Марина Бондаренко: «Українській книжці було б набагато легше, якби програм про неї було більше»

6 Листопада 2008
58431
6 Листопада 2008
07:31

Марина Бондаренко: «Українській книжці було б набагато легше, якби програм про неї було більше»

58431
Ведуча «Книги.ua» – про роботу над програмою, конкурс «Час книги» і виробничі відносини на НТКУ.
Марина Бондаренко: «Українській книжці було б набагато легше, якби програм про неї було більше»
Четвертого листопада в рамках «Книжкових сезонів» відбулася чергова зустріч «"Книжковий жовтень" у Главреді» (організатор – медіахолдинг «Главред-медіа», модератор дискусії – письменник, головний редактор газети «Друг читача» Віталій Капранов). За підсумками жовтня «персоною місяця» на заході було оголошено автора та ведучу програми «Книга.ua», директора Творчого об’єднання громадсько-політичних програм Національної телекомпанії України Марину Бондаренко.
 
Раніше проекти пані Бондаренко «Книга.ua. Юрій Андрухович» та «Книга.ua. Невідоме з історії» здобули перемогу на конкурсі телепрограм на книжкову тематику «Час книги» в рамках телефестивалю «Відкрий Україну». А у суботу 1 листопада вийшов ювілейний 50-й випуск «Книга.ua».
 
Про те, як починалася одна з небагатьох книжкових програм у загальнонаціональному ефірі і що її чекає надалі, про інші проекти ТО громадсько-політичних програм та деякі моменти своєї роботи на НТКУ пані Бондаренко поспілкувалася з учасниками заходу, перш за все – з модератором дискусії, головним редактором газети «Друг читача» Віталієм Капрановим.
 
Віталій Капранов: Скажіть, як вам вдалося зробити програму на Першому національному? Адже книжка – це невигідно, книжка – це без спонсорів, книжка – це взагалі маргінальність, вибачте на слові.
 
Марина Бондаренко: Мені здається, що за сьогоднішніх умов ця програма не могла з’явитися на жодному іншому каналі саме з тих причин, які ви назвали. Загалом ми працюємо за схемою: є указ Президента, є державна програма, є постанова Кабінету міністрів – Перший національний виконує розпорядження української влади. 2007 рік було оголошено Роком української книги, були відповідні державні документи, і ми не могли їх ігнорувати. Але оскільки все, за що моя група береться, ми стараємося робити якісно і відповідально, зрештою це все переросло у таку «справу ентузіастів», як це не банально звучить.
 
Щоправда, просто виконувати розпорядження – це одне, а робити хорошу, емоційну щотижневу програму – це дійсно дуже складно, особливо в складних технологічних умовах Першого національного. Але так чи інакше, попри те, що в нас не завжди працюють штативи, попри те, що в нас часто зникає звук на інтерв’ю, попри те, що в нас часто немає грошей на відрядження – ми тим не менше виходимо.
 
Нами навмисне було обрано формат дайджесту. Тут є все: є події в Україні, події у світі, є наша найулюбленіша рубрика «Невідоме з історії», де ми намагаємося розповідати дійсно цікаві маловідомі епізоди з української літератури – а історія написання книжок і життя наших письменників почасти цікавіші, аніж їхні твори, повірте! Ну і головне – інтерв’ю. Тобто мета – показати наших талановитих письменників, наших талановитих літературних критиків, перекладачів.
 
До речі, перекладачі – це взагалі окрема історія. Скажімо, в Острозькій академії є хлопець Михайло, якому 21 рік, і він перекладає Коран, сам перекладає. Є молодий хлопець, який сидить у Тернополі і спокійно перекладає Орхана Памука, і так далі, і тому подібне! Тобто насправді літературний процес – це живий процес.
 
З приводу дипломів і відзнак чесно скажу: у нас уже є певна колекція з них. Вже склалася традиція: раз на місяць ми щось отримуємо. З одного боку, це приємно, а з іншого – особливо насправді ні на що не впливає.
 
В.К.: Чому? Ну, по-перше, це гріє... Дивишся на диплом, на медаль – це завжди приємно. І це надихає, як мінімум. А по-друге, це піднімає авторитет. Не можна говорити так про нагороди, вас нагороджувати не будуть, припиніть негайно.
 
М.Б.: Я припиняю, але я скажу інше: було б набагато приємніше конкурувати, якби було, вибачте, з ким. Але отримувати дипломи, маючи у національному ефірі лише одну програму про книгу? Нам це приємно, але ми абсолютно чітко розуміємо, як це відбувається, тому що конкурувати з регіональними телекомпаніями... На кожному конкурсі я кажу: панове видавці, панове журналісти, панове керівники телекомпаній, будь ласка, робіть програми про книжки! А в нас закрили програму «Бук-Сіті» на каналі «Сіті», зараз Лариса Денисенко веде свою програму і має час в ефірі – ви знаєте який: четверта-п’ята ранку, найкращий, прайм-тайм! Тобто теж є великі питання, чи буде ця програма виходити далі. Юрій Макаров, слава Богу, йде на наш канал і буде робити культурні новини. І я сподіваюсь, частиною цього проекту буде і книжка. Тобто це такий принцип, коли десь щось закривають, десь відкривають, але звичайно було би краще, якби програм було більше. Українській книжці від цього було б набагато легше.
 
В.К.: Був фільм про Віннєту, і там ходив по прерії поет, який про себе вірш склав: «Я лучший в прериях поэт, поскольку здесь другого нет» (сміється).
 
М.Б.: Але я скажу, що ми достатньо сумлінно виконуємо свою роботу. Я, звичайно, не можу не подякувати нашому колективу з огляду на те, що два тижні тому він оновився відсотків на вісімдесят, тобто у нас змінилася вся редакторська група програми. Я з цим пов’язую великі надії і сподіваюся, що програма стане ще кращою. Ми отримали свіжу кров: новий режисер, нові редактори, і студенти – молоді дівчата, хлопці, які ще досі вчаться на факультеті журналістики, але тим не менше мають ентузіазм і бажання щось робити. Я на них дуже розраховую, вони розумні, гарні, талановиті та охочі до праці.
 
В.К.: Чи вистачає вам письменників? Адже 50 програм на рік – це дуже багато, у нас стільки письменників нема.
 
М.Б.: Я можу зазначити: лише в українській шкільній програмі 223 українських письменники.
 
В.К.: Сучасних? У Нечуя-Левицького ж ви не візьмете інтерв’ю?
 
М.Б.: Не візьмемо. Але можемо про нього щось сказати.
 
В.К.: «Про нього» – це так, а от інтерв’ю зазвичай і за нашим досвідом викликає найбільше уваги читачів, глядачів... Де ви берете письменників для інтерв’ю?
 
М.Б.: Поки що нам вистачає. Наприклад, учасником нашого ювілейного випуску була абсолютно унікальна людина. Йому 75 років, і майже 70 років свого життя він займався метеликами, він ентомолог. Але років сім-вісім тому він почав перекладати «Майстра і Маргариту». І зробив прекраснийукраїнський переклад правописом 1928 року, він витримав уже два перевидання. Так що нам письменників, перекладачів, унікальних людей у літературі поки що вистачає. Тим більше що письменники нам завжди дають якісь хороші інформаційні приводи – на кшталт нових книжок, нових конкурсів цікавих.
 
В.К.: Які зміни ви плануєте у програмі на цей сезон? Чи це буде в тому форматі, в якому і зараз?
 
М.Б.: В будь-якому разі до Нового року ми відпрацюємо сім рубрик по 40 хвилин так, як це було. Можливо, щось з Нового року зміниться, оскільки у нас змінюється сітка мовлення і ми претендуємо на кращий час в ефірі.
 
В.К.: А які у вас підстави претендувати? Рейтинги? Чи указ Президента?
 
М.Б.: Для телебачення, навіть для Першого національного, не останнім є питання рейтингу. А оскільки у нас ситуація з рейтингом покращується, то я сподіваюсь, що й ефірний час буде кращий.
 
В.К.: Тобто з Нового року чекати?
 
М.Б.: Ну, десь із лютого місяця, бо для телебачення Новий рік, січень – це мертвий місяць.
 
В.К.: Як і для книговидання... Тобто з лютого чекати вас уже у кращій, сподіваємось, формі?
 
М.Б.: У кращий час, і можливо – в іншому форматі. Мається на увазі інше наповнення з точки зору візуального стилю, формату. Ми ще подумаємо, як це зробити ще краще.
 
 
По завершенню основної частини заходу пані Бондаренко люб’язно погодилася відповісти на декілька запитань кореспондента «ТК».
 
– Скажіть, будь ласка, чи я правильно зрозумів, що «Книга.ua» починалася із вказівки «згори»?
 
– Розумієте, щоб знати, як все відбувається на Першому національному, достатньо знати систему роботи державного каналу. У нас є певне державне замовлення, на яке виділяються гроші із державного бюджету. Відповідно, ми маємо реагувати, ми – канал, покликаний висвітлювати політику держави. А якщо політика держави співпадає з нашими внутрішніми переконаннями – це просто супер. У принципі був відповідний поштовх від офіційних паперів, але коли ми почали робити, коли зібралася команда і почала думати, як має виглядати ця програма – це вже стало справою «якщо робити, то робити добре». Це вже питання професійної честі. Тому що робити що завгодно – такого, вибачте, навіть на нашому каналі вистачає. Я хочу мати хорошу програму, за яку не було би соромно національному ефіру і нашій групі, яка ставить у титрах свої прізвища.
 
– До речі, про групу. З чим пов’язана така різка зміна в кадровому складі? Ви сказали, 80 відсотків...
– Ми понад рік робили програму в складі десяти людей – я маю на увазі і оператора, і режисера, і відео інженерів, усіх. Але редакторська група, мої студентки, хороші, розумні дівчата, вирішили робити власний проект. Одного дня вони мені так і сказали: «Ми хочемо робити свою програму». Це був, відверто кажучи, шок, першою моєю думкою було: «Що буде з "Книгою.ua" далі?». Але буквально за день я заспокоїлася, бо зрозуміла, що зможу знайти людей, і в душі відверто пораділа, що люди, які прийшли зі студентської лави, до «Книги.ua» ніде не працювали, за рік роботи над програмою виросли настільки, що готові вже робити щось своє. Тепер вони в дитячій редакції, працюють над мистецьким проектом для дітей та юнацтва. І я сподіваюся, що частиною цього проекту буде книжка.
 
– А вам на самому початку важко було працювати в книжковій темі?
– Ні, абсолютно ні. Для мене це нормальна тема – мої батьки журналісти, і я свого часу, коли починала з газет свою журналістську кар’єру, вела культурологічні теми, а свою першу студентську практику проходила в «Літературній Україні». Все літературно-мистецьке коло, воно мені близьке і рідне. Я знаю багатьох людей, я з ними спілкуюся давно, можна сказати – з дитинства, тому для мене це абсолютно природно.
 
– Наскільки наші літератори публічні? Наскільки важко від них домогтися якоїсь інформації?
– Ви знаєте, є певні проблеми, але здебільшого я відчуваю неймовірний захват від спілкування з цими людьми. Повірте, в українській літературі героїв вистачає. Ті люди, які можуть працювати за двісті доларів гонорару і писати романи – це герої, вони пишуть нормальні, серйозні, хороші книжки! Ці люди цікаві, з ними цікаво говорити. Загалом стільки всього відбувається в українській літературі, що я думаю, це невичерпна тема. Народжуються нові книжки, відкриваються нові імена з історії, починають писати молоді автори – просто ціла когорта молодих сучасних українських письменників. Тобто є з ким спілкуватися, і я вважаю, варто їх показувати. І якщо глядач хоча б випадково почує прізвище, побачить обличчя – і це змусить його піти і купити книжку цієї людини, я буду щаслива. Це вже перемога.
 
– Крім «Книги.ua», ваше творче об’єднання цього року запустило ще декілька проектів: «Бізнес-чемпіонат», «Спокуса владою»... Як на ваше враження, наскільки вони вдалися?
– Це наші творчі муки. Я можу вам чесно сказати: вони важко народжувалися і тепер їм важко виживати в ефірі. Ми будемо робити все, щоб вони відбулися як хороші проекти, але зараз керівництво телекомпанії дуже активно займається тим, щоби зробити паралельно хороші, сильні проекти. Вже ведуться відповідні переговори.
 
– З ким, якщо не секрет?
– Поки я цього сказати не можу, але це всім відомі журналісти. Ми намагаємось їх переконати, що ефір Першого національного – це хороший майданчик для продовження журналістської телевізійної кар’єри.
 
– А якого роду проекти розробляються?
– Є кілька варіантів. Під моє об’єднання громадсько-політичного мовлення підпадає те, чого сьогодні бракує Першому національному: якісне публічне політичне шоу, можливо, аналітична підсумкова програма тижня, жіноче конфліктне ток-шоу. Останнє ми задумували рік тому з Ларисою Губіною, але тоді з реалізацією не склалося через певні обставини, зокрема, через зміну керівництва телекомпанії. Тепер ми хочемо цю ідею відновити, у нас була попередня розмова про те, хто міг би цим зайнятися. Але все це поки що рано говорити про результат цих переговорів.
 
– І наостанок – такий момент. Коли Віталій Докаленко пішов із посади президента НТКУ, за деякими даними, тих, хто працював у команді Докаленка, почали з каналу «уходити». Чи зараховуєте ви себе до цієї команди і чи не відчуваєте у зв’язку з цим якогось негативного ставлення?
– Так, мене запросив на канал Віталій Докаленко. Я його знаю багато років як сильного професіонала, і з задоволенням із ним працювала, і на Перший національний, власне, прийшла лише тому, що мене запросив Докаленко.
 
Після зміни керівництва частина людей, принаймні, вище керівництво, звичайно, пішли. Прийшла нова команда, нові менеджери, нові ідеологи каналу. Але я, чесно кажучи, не відчула на собі якогось відвертого негативу з боку нового керівництва. Спочатку відносини дійсно були досить стриманими. Але все відбувається абсолютно нормально, у професійній площині, в цьому немає дружніх чи недружніх стосунків. Хороші проекти – нехороші проекти, є рейтинги – немає рейтингів, працює проект – не працює проект. Лише в таких професійних умовах ми зараз працюємо.
 
До речі, зазначу, що жоден директор об’єднання не був звільнений чи не звільнився сам. У нас сьогодні п’ять великих об’єднань: спортивне, новини, дитяча редакція, музична і громадсько-політичних програм. І всі директори, оця середня ланка керівників, залишилися на своїх місцях. Я думаю, що це дуже мудре рішення Ілащука, адже керівництво приходить і йде, а хтось мусить забезпечувати стабільний ефір Національної телекомпанії.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
58431
Читайте також
03.09.2009 11:45
Валентина Клименко, «Україна молода»
19 227
06.02.2009 16:01
Олена Чекан, «Український тиждень»
15 616
13.12.2007 11:06
Інна Гончарова
для «Детектор медіа»
29 498
Коментарі
19
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
zluchka
5118 дн. тому
Да ну, люди, не гоніть! Почитала коменти, таке враження, що Бондаренко повна стерва і повна дура, насправді це далеко не так. Мені доводилось з нею працювати і досить довго. Да амбітна, да іноді не коректна, але ж у всіх свої таракани. І, до речі, це одна з небагатьох людей, які роблять на ННТКУ щось вартісне. Легко говорити тому, хто не знає справу, а ви спробуйте попрацювати в умовах національного, з розбиттими камерами, однією машиною на 7 проектів і людьми, які класти на все хотіли. а щодо студентів, які пішли, то я багатьох знаю особисто і повірте там такі характери, так що найшла коса на камінь. А те, що графік справді жосткий, то це є, але хто витримав - отримав такий досвід!
Пре-секретарь
5514 дн. тому
Когда-то давно я работала с Мариной. Из коментов узнала много нового((( А программа "Грин зона", на мой взгляд, была удачной, хотя во многом не доработаной. Если г-же Бондаренко спокойно сидиться на Первом, я за нее рада.
green
5628 дн. тому
Згоден, що програма за Марину хтось-таки робить. Не даремно постійно згадується про студентів, які вирішили піти, кому приємно, що тебе нахабно використовують і світять не зовсім телевізійний фейс. Не може професіонал в кадрі казати "вам вдало вдалося". Непрофесіоналам не місце на екрані, до того ж ця пані претендувала на премію телетріумфу. І всі сміялися в залі, коли готова була бігти за нею, проте її не назвали - не заслужила. Жаль жінку, як секретар не зробила кар єру. Політик вчасно покинув. На НТКУ тримають до пори.
forel
5647 дн. тому
Довелося попрацювати з нею ще за часів її прес-секретарства. На щастя, недовго. Таке стерво, що боже помилуй...
ТВ
5647 дн. тому
Всім відомо, що чоловік (тепер уже) Бондаренко всім відомий політик. І нічого дивного не має в тому, що саме їй доручили виконання державного замовлення. Хто як може, той так и живе)))Але Марина - дуже активна дівчинка, і роботу свою робить доволі якісно. Хоча й не дуже креативно. Думала, після "Грін зони" її не побачу на ТВ. А вона раз - і з"явилася!!!
vip
5648 дн. тому
2 вип :))))))))))))))))))))))))))))))))) Для кого-то когда-то БЫЛА... ну не то что красивая, а так - свеженькая и кругломорденькая:)))))))) А уж умом никогда не отличалась.... Ага, и поди попробуй набей:)))) Ухо откушу:))))
вип
5648 дн. тому
Марина красивая девочка! НЕ ТРОГАЙТЕ ЕЕ. Морду набью
танчик
5648 дн. тому
кино юа - супер! крапка - молодец!
читачка
5648 дн. тому
ще жоден з коментів не стосувався власне програми. з нетерпінням чекала її виходу. на українському тб про книжку мало говорять. але - розчарувала одразу. нудотаз нудот!!! академічні підводки, інформація в сюжетах - закостеніла, ніби списана з підручників літератури радянської доби, 40 хвилин програми нагадують просто роботу на хронометраж. розчарувала. хіба не можна робити щось цікаве, розумію, що класику потрібно знати, але ж не завалювати нею усю програму. програма - відеоверсія уроку літератури в посередній школі. цікаво і ненав"язливу програму робити можна - постійно це доводить передача - кіно.ua. повчіться у колег
Сергій Зінченко
5648 дн. тому
ДО- ? Для Зінченко // 06.11.2008 10:10:33 Шановний Сергію Зінченко! Не драматизуйте, що в Кривому Розі хтось намагається вас принизити за те, що Ви переглядаєте в книгарнях саме українські книжки! Це ви якісь перелякані ще з радянських часів, тому й досі у вас сидить якийсь страх. Пильний нагляд у криворізьких магазинах - явище нормальне. Бо там багато крадуть, в тому числі й книжки, будь-які. Отже, якщо вам свердить підкреслювати, як все погано в Кривому Розі, то зазирніть у дзеркало і побачите там неголеного й озлобленого діда, якого постійно тіпає від страху. Припиніть боятися, живіть спокійно і буде вам щастя (так само як і українській книжці)! _________ШАНОВНИЙ ПАНЕ АНОНІМЕ! НЕ ОБРАЖАЙТЕСЯ, БУДЬ ЛАСКА, НА ТЕ, ЩО МИ ПО-РІЗНОМУ ДИВИМОСЯ НА СВІТ. І НЕ ВАМ (БО ВИ - АНОНІМ) ПРО СТРАХ ЧИ ПОКІРНІСТЬ ВЕСТИ МОВУ. ТА Й ПРО ГІДНІСТЬ - У КОЖНОГО СВОЄ УЯВЛЕННЯ. А ЩОДО КНИГ, ТО Я З НИМИ - З ДАЛЕКОГО ДИТИНСТВА ДРУЖУ. І НЕ ВАМ МЕНЕ СУДИТИ.
Ой, та Боже ж мій!
5648 дн. тому
В ПЗУ купа ідейних нормальних людей. І вся ПЗУ знає, яким чином Марина зробила карьєру. Як прес-секретар вона була геть непрофесійна. Про порядність мовчу. Все ж таки вона жінка. Але те що вона недоречно амбітна - факт. І використовує не дуже гарні засоби для вдоволення свїх амбіцій. А те що сидить на УТ-1 і робить передачі про книжки - нехай сидить. Рейтингу УТ-1 вона не підніме...
щодо ПЗУ і Марини
5648 дн. тому
В ПЗУ мало хто був ідейним. І Марина не була виключення. Але оскільки там завжди була проблема з кадрами, то ж Марина там зробила карєру. Що стосується УТН, то слід розуміти, що Марина туди потрапила також не просто так. Докаленко був менеджером Тонісу, власником якого є/ був нєкій Костєрін, нині Голова ПЗУ, а раніше спонсор особисто Кононова, (поки не підріс). Тож Марина також використала свої контакти із Докаленком. Але не слід казати, що вона неть непрофесіонал чи непорядна людина. В міру свого розуміння вона робить свою справу. Цього рівня якраз і вистачає на УТ-1. А більшого їй і не треба.
У-у-у-у, Марина...
5648 дн. тому
Да ужжжж... Партия зеленых счастлива, что избавилась от многолетней подруги Виталия Кононова. Говорят спасибо великое Докаленку. Теперь партия хоть как-то светится, а не только фейс Марины и косичка Кононова. А кто помнит проект "Грин зона"? Наверняка только те, кто на Бодаренко горбатился, а она текстики в кадре читали. Вот и девочки-студентки от нее свалили... Работать на то, чтобы кто-то фейсом торговал - не сахар, не сахар...
Мужчина
5649 дн. тому
Мужику. Согласен, на фото - красивая. Но, видимо, фото 12-15 летней давности. Посмотри в натуре, и тогда выдай реакцию. Интересно, будет ли "черт возьми".А книги читай, кайфа получишь больше.
Юра
5649 дн. тому
Знаю Марину Бондаренко со студенческой скамьи. Поэтому, как и абсолютное большьнство людей, которые с ней работали, могу сказать, что она очень порядочный, ответственный и профессиональный человек. В отличие от старой утешной гвардии за ее плечами успешный опыт работы на нескольких украинских каналах. А в Партии зеленых это был единственный человек, который делал что-то стоящее (можно вспомнить ее телепроект "Грин зона"), а не рубил бабло.. Марина, держись, у тебя все получится!
Для Зінченко
5649 дн. тому
Шановний Сергію Зінченко! Не драматизуйте, що в Кривому Розі хтось намагається вас принизити за те, що Ви переглядаєте в книгарнях саме українські книжки! Це ви якісь перелякані ще з радянських часів, тому й досі у вас сидить якийсь страх. Пильний нагляд у криворізьких магазинах - явище нормальне. Бо там багато крадуть, в тому числі й книжки, будь-які. Отже, якщо вам свердить підкреслювати, як все погано в Кривому Розі, то зазирніть у дзеркало і побачите там неголеного й озлобленого діда, якого постійно тіпає від страху. Припиніть боятися, живіть спокійно і буде вам щастя (так само як і українській книжці)!
Сергій Зінченко
5649 дн. тому
Порівняно з радянськими часами багато чого змінилося. Але, на превеликий жаль, - не на краще. Тоді книга була більш доступною. Бувши студентом, я міг дозволити собі і книжки читати, і щотижня нові фільми в кінотеатрах переглядати. Тепер же ходиш у Кривому Розі, в рідному місті, по книжкових крамницях, знаходиш іноді полицю (не більше) з українською художньою літературою, під пильним оком наглядача (як це принизливо!) перегортаєш сторінки і розумієш, що немає чого читати. Адже віддавши навіть 25 гривень за тоненьку книжку, ти відриваєш від себе кошти, аби прожити цілих два дні! А результат (майже стовідсотково) - один: нічого корисного тобі книга не принесла. На мій погляд, тих, що безперервно пишуть прозу-поезію, сьогодні дуже багато, а справжніх поетів, письменників (із нині живих) - одиниці... Та не буду називати їхні імена, а то раптом нинішня "літеліта" образиться?
Бондаренко знаю
5649 дн. тому
Многолентняя и пренеприятнейшая пресс-секретарь Партии зеленых и лично Кононова - марина Бондаренко. (Помните был такой политик-неформал с косичкой? Ужас!) ПЗ и Кононов были клоном СДПУ(о), поэтому после накрытия обеих партий медным тазом, Бондаренко не смогла устроиться нигде, кроме НТКУ. Почему б про укр. книги не порассказывать? Легко. Дама никогда укр. книгой не интересовалась, но чего не сделаешь, чтобы попасть в кадр ведущей!
мужик
5649 дн. тому
Красивая, черт возьми! P.S. Книг не читаю, нет времени.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду