Сюмар працює над законопроектом про 75% української мови в телеефірі

Сюмар працює над законопроектом про 75% української мови в телеефірі

10 Жовтня 2016
3445
10 Жовтня 2016
13:55

Сюмар працює над законопроектом про 75% української мови в телеефірі

3445
Голова Комітету Верховної Ради з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторія Сюмар працює над законопроектами про 75% української мови в телеефірі, мовлення громад і базовим проектом закону «Про аудіовізуальні послуги». Про це вона повідомила під час чат-конференції на «Детекторі медіа».
Сюмар працює над законопроектом про 75% української мови в телеефірі
Сюмар працює над законопроектом про 75% української мови в телеефірі

Пані Сюмар уточнила, що законопроекти про українську мову в телеефірі та мовлення громад – це частини базового закону «Про аудіовізуальні послуги».

За словами депутатки, законопроект щодо 75% української мови в телеефірі передбачає мовну квоту для ведення програм на всіх, без винятку, телеканалах. «Про запровадження [квоти] поступове – дискутуємо», - додала пані Сюмар.

Також голова Комітету відповіла на запитання, яких ініціатив слід чекати від Комітету в питанні прозорості медіавласності: «У проекті закону про штрафи планується певне посилення відповідальності за непрозорість власності. Ми проаналізуємо практику виконання закону і тоді вже внесемо зміни».

Нагадаємо, 22 серпня в Києві під час зустрічі з представниками української діаспори Президент України Петро Порошенко заявив, що частка української мови на деяких телеканалах є надто низькою і повинна бути збільшена: «Тепер, користуючись нагодою, я хочу публічно переказати привіт власникам та топ-менеджерам деяких телевізійних каналів. Панове, частка української мови у вас неприпустимо мала. І, перш ніж проявити законодавчу ініціативу, пропоную ринку згадати і про совість, і про саморегуляцію».

6 вересня Петро Порошенко з трибуни Верховної Ради знову звернувся до власників і топ-менеджерів телевізійних каналів із закликом збільшити частку української мови в ефірі. У відповідь на звернення Президента України Вікторія Сюмар повідомила, що такий законопроект уже розробляється.

7 вересня пані Сюмар повідомила, що йдеться про обов'язкове ведення телевізійних новин українською мовою: «Ми вже підготували проект закону про новини українською мовою. Зараз дискутуємо з колегами: це має бути 100% чи 75% (новин) на українських телеканалах. Наступного тижня обговоримо в робочій групі та зареєструємо законопроект. Ми говоримо лише про новини, тому що інший контент у нас і так регулюється».

Нагадаємо, що 8 листопада набуде чинності закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо частки музичних творів державною мовою у програмах телерадіоорганізацій», який передбачає квоту 60% ведення програм українською мовою на радіо.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3445
Читайте також
23.05.2017 11:50
Мар'яна Закусило
«Детектор медіа»
23 468
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду