Пристави силою вивели прес-секретаря Порошенка із зали суду над Савченко – російські ЗМІ

Пристави силою вивели прес-секретаря Порошенка із зали суду над Савченко – російські ЗМІ

22 Березня 2016
1829
22 Березня 2016
18:02

Пристави силою вивели прес-секретаря Порошенка із зали суду над Савченко – російські ЗМІ

1829
Російські ЗМІ повідомляють, що пристави Донецького міського суду Ростовської області Росії силою вивели прес-секретаря президента України Святослава Цеголка із залу суду, де було оголошено вирок Надії Савченко, не давши йому розкрити український прапор.
Пристави силою вивели прес-секретаря Порошенка із зали суду над Савченко – російські ЗМІ
Пристави силою вивели прес-секретаря Порошенка із зали суду над Савченко – російські ЗМІ

Про це йдеться у повідомленні російського інформагентства ТАСС.

Представники спецназу служби судових приставів силою вивели Святослава Цеголка й інших представників української делегації, які , як стверджує ТАСС, «почали співати українські пісні і викрикувати образи на адресу суду».

Українські ЗМІ повідомляють, що оголошення вироку Надії Савченко сьогодні, 22 березня, завершилося виконанням гімну України

«Наприкінці виступу судді Леоніда Степаненка Савченко знову заявила про несприйняття вердикту російського суду і заспівала разом із присутніми членами української делегації гімн України», - повідомляє «Радіо Свобода».

Натомість Святослав Цеголко повідомив, що у російському суді над Надією Савченко були вжиті безпроцентні заходи охорони.

«Справжнє судилище: якщо на початку зачитання вироку стояло 8 охоронців, то під кінець до зали завели 18, десятеро з них – з автоматами.  Кого вони боялися? Надії Савченко за ґратами? Чи групу підтримки з України, яка співала український гімн, розгорнувши український прапор? «Справедливий» вирок як раз в цьому образі, який журналістам заборонили знімати, - суддя в оточені автоматників. Надія Савченко – невинна, тому має бути звільнена. Сьогодні весь світ має змусити Росію звільнити Героя України», - написав він у своєму Facebook.

Вчора, 21 березня, коли у Донецькому міському суді було розпочато огошення вироку Надії Савченко, українську делегацію, у складі якої був прес-секретар Президента України, не пустили до зали суду. «Щойно українську делегацію без пояснень причин не пустили до залу засідання суду: ані мене, ані народних депутатів, ані консулів», - написав Світослав Цеголко.

Перед цим російські прикордонники не пропустили до Росії Уповноважену Президента України з мирного врегулювання ситуації в Донецькій та Луганській областях, представницю України у гуманітарній підгрупі на переговорах у Мінську Ірину Геращенко, яка разом із Світославом Цеголком була у складі української делегації, яка направлялася у Росію, аби підтримати Надію Савченко під час оголошення вироку.

«Протримавши три години на кордоні, російські прикордонники щойно не пустили до РФ Iryna Gerashchenko. Як зачитав прикордонник, Ірина – небажана особа для перебування у РФ. Ірина – член мінської контактної групи, тому всі дії прикордонників – це цілеспрямована кампанія по недопуску української делегації на суд до Надії Савченко», - написав прес-секретар глави держави. 

Нагадаємо, сьогодні, 22 березня, Донецький міський суд Ростовської області Росії визнав Надію Савченко винною у вбивстві двох російських журналістів, замаху на вбивство мирних громадян і незаконному перетині кордону і засудив її до 22 років позбавлення волі.

Президент України Петро Порошенко заявив, що Україна не визнає обвинувального вироку російського суду для Надії Савченко і закликає президента Росії Володимира Путіна повернути її в Україну в обмін на двох російських військових, затриманих минулого року на Донбасі.

У червні 2014 року сепаратисти захопили Надію Савченко в полон, а потім насильно перевезли через кордон і передали російським силовикам.

Надію Савченко звинуватили у Росії за статтями Кримінального кодексу РФ про «вбивство» і «замах на вбивство» - за про нібито причетність до загибелі двох кореспондентів ВДТРК Ігоря Корнелюка й Антона Волошина. 17 червня 2014 року під Луганськом під час мінометного обстрілу селищ Мирне і Металіст отримав тяжкі поранення і помер у лікарні журналіст російської ВДТРК Ігор Корнелюк. Разом із кореспондентом російської ВДТРК загинув другий член знімальної групи телерадіокомпанії, звукорежисер Антон Волошин. У прес-центрі АТО і прес-службі СБУ заявили, що Ігор Корнелюк працював у зоні дії бойовиків на Луганщині без акредитації й належних засобів захисту.

Надія Савченко на суді у Росії не визнала себе винною і наголосила, що загиблі співробітники російських ЗМІ Ігор Корнелюк і Антон Волошин «винні в тому, що нехтували правилами безпеки». Вона також наголосила, що телеканал «Россия 1» використовував журналістів для підготовки брехвилих репортажів про Україну.

Фото: Facebook Святослава Цеголка

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1829
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду