Рішення щодо скасування депортації Жадана з Білорусі приймалося «на найвищому рівні»

Рішення щодо скасування депортації Жадана з Білорусі приймалося «на найвищому рівні»

13 Лютого 2017
1539
13 Лютого 2017
17:25

Рішення щодо скасування депортації Жадана з Білорусі приймалося «на найвищому рівні»

1539
Начальник Департаменту громадянства і міграції МВС Білорусі Олексій Бігун заявив, що рішення щодо анулювання заборони на в’їзд до країни для українського письменника Сергія Жадана приймалося на найвищому рівні керівництва держави. При цьому він не уточнив, на рівні міністра чи президента Білорусі.
Рішення щодо скасування депортації Жадана з Білорусі приймалося «на найвищому рівні»
Рішення щодо скасування депортації Жадана з Білорусі приймалося «на найвищому рівні»

Про це повідомляє білоруська редакція «Радіо Свобода».

За словами Олексія Бігуна, письменника Сергія Жадана спочатку впустили на територію Білорусі, а потім серед ночі відвезли у відділок міліції у Мінську, повідомили про заборону в’їзду і вимагали залишити країну  тому, що «його персональні дані включені в список», тобто у список громадян, яуим заборонений в’їзд до Росії, а отже – і до Балорусі, як до частини «союзної держави».

На питання журналіста, як українського письменника взагалі пропустили в країну, і чому раніше він приїжджав неодноразово, начальник Департаменту громадянства і міграції МВС Білорусі відповів, що раніше Сергія Жадана не ідентифікували як особу із «чорного списку».

«Тому що у нього транскрипція в паспорті і списку різна, написання прізвища відрізняється на дві літери. А в системах внутрішніх органів більш розширені відомості, дещо інші докази, які передбачають більш розширений пошук, і органи МВС визначили, що персональні дані внесені до списку. Тому його і затримали», - сказав Олексій Бігун.

У відповідь на питання «А чому так жорстоко з ним обійшлися?» начальник Департаменту громадянства і міграції МВС Білорусі сказав: «Тому що у нього "забарвлення" відповідне».

Раніше начальник департаменту громадянства та міграції Олексій Бігун пояснював, що кожен громадянин України або будь-якої іншої держави може звернутися на сайт МВС Білорусі з цільовим запитом: написати електронне звернення, додати копії документів, і протягом трьох робочих днів він отримає відповідь, чи є перешкоди для його в'їзду в Білорусь.

За словами Олексія Бігуна, компетентні органи Білорусі мають право пропустити в свою державу іноземців, які перебувають в російському стоп-листі й розглядають кожен випадок індивідуально.

«Є угода про взаємне визнання рішень про відмови іноземцям на в'їзд в країну, яка діє з минулого року. Але якщо ви уважно прочитаєте угоду, то там написано: "Компетентні органи в межах внутрішніх процедур можуть дозволяти в'їзд і перебування громадян, яким накладено відповідне обмеження".

Тобто не тільки МВС, але і інші компетентні органи дозволяють відвідування Білорусі на підставі відповідного звернення або під якийсь політичний захід, на якому планується участь тієї чи іншої посадової особи. Механізм такий є, і він працює. Рішення приймається у відповідь на цільове звернення конкретної особи», - запевнив полковник міліції Олексій Бігун.

«Радіо Свобода» зазначає, що у російському списку небажаних осіб на в'їзд в Білосусь багато вищих посадових осіб України: міністри внутрішніх справ і оборони, керівництво СБУ, Верховної Ради, Кабінету міністрів, ряд провідних осіб Адміністрації президента.

Нагадаємо,  10 лютого у готелі в столиці Білорусі міліція затримала українського письменника Сергія Жадана через заборону в’їзду до Російської Федерації.  Згодом Сергію Жадану поставили штамп про заборону в'їзду до Білорусі на невизначений термін.

Перша віце-спікерка Верховної Ради, представниця України в гуманітарній підгрупі на переговорах у Мінську Ірина Геращенко повідомила, що посольство України в Білорусі та МЗС Украіни  готують ноту з приводу затримання у Мінську українського письменника Сергія Жадана.

Пізніше стало відомо, що міністр закордонних справ України Павло Клімкін провів телефонну розмову з головою МЗС Білорусі щодо затримання в Мінську українського поета.

Згодом влада Білорусі скасувала заборону на в'їзд для українського письменника Сергія Жадана.

На фото - Олексій Бігун

Фото: «Радіо Свобода»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1539
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду