Підсумки телероку очима телевізійників. Частина 3

3 Січня 2007
14307

Підсумки телероку очима телевізійників. Частина 3

14307
Експертне опитування. Відповідають Алла Липовецька, Максим Драбок, Наталія Мосейчук і Ольга Скотникова.
Підсумки телероку очима телевізійників. Частина 3

«Детектор медіа» вже публікувала опитування щодо підсумків року, проведене серед медіаекспертів. Незабаром до вашої уваги буде запропоновано експертні підсумки року у сфері медіа реклами. Сьогодні ж ми пропонуємо подивитись на 2006 телерік очима телевізійників – відомих ведучих, журналістів і продюсерів, що працюють на ТБ.  Знаючи нелюбов деяких наших читачів до занадто довгих текстів, «ТК» публікує опитування  частинами L ( Частина 1 , Частина 2).

 

Відповідають:  Алла Липовецька (продюсер розважальних програм каналу ICTV), Максим Драбок (ведучий, Перший національний канал), Наталія Мосейчук (ведуча програми «Приховане життя», «1+1»), Ольга Скотникова (кореспондент, Перший національний канал)

 

 

 

1.  Що нового дав телерік-2006  глядачам 

 

- у інформаційно-аналітичному мовленні?

 

Алла Липовецька:

- Усиление конкуренции еженедельных аналитических программ, и, соответственно, повышение их качества и разнообразия. 

 

Максим Драбок:

- Висвітлення парламентських виборів. Глядач мав більше можливостей самостійно робити висновки. Без перебільшення і пафосу, таки сталися разючі зміни на Першому Національному. Вперше в історії країни державний канал не був агітатором провладних політичних сил. При цьому і не став калькулятором «джинси» – політичної «заказухи» в новинах не було. Це я можу сказати з усією відповідальністю. Хоча допускаю в окремих сюжетах договірні синхрони, але це вже на совісті окремих журналістів. Не було замовних гостей і у програмі «Точка зору». Це викликало іноді агресивний подив і нерозуміння у деяких прес-секретарів та помічників політиків. Можна сперечатись, наскільки програми були гострими і влучними (без сумніву, є недоліки, я критично до себе ставлюся), але найпринциповіше – «Точка зору» не перетворилась на «зароблялку».      

 

Наталія Мосейчук:

- На жаль, не  можу назвати нічого, навіть якби довго  думала.  Те  саме  й  щодо  політичних ток-шоу. Нових «комет» – яскравих ефірних проектів 2006  не  явив.  Літали  вже  «опізнані  об’єкти», які  у минулі роки заробили  собі  авторитет, а  у  2006  авторитет продовжував  працювати на  них. 

 

Ольга Скотникова:

- На мою думку, це був застійний рік для інформаційно-аналітичного мовлення. Професійна криза в журналістиці і тележурналістиці набула ще більших обертів.

 

 

- у художньо-розважальному мовленні?

 

Алла Липовецька:

- Лучшие мировые форматы появились на нашем телевидении, а значит, мы уже это можем!

 

Максим Драбок:

- Найпомітнішою була друга половина року і, відповідно, проект «Танці з зірками». Це приклад саме ХУДОЖНЬО-розважального мовлення. Естетично, етично, бадьоро і життєстверджуюче. Прикро, що продукт заморський, а не вітчизняний. Добре – що продукт СМАКовий. Смачного!      

 

 

Наталія Мосейчук:

- Безумовно,  як  працівник  інформаційного  жанру, не можу  бути надто великим експертом у  цій  сфері.  Але не  відзначити  успіх  проекту «Танці  із  зірками»  не  можу. І  не  тому,  що  проект – дитина  каналу,  де  я  працюю. Справді яскраво,  приголомшливо. Особливо  підкуповувало те, що вперше глядач бачив працю,  втілену у таке блискуче  свято.

 

Ольга Скотникова:

- Явищем стали «Танці з зірками». Справжня інтерактивність і причетність глядача, справжні емоції і співпереживання. На фоні «Танців з зірками» явно програвав «Зірковий дует», де професійність журі викликала чимало запитань, та й принцип відбору від початку програм до фіналу  був занадто передбачуваним.

 

 На жаль, не з’явилось українського винаходу - власної художньо-розважальної програми на будь-якому з каналів. Здебільшого – це або ліцензійні проекти (коли куплена закордонна схема заповнена українськими героями та ведучими), або – нафталін на кшталт Поплавського чи «хаароших песен».

 

- у політичних  ток-шоу? 

 

Максим Драбок:

- Телерік-2006 дав глядачам право вибору. Усі канали пропонували по кілька політичних ток-шоу, різних за форматом, позиціонуванням і якістю. На кожні вуха знайшлась «лапша», але головне, що були і виделки, щоб її зняти – достатньо було перемикнути на інший канал. Крім того, показово, що «лапшу» вішали вже не журналісти: маніпулювали політики і час від часу ЗМІ, йдучи за інформприводом політтехнологів.      

 

Алла Липовецька:

- Вне конкуренции Савик Шустер и «Свобода слова».

 

Ольга Скотникова:

- «Свобода слова» прогресує – часом здається. Що в програмі відсутній сценарій – її природнім регулятором стала драматургія того, що відбувається на майданчику, а події на майданчику – в свою чергу – походять з внутрішніх конфліктів і протиріч героїв. Майстерність Савика Шустера викликає велику повагу – він не надає переваги жодному з героїв чи представників політичних сил і надзвичайно коректний у складних ситуаціях.

 

 

2. Хто на українському ТБ вас приємно вразив? Чим?

 

Алла Липовецька:

- Наташа Могилевская. Она боец. 

 

Максим Драбок:

- Журналісти-інформаційники як клас. Конкуренція зростає, але посилюється і професійна солідарність. Зросла відповідальність перед суспільством. Це вже не пафос зі студентської лави. Найбільше вразила робота новин на СТБ з приходом Олексія Мустафіна. Справжній прорив. Подобається робота Віталія Гайдукевича з НТН. Слава Піховшек – можна багато чого йому згадати за дії 2003-2004-го, але професійний підхід до збору та систематизації фактів, розяснення причинно-наслідкових зв’язків – очевидні. Новий «Епіцентр» – бажання відновити довіру.          

 

Наталія Мосейчук:

- Як  ведуча  інформаційного  жанру, підсіла  на  серіальні  ток-шоу – Савіка Шустера  та  Ганни  Безулик. Кожного разу  по-новому, з  інтригою, гостро.

 

Ольга Скотникова:

- Оновлений журналістський склад в ТСН на «1+1». «Свіжа репортерська кров» зробила менш передбачуваними сюжети в новинах. Крім того, всі репортери – особистості і їх, очевидно, не нівелюють редактори. Тому при збереженні стандартів в ТСН є і яскрава автура. Приємно вразило і те, що журналісти новин телеканалу НТН виявились здатними відстоювати завойовані раніш позиції і після зміни керівництва. Я не очікувала, що на приватному каналі, який належить певній політичній силі (відомо якій) таке відбудеться.

 

Подобається і «Точка зору» на Першому Національному. По-перше, значно складнішою стала схема програми – це вже не діалог ведучого і одного запрошеного, а аналіз «конфлікту дня» в студії із двома гостями, що мають протилежні позиції. По-друге, поява такої програми на Першому Національному – вже перемога для каналу. Бо гостей вибирає аналітична служба ТВО «Новини», а не «куратори згори», як ще декілька років тому.

 

Вважаю винятково важливою подією і телетрансляцію Загальнонаціонального круглого столу. Це вже другий прецедент – після засідань Верховного Суду 2004-го року – коли телебачення дає можливість громадянам  бути очевидцями історичних подій і на бачити «хто є хто»  насправді.. прямий ефір дає такі можливості і подробиці., які, зазвичай політики приховують.

 

 

3. Які нові обличчя на нашому ТБ вас зацікавили? Чим?

 

Алла Липовецька:

- Янина Соколовская («Утро на «Интере») - приятно просыпаться. Вова Зеленский в новом качестве. 

 

Максим Драбок:

- Таня Даниленко з 5 каналу. Відкрита, перспективна. За кілька років буде ще більш переконливою. 

 

Наталія Мосейчук:

- Вітчизняне  телебачення у  цьому  сенсі непродуктивне. «Зірок» «вирощувати» або занадто дорого  або просто  ліньки. Лишається  чекати на  самородків. Поки  що ж менеджери телеканалів  перетасовують старі  карти у  колоді телеоблич.

 

Ольга Скотникова:

- Нові ведучі й журналісти нового телеканалу «СІТІ». Вони – справді нові, і навіть молода за віком Іванна Найда серед них – як аксакал. Рада, що Іванна повернулась в ефір. І приємно, що поява дуже молодих тележурналістів та ведучих на «СІТІ» не перетворилась на «курс молодого бійця» прямо в ефірі. Вони, звісно ж, навчаються в ефірі. Але виглядають при цьому дуже професійно. Відчуття команди і єдиного стилю. «СІТІ» - я б назвала проривом в столичному мовленні, адже він не прислуговується мерії і її керівникам, як це робить  ТРК «Київ».

 

 

4. Якого нового досвіду набули особисто ви?

 

Алла Липовецька:

- Производство большого реалити - на примере «Фабрики красоты».

 

Максим Драбок:

- Розмова в прямому ефірі, намагання змоделювати бесіду. Перед «Точкою зору» мав певний досвід ведення новин. Тепер цікаво знову до цього повернутися. Думаю, після інтерв’ю в прямому ефірі, після адреналіну спілкування з гостями сама подача новин могла б бути динамічнішою і переконливішою. Будь-якому ведучому новин робота без суфлера, спілкування з гостем додає чимало досвіду.   

 

Наталія Мосейчук:

- У мене унікальна  ситуація – я кілька місяців тому   змінила  місце  роботи і перейшла  з 5 каналу  на «1+1». Працюючи на  5 каналі, здобула  досвід вечірніх телеефірів, були   обережні спроби  інформаційної аналітики. На «1+1» пробую портретний  жанр,  роблю  проект «Приховане  життя»,  розмови «без краватки»  із  відомими особистостями «першого  ешелону». Кожний  знімальний  день – професійний досвід. 

 

Ольга Скотникова:

- Цього року в «новинах» на першому каналі стало більше прямих включень з місця подій, було більше роботи в прямому ефірі під час дуже важливих подій – у парламенті. ЦВК, під час «коаліціади». Можливість працювати під час цих подій поруч із ключовими політичними гравцями дала мені нове бачення ситуації, історії. Ніяка інша професія такого б не дала.

 

5. Кого б ви назвали телепродюсером року?

 

Алла Липовецька:

- Алексея Гончаренко и себя.

 

Максим Драбок:

- Приємно, що до таких «зубрів», як Роднянський, Ряшин, Морозов, Безлюдна, у 2006-му підтягнувся Віталій Докаленко. В нього прорізались зуби. Можливо, вони ще молочні, але тенденції на Першому Національному показові. Є, звісно, фінансові, кадрові та законодавчі проблеми, але нарешті на «першій кнопці» з’являється те, що можна дивитися: від неоднобокого інформаційного мовлення до пізнавальних та розважальних проектів. Взяти хоча б власний продукт – перший український ситком «Родичі».   

 

Наталія Мосейчук:

- Олександра  Роднянського.

 

Ольга Скотникова:

- Олександра Ткаченка та Віталія Докаленка.

 

6.  Головна телетенденція року: 

 

-  у політичному мовленні:

 

Алла Липовецька:

- Остался только один день для вещания (пятница).

 

Максим Драбок:

- Продовження минулорічної тенденції: від політичної розгубленості щодо того, кого і як показувати – до пошуку свого «я», а саме, як зробити інформаційні та аналітичні програми оригінальними і цікавими глядачу, не тиражувати однакову верстку.

 

Наталія Мосейчук:

- На жаль, ЗМІ потроху перетворюються  на «обслуговуючий» персонал  політиків. Все повертається  на  «круги  своя». Втрачена  тенденція,  коли ЗМІ   йшли  в авангарді  подій, мас-медіа  чи  забувають про привілеї  і  обов’язки «четвертої  влади», чи хтось уміло змушує медійників  забути  про свою провідну  роль.

 

Ольга Скотникова:

– Позитивною тенденцією є дані соцопитувань, де довіра до вітчизняних телеканалів у громадян посідає одне з перших місць. Два роки тому про це годі було і мріяти. Завдяки прямим ефірам Загальнонаціонального круглого столу та програми «Свобода слова» політики ніби презентують самі себе. І громадяни мають змогу бачити їх без політтехнологічного «гриму». Нутро видає.

 

- у розважальному мовленні:

 

Алла Липовецька:

- Появление бюджетных шоу.

 

Максим Драбок:

- Грошовитіше, яскравіше, дотепніше – маю на увазі «Танці з зірками». Сподіваюсь, колись з’явиться щось подібне і з позначкою «Made in Ukraine».

 

Наталія Мосейчук:

- Поява «коштовних» шоу.

 

Ольга Скотникова:

- У розважальному мовленні вже не перший рік тенденцією є відсутність ініціативи – рімейки бездарніші за оригінали. Щоправда – «танці з зірками» стали приємним винятком. Хоча б тому, що в Україні зявились черги до студій бальних танців.

 

 

7. Що з того, чого на українському ТБ поки що немає, ви б хотіли на ньому побачити? А чого б не хотіли нізащо?

 

Алла Липовецька:

- Хотела бы, чтобы развивался жанр бизнес-шоу. Пусть появяться проекты типа «The Apprentice» Трампа.

 

Максим Драбок:

- Суспільне телебачення… Це вже неактуально?.. Не хотів би бачити темників під соусом самообману і самозаспокоювання, що це «редакційна політика». 

 

Наталія Мосейчук:

- Бажано  було б  побачити    успішно  втілений телепроект у жанрі «hard talk» і журналіста-«буревісника». Хочеться «перчинки».

 

Ольга Скотникова:

- Нізащо не хотіла б, аби повернулись старі часи!  Все-таки між 2006 та 2004 - прірва. І слава Богу. Не хотіла б нізащо, аби українське телебачення стало брати уроки у російського. Адже така кількість відверто маніпулятивних схем і обробки мозків глядача схиляє до думки, що всі інформаційні програми російського телебачення створює одна творча група на чолі з продюсером із КДБ.

 

Хотіла б, щоб в Україні більше вкладали кошти у власні пізнавальні програми. Щоб інформаційна тележурналістика вийшла із шкільного віку.

 

 

Підготували Наталія Данькова,  Олена Балацанова, «Детектор медіа».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
«Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
14307
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду