Російські видавництва, що друкують антиукраїнські книжки, отримають санкції - Кириленко

Російські видавництва, що друкують антиукраїнські книжки, отримають санкції - Кириленко

1 Квітня 2016
1936
1 Квітня 2016
11:07

Російські видавництва, що друкують антиукраїнські книжки, отримають санкції - Кириленко

1936
Віце-прем’єр-міністр - міністр культури В'ячеслав Кириленко ініціює механізм «автоматичного ліцензування» російської книжкової продукції, який дозволить накладати санкції на російські видавництва, що друкують книжки антиукраїнського змісту.
Російські видавництва, що друкують антиукраїнські книжки, отримають санкції - Кириленко
Російські видавництва, що друкують антиукраїнські книжки, отримають санкції - Кириленко

Про це він сказав із трибуни Верховної Ради під час «години уряду» у відповідь на запитання депутатів, повідомляє «Українська правда».

«Російськомовну видавничу продукцію ми ніяк не обмежуємо, у нас демократія. Але російська книга валом продовжує йти через український кордон – офіційно завозиться, "в сіру" завозиться і "в чорну" завозиться», - сказав В’ячеслав Кириленко.

«Є декілька ініціатив – у тому числі, і щодо повної заборони російських книг… Але є побоювання, що можуть і потрібні, і політично нейтральні наукові видання потрапити автоматично під цю заборону», - зазначив він.

Тому Мінкульт спільно з Держкомтелерадіо опрацьовує «інший механізм, який підтримується також частиною видавців, щодо запровадження так званого автоматичного ліцензування».

«Це коли з'являється повідомлення про те, що через кордон проходить книга російського видавництва, у якій розпалювання міжнаціональної ворожнечі, невизнання суверенітету чи територіальної цілісності України – так продукція за повідомленням Держкомтелерадіо заарештовується, на видавництво накладаються санкції – і таке видавництво вже не зможе надалі поширювати свою продукцію в Україні», - розповів В’ячеслав Кириленко.

«Приблизно відомий перелік російських видавництв, які дозволяють собі такі речі, друкують антиукраїнську пропагандистську літературу і намагаються її довезти навіть до полиць книжкових крамниць», - сказав він.

За словами міністра, у такому випадку «необхідно буде внести зміни до законодавства, аби надати необхідні функції державного контролю Держкомтелерадіо, митниці, Службі безпеки й іншим зацікавленим міністерствам – і забезпечити повне вилучення із українського обігу всіх книжок, брошур і публікацій російського походження, які несуть невизнання державного суверенітету України і розпалюють міжнаціональну ворожнечу».

«Практично такі проекти рішень уже готові. Ще ми проведемо одне обговорення – і будемо виходити на рішення і внесення вам (парламенту) пропозицій», - сказав В’ячеслав Кириленко.

Нагадаємо, у серпні 2015 року Державна фіскальна служба (ДФС) України  оприлюднила список з 38 книг, щодо яких ухвалено рішення про заборону їх до ввезення на територію України. Відповідна інформація опублікована на сайті ДФС. Всі ці книжки видані у Росії.

Раніше Державний комітет телебачення та радіомовлення звернувся до Державної фіскальної служби України з проханням включити до переліку товарів, заборонених до ввезення на митну територію України, 38 книжкових видань антиукраїнського змісту. Перший заступник голови Держкомтелерадіо Богдан Червак зазначив, що це рішення продиктоване необхідністю запобігти застосуванню Російською Федерацією проти громадян України методів інформаційної війни та дезінформації, розповсюдженню ідеології людиноненависництва, фашизму, ксенофобії і сепаратизму.

Фото: dt.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1936
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду