detector.media
25.07.2013 17:07
Чернівецький канал ТВА отримав попередження Нацради
Чернівецький канал ТВА отримав попередження Нацради

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення на засіданні 24 липня оголосила попередження чернівецькому телеканалу ТВА. Підставою для попередження стали зафіксовані Нацрадою порушення рекламного законодавства.

 

За даними Нацради, канал транслював рекламу клініки «Оксфорд Медікал» без відбивки, а крім того ведуча програми «Гороскопи» 9 разів подавала в ефірі інформацію про «Оксфорд Медікал», що мала ознаки реклами. Це є порушеннями ч. 2 і ч. 3 ст. 9 закону «Про рекламу».

 

Це питання Нацрада розглядала вже двічі. На попередньому засіданні представники телекомпанії надали Нацраді матеріали з ефіру, які мали засвідчити, що плашка «Реклама» через технічний брак «злетіла» з ефіру.

 

Представник Нацради переглянув надані відеозаписи, але все одно відзначив у своїй доповідній, що в ефірі були порушення, оскільки збій плашки стосувався кількох випадків, а в інших - відбивки не було і рекламна інформація в «Гороскопах» звучала.

 

Представник ТВА Юрій Крайняк наполягав на тому, що все ж таки стався технічний збій і це порушення ніколи не повториться.

 

Також пан Крайняк наголошував на тому, що Нацрада не може застосовувати санкцій за порушення закону про рекламу - тільки за порушення закону про телебачення і радіомовлення. Він процитував уривок з рішення Вищого адміністративного суду України від 29.06.2011: «Застосування Національною радою санкцій за порушення закону "Про рекламу" є протиправним» і нагадав, що в новій інструкції Нацради про проведення перевірок указано, що Національна рада може тільки зафіксувати порушення закону «Про рекламу», а санкцію може накласти Державна інспекція з питань захисту прав споживачів.

 

Начальник управління правового забезпечення Нацради Олег Шосталь у відповідь зазначив, що Нацрада зафіксувала порушення закону про рекламу, але санкцію застосовуватиме за порушення ст. 59 закону «Про телебачення і радіомовлення», що зобов'язує мовників, з-поміж іншого, дотримуватися законодавства України та виконувати правила рекламної діяльності і спонсорства, встановлені законодавством.

 

Відтак, Нацрада дослухалася позиції свого юриста та оголосила каналу ТВА попередження.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY