Експерт вимагає квот для української мови на ТБ після перегляду новорічних програм українських каналів

Експерт вимагає квот для української мови на ТБ після перегляду новорічних програм українських каналів

2 Січня 2017
6679

Експерт вимагає квот для української мови на ТБ після перегляду новорічних програм українських каналів

6679
Експерт Координаційної ради з питань застосування української мови в усіх сферах суспільного життя України при Міністерстві культури України Олексій Курінний пропонує ввести квоти на україномовні пісні на ТБ на основі свого аналізу трансляції новорічних концертів українських телеканалів.
Експерт вимагає квот для української мови на ТБ після перегляду новорічних програм українських каналів
Експерт вимагає квот для української мови на ТБ після перегляду новорічних програм українських каналів

Про це він написав у своєму Facebook.

За словами Олексія Курінного, «Інтер» та інші телеканали – самі довели потребу в україномовних квотах: відсоток україномовних пісень в новорічному «вогнику» «Інтера» склав 7-8% або три пісні із сорока.

«Із близько 40 пісень, що пролунали із 22.30 до 1-ї години, українською співали виключно лише "метри" О. Пономарьов, "ТІК", В. Павлік – усього десь ТРИ пісні, або 7-8% ефіру. Більше пісень (4-6 або 10-15%) виконувались англійською чи французькою мовами. Решта 80-85% пісень – російськомовні.

Нагадаю, за даними опитувань 70% потенційних телеглядачів вважають рідною українську мову і навіть серед мешканців Криму і Донбасу таких значно більше, ніж 7-8%. Тож цільовою аудиторією "Інтерконцерту" за мовою є не Україна і навіть не окуповані райони Криму-Донбасу, а хіба що сам Путін», - заявляє експерт.

У Олексія Курінного є запитання і до підбору співаків та їх репертуару.

«Викликає подив, що низку співаків було підштовхнуто співати чужою їм російською мовою. Російською співали не лише колись питомо україномовні Білик і буковинка Лорак і галичанин Козловський, але і україномовна дочка Назарія Яремчука, і навіть Наталя Бачинська! Причому пісні, заради яких співаки пожертвували рідною мовою, були аж ніяк не культовими для українців: Маша Яремчук співала пісню Алсу, "Фактор О" – "Зимнюю вишню".

Склалось враження, концерт "Інтера" показує Історію русифікації українців та її бажаний результат: від русифікації "співаків 90-х" Білик і Лорак – через русифікацію молодших галичан і буковинців Козловського і Яремчук – через показ зросійщених підлітків Real Kids – до путінських 86% русскоязичних (не в АТО, так на сцені), із трьома давно відомими "статусними українцями" - задля годиться. Сучасних популярних виконавців типу тієї ж "Онуки" не було», - зазначив експерт.

За його словами, інші українські телеканали підтримали цю тенденцію.

«Підтримані українством "плюси" віддячили їм специфічним "Кварталом", СТБ і ICTV теж показали російськомовні шоу, Тоніс – розказував українцям про… Ободзінського. Україномовна більшість глядачів вже вкотре опинилась у резервації, маючи змогу переглядати лише 5-й або ТРК "Київ" із трансляцією Софії, або ZIK чи "Культуру" й інші телеканали, яких немає у стандартному переліку ТБ», - написав Олексій Курінний.

Він переконаний, що брутальне й підкреслене нехтування українською мовою й піснями в телеефірі є чинником, що дискримінує глядачів провідних телеканалів за мовною ознакою, не вдовольняючи їх культурні запити, посилює напругу в суспільстві,а отже – розколює суспільство та посилює ворожнечу.

«Лише запровадження позитивного захисту української мови через квоти здатне врятувати українське суспільство від розколу в новому 17-му році», - підсумував експерт.

Нагадаємо, 8 листопада 2016 року набув чинності закон «Про внесення змін до Закону України "Про телебачення і радіомовлення" (щодо частки пісень державною мовою в музичних радіопрограмах і радіопередачах)», який запроваджує на радіо квоти на пісні українською мовою та ведення програм українською мовою. Квоти вводяться поступово, протягом трьох років.

22 серпня в Києві під час зустрічі з представниками української діаспори Президент України Петро Порошенко заявив, що частка української мови на деяких телеканалах є надто низькою і повинна бути збільшена.

6 вересня Петро Порошенко з трибуни Верховної Ради знову звернувся до власників і топ-менеджерів телевізійних каналів із закликом збільшити частку української мови в ефірі. У відповідь на звернення Президента України Вікторія Сюмар повідомила, що такий законопроект уже розробляється.

7 вересня пані Сюмар повідомила, що йдеться про обов'язкове ведення телевізійних новин українською мовою«Ми вже підготували проект закону про новини українською мовою. Зараз дискутуємо з колегами: це має бути 100% чи 75% (новин) на українських телеканалах. Наступного тижня обговоримо в робочій групі та зареєструємо законопроект. Ми говоримо лише про новини, тому що інший контент у нас і так регулюється».

У вересні 2016 року стало відомо, що у Комітеті Верховної Ради з питань свободи слова та інформаційної політики обговорюється законопроект, яким пропонується зобов'язати українські телеканали випускати новини виключно або переважно українською мовою.

На початку жовтня Вікторія Сюмар на чат-конференції «Детектора медіа» повідомила про свою роботу над законопроектом про 75% української мови в телеефірі.

27 жовтня народні депутати Микола Княжицький і Вікторія Сюмар (обоє – «Народний фронт») зареєстрували законопроект № 5313 «Про внесення змін до деяких законів України щодо мови аудіовізуальних (електронних) засобів масової інформації». Зокрема, проектом закону пропонується встановити на телебаченні обов’язкові квоти передач і фільмів українською мовою. Йдеться про 75 % державної мови.

У листопаді журналісти та активісти Одеси написали відкритого листа, в якому обурюються зареєстрованим 27 жовтня законопроектом №5313 депутатів Миколи Княжицького та Вікторії Сюмар про 75% української мови на телебаченні.

Інфографіка: Олексій Курінний

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6679
Читайте також
23.05.2017 11:50
Мар'яна Закусило
«Детектор медіа»
23 492
09.01.2017 12:00
Андрій Кокотюха
для «Детектора медіа»
9 135
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Хмельницький
2641 дн. тому
В новорічну ніч взагалі дивитись було нічого!... Від інтера взагалі блювати тяне... 1+1 - цей "квартал" реально дістав - політика, пошлість, г..но!!! ЖОДНОЇ ЦІКАВОЇ НОВОРІЧНОЇ ПРОГРАМИ!!!! Осадчої концертна програма була досить цікавою... АЛЕ ПОКАЗАЛИ НАСТУПНОГО ДНЯ! Чому не в новорічну ніч?!!! ЧОМУ КВАРТАЛ?!!!! Інші канали - просто мовчу... якби не знав що Новий Рік, то і не здогадався б переключаючи канали... Інтернт 5+++, закачав мультики і все що треба на новорічну тематику...
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду