яка головує в колегії, що розглядає справу Пукача, є кандидатом до Верховного Суду України. В минулому вона відзначилась тим, що пом’якшила вирок колишньому народному депутату В. Лозінському, який убив селянина В.Олійника. Я звернулася до Вищої кваліфікаційної комісії суддів та до Вищої Ради Правосуддя зі скаргою на колегію суддів, які розглядають справу генерала Пукача в касаційному порядку і маю намір заявити відвід суддям, зокрема головуючій Марчук Н.О Вища рада правосуддя та Громадська рада доброчесності мають належно оцінить дії судді Марчук Н.О. Під питанням не лише правосуддя, чи відсутність такого, але і стан судової реформи та імідж України в Європі», - написала Мирослава Гонгадзе.

«Детектор медіа» звернувся до коментарем до Валентини Теличенко. За її словами, та обставина, що касаційний суд вже рік не розглядає по суті касаційні скарги свідчить про порушення стаття 6 Європейської конвенції з прав людини.

«Справою Гонгадзе Європа міряє якість правосуддя в Україні і дивна поведінка касаційного суду додатково компрометує нашу державу і наше правосуддя. Певно, уряд це розуміє, адже в комунікації з Комітетом міністрів Ради Європи старанно робить вигляд, що касаційний розгляд розпочався та замовчує суперечливе рішення. Насправді, тільки прокуратура Потебенька досі намагалася мене відсторонити від справи, але у 2005 році все змінилося і після того і ГПУ. І суди всіх рівнів визнавали мої повноваження як представника потерпілої».

«Відвід суду можна заявити тільки в судовому засідання, але суд, на жаль, досі не призначив дати наступного засідання… Касаційний  суд повинен розглянути тільки правильність застосування закону і дотримання процедури. Натомість судова колегія у справі Пукача замість того, щоб досліджувати те, що належить,  реагує на заяви Пукача щодо умов відбування покарання, інші його спекуляції», - зазначила адвокат.

Суддя Марчук є сьогодні кандидатом до Верховного Суду України, і Валентина Теличенко підкреслює, що кожен, хто знає кандидатку за її справами, має висловити свою думку про неї як про суддю. «От Мирослава її висловила», - зазначила адвокат.

На питання, чи може здійснюватись тиск на суддю Марчук, Валентина Теличенко відповіла: «Це можуть бути тільки мої здогадки і припущення, тому я утримаюся, оскільки довести чогось конкретного не можу. Скажу тільки, що мене надзвичайно дивує така поведінка судді касаційної колегії ВССУ».

У відповідь на питання, які саме порушення вбачаються у діях судді Марчук, адвокат відповіла: «По-перше, вона не дотримується обов’язку розглядати справу у розумні терміни. Рік не приступати до розгляду по суті – це вже не є розумні терміни.  По-друге, власне, моє відсторонення, то йдеться, що вона нібито за внутрішнім переконанням оцінювала протокол мого допиту, але дивне «внутрішнє переконання», а крім того, я не розумію, чому вона, не приступивши до розгляду, раптом почала це оцінювати. Взагалі вона дуже мало чого вирішила за цей рік, фактично нічого. Вона надсилала до Генпрокуратури якісь повторні запити, хоче це не є функцією касаційного суду. Вона цікавилася умовами відбування покарання Пукача, хоча це однозначно не є справою для касаційного суду, це тільки стосується пенітенціарної системи і вироку як такого. Тому що вирок Пукачу уже набрав законної сили, і відповідальність за нього несе пенітенціарна система».

Нагадаємо, журналіст, засновник інтернет-видання «Українська правда» Георгій Гонгадзе зник у Києві 16 вересня 2000 року. У листопаді того ж року в лісі в Київській області було виявлено обезголовлене тіло, яке, за висновками експертів, могло належати журналістові. У 2009 році в Київській області було знайдено рештки черепа, які, за даними експертизи, належать журналістові.

За вбивство Георгія Гонгадзе засуджено до довічного ув’язнення колишнього керівника департаменту зовнішнього спостереження МВС Олексія Пукача, вирок якому набув чинності в січні 2016 року, та засуджено до різних строків позбавлення волі колишніх співробітників міліції Миколу Протасова (13 років позбавлення волі, помер у тюрмі), Валерія Костенка та Олександра Поповича (12 років позбавлення волі), чиї вироки набули чинності в березні 2008 року.

Замовників убивства Георгія Гонгадзе досі не знайдено та не притягнуто до відповідальності, хоча це обіцяли зробити всі президента та всі глави МВС і ГПУ.

22 березня у Києві на території церкви Миколи Чудотворця Набережного 22 березня 2016 року через понад 15 років після смерті поховали журналіста Георгія Гонгадзе.

У березні нині вже колишній заступник Генерального прокурора України Юрій Столярчук заявив, що активні слідчі дії у справі Георгія Гонгадзе розпочалися після 10-літньої перерви з призначенням очільником ГПУ Віктора Шокіна. Як відомо, обидва прокурори зараз у відставці.

12 жовтня 2016 року у Вищому спеціалізованому суді екс-начальник департаменту зовнішнього спостереження Міністерства внутрішніх справ Олексій Пукач, засуджений за вбивство журналіста Георгія Гонгадзе, попросив суд вирішити питання про його переведення до спеціалізованої виправної колонії для колишніх правоохоронців.

6 січня 2017 року Апеляційний суд Києва визнав законним довічний вирок Пукачу за вбивство журналіста Гонгадзе, який виніс 9 січня 2013 року Печерський райсуд Києва.

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1887
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду