Чернівецький канал ТВА отримав попередження Нацради

Чернівецький канал ТВА отримав попередження Нацради

25 Липня 2013
8513

Чернівецький канал ТВА отримав попередження Нацради

8513
Чернівецький канал ТВА отримав попередження Нацради
Чернівецький канал ТВА отримав попередження Нацради

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення на засіданні 24 липня оголосила попередження чернівецькому телеканалу ТВА. Підставою для попередження стали зафіксовані Нацрадою порушення рекламного законодавства.

 

За даними Нацради, канал транслював рекламу клініки «Оксфорд Медікал» без відбивки, а крім того ведуча програми «Гороскопи» 9 разів подавала в ефірі інформацію про «Оксфорд Медікал», що мала ознаки реклами. Це є порушеннями ч. 2 і ч. 3 ст. 9 закону «Про рекламу».

 

Це питання Нацрада розглядала вже двічі. На попередньому засіданні представники телекомпанії надали Нацраді матеріали з ефіру, які мали засвідчити, що плашка «Реклама» через технічний брак «злетіла» з ефіру.

 

Представник Нацради переглянув надані відеозаписи, але все одно відзначив у своїй доповідній, що в ефірі були порушення, оскільки збій плашки стосувався кількох випадків, а в інших - відбивки не було і рекламна інформація в «Гороскопах» звучала.

 

Представник ТВА Юрій Крайняк наполягав на тому, що все ж таки стався технічний збій і це порушення ніколи не повториться.

 

Також пан Крайняк наголошував на тому, що Нацрада не може застосовувати санкцій за порушення закону про рекламу - тільки за порушення закону про телебачення і радіомовлення. Він процитував уривок з рішення Вищого адміністративного суду України від 29.06.2011: «Застосування Національною радою санкцій за порушення закону "Про рекламу" є протиправним» і нагадав, що в новій інструкції Нацради про проведення перевірок указано, що Національна рада може тільки зафіксувати порушення закону «Про рекламу», а санкцію може накласти Державна інспекція з питань захисту прав споживачів.

 

Начальник управління правового забезпечення Нацради Олег Шосталь у відповідь зазначив, що Нацрада зафіксувала порушення закону про рекламу, але санкцію застосовуватиме за порушення ст. 59 закону «Про телебачення і радіомовлення», що зобов'язує мовників, з-поміж іншого, дотримуватися законодавства України та виконувати правила рекламної діяльності і спонсорства, встановлені законодавством.

 

Відтак, Нацрада дослухалася позиції свого юриста та оголосила каналу ТВА попередження.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8513
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду