Конкурс художнього репортажу «Самовидець» оголосив переможців і нову тему

Конкурс художнього репортажу «Самовидець» оголосив переможців і нову тему

26 Березня 2018
2701
26 Березня 2018
11:15

Конкурс художнього репортажу «Самовидець» оголосив переможців і нову тему

2701
У київській книгарні «Є» відбулося нагородження переможців 6-го Конкурсу художнього репортажу імені Майка Йогансена «Самовидець» на тему «Покоління вільних. Як нова генерація творить майбутнє».
Конкурс художнього репортажу «Самовидець» оголосив переможців і нову тему
Конкурс художнього репортажу «Самовидець» оголосив переможців і нову тему

Про це повідомила «Детектору медіа» кураторка конкурсу Марія Семенченко.

До короткого списку увійшли Гаяне Авакян, Тетяна Гладиш, Віра Курико, Вадим Лубчак, Олена Максименко, Григорій Пирлік, Євгенія Подобна, Тетяна Синьоок, Анастасія Федченко, Христина Шалак.

Переможцями 6-го «Самовидця» стали:

Перше місце – Гаяне Авакян за репортаж «Подарунок для мами»

Друге місце – Христина Шалак за репортаж «Бог і вільні»

Третє місце – Тетяна Гладиш за «Репортаж із чотирьох стін»

Автори трьох найкращих текстів отримали винагороди: І місце — 10 000 грн, ІІ місце — 7 000 грн, ІІІ місце — 5 000 грн.

Цього року на конкурс, організований сайтом літературної критики «ЛітАкцент» та видавництвом «Темпора», надійшло 82 роботи, повідомила Марія Семенченко. Репортажі оцінювало журі у складі Єлізавети Гончарової, Олега Криштопи та Марії Титаренко. Тексти фіналістів вийдуть окремою збіркою у видавництві «Темпора», а переможець отримає можливість видати власну книжку репортажів.

«Текст «Подарунок для мами» Гаяне Авакян виявився для мене одним із найважчих за емоційним навантаженням. Можливо, через особисте: на суді я познайомилася з мамою головного героя, якого по-звірячому закатували бойовики. Вже тепер розумієш, наскільки близько ми всі були тоді до таких трагедій, - каже член журі, репортажистка, переможниця 4-го «Самовидця», авторка книжки репортажів «Десь поруч війна» Єлізавета Гончарова. - Я бачила багато дорослих людей, які ховали очі від страху, коли на них наставляли зброю. А тут дитина, яка до кінця свого короткого життя залишилася вільною! Степан Чубенко – єдиний уже не живий герой із усіх репортажів. І тому, думаю, дуже важливо усвідомлювати, що майбутнє творять також ті, кому в ньому не судилось жити».

Гаяне Авакян

«Я чомусь переконана, що «Бог і вільні» – це назва майбутньої книги репортажів Христини Шалак. Можливо, тому, що ця тема поки що взагалі не розкрита в українській репортажистиці, та ще й із перспективи власне лікарки-психіатра, яка пише про тих, кого добре знає і з ким працює щодня, - зазначає член журі, есеїстка, дослідниця нон-фікшн літератури Марія Титаренко. - І це не політ над гніздом зозулі – це життя самовидця у гнізді: тонке й надзвичайно прицільне розкриття того, чого не бачимо за стінами, за клопотами, за побутом, який аж ніяк не перетинається із побутом психіатричних лікарень… Авторці вдалося розширити рамки українського репортажу, рамки «Самовидця», рамки власного письма – і це, насправді, більш ніж перемога». 

«Тетяна Гладиш, яка посіла третє місце, назвала свій текст «Репортаж із чотирьох стін», але винесла гостру проблему далеко за ті стіни, - додає Єлізавета Гончарова. - Авторка доводить, що покоління вільних виросте тоді, коли люди з інвалідністю не будуть людьми з обмеженнями. І приклади справжніх героїв, які вона представляє в репортажі, надихають».

Темою 7-го «Самовидця» проголошено «Життя у містах».

«Міста, в яких ми живемо сьогодні, й міста, в яких житимемо завтра. Які вони, як змінюються, хто є рушієм цих змін – позитивних і негативних. Процеси і явища, що наближають майбутнє, або, навпаки, не дають вибратися з минулого, і які варто зафіксувати й дослідити. Життя в містах, які рухаються до визначення «розумні» («міста майбутнього»),  і тих, що міцно вчепилися за своє минуле. В містах, які не оговталися від травм ХХ століття, і в містах, яким іще тільки доведеться заживляти рани, завдані нинішньою війною, зшивати себе по лінії бойових дій. Життя у містах великих і зовсім маленьких», - йдеться в анонсі.

Готові тексти пропонується надсилати до 25 січня 2019 року на адресу: samovydets@gmail.com. До розгляду приймаються раніше не публіковані художні репортажі українською мовою. Обсяг репортажу– до 40 000 знаків.

Результати конкурсу буде оголошено 25 березня 2019 р. 

Десять найкращих репортажів увійдуть в альманах «Veni, Vidi, Scripsi», а переможець конкурсу отримає право видати свою книжку репортажів у видавництві «Темпора».

За підсумками минулих конкурсів видавництво «Темпора» видало п’ять альманахів найкращих репортажів: «Світ у масштабі українського репортажу», «Де, як і чому працюють українці», «Історія наживо», «Війна. Життя de facto» та «Чому я звідси ніколи не поїду». Вийшли друком книги лауреатів конкурсу: Олега Криштопи «Україна. Масштаб 1:1», Дениса Казанського «Чорна лихоманка: нелегальний видобуток вугілля на Донбасі» та Єлізавети Гончарової «Десь поруч війна».

ДОВІДКА

Гаяне Авакян народилася і живе в Бахмуті, Донецька область. У 2013-му закінчила Донецький національний університет імені Василя Стуса за спеціальністю «Українська філологія». Паралельно працювала в місцевій газеті, а у 2011-го стала головною редакторкою першого в місті онлайн-ЗМІ. Висвітлювала події окупації Бахмута бойовиками «ДНР». Наразі як менторка Агенції розвитку локальних медіа «Або» допомагає створювати сучасні сайти роздержавленим редакціям газет.

Христина Шалак – лікар-психіатр. Працює у психіатричній лікарні с. Заклад (Львівська обл.). Навчається в УКУ на магістерській програмі з «Клінічної психології з основами КПТ». Працювала в центрі духовної підтримки осіб з особливими потребами «Емаус». У вільний час пише статті для україномовного порталу, присвяченого психофармакології.

Тетяна Гладиш народилася і живе в с. Посад-Покровське Херсонської області. За освітою – журналістка, хоча за спеціальністю не працює через інвалідність. Пише вірші й коротку прозу. Друкувалася в альманахах та інших періодичних виданнях.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2701
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду