«Свободу Марківу!»: парламент Італії пікетували з вимогою звільнити українського нацгвардійця

«Свободу Марківу!»: парламент Італії пікетували з вимогою звільнити українського нацгвардійця

9 Березня 2018
1794

«Свободу Марківу!»: парламент Італії пікетували з вимогою звільнити українського нацгвардійця

1794
У Римі під стінами італійського парламенту активісти української спільноти вимагали чесного розслідування у справі заарештованого нацгвардійця Віталія Марківа.
«Свободу Марківу!»: парламент Італії пікетували з вимогою звільнити українського нацгвардійця
«Свободу Марківу!»: парламент Італії пікетували з вимогою звільнити українського нацгвардійця

Про це повідомив кореспондент «Радіо Свобода».

Мітинг відбувся 8 березня в рамках міжнародної акції на підтримку українського солдата, який дев’ятий місяць перебуває під вартою у Мілані за підозрою у причетності до вбивства італійського репортера на Донбасі.

Мітингувальники скандували «Свободу Марківу!» і закликали політиків, дипломатів і правоохоронні органи переглянути «справу Марківа», щоб знайти винних і довести невинуватість українського бійця.

«Ми віримо в італійське правосуддя, і Віталій Марків має бути виправданим, адже не існує жодного доказу його причетності до трагічної загибелі італійського репортера», – заявив голова Християнського товариства українців Італії Олесь Городецький.

Серед учасників акції була мати арештованого солдата Оксана Максимчук, яка живе в Італії.

«Я чекаю нині на чесне розслідування, щоб створили спільну українсько-італійську слідчу групу, як нам обіцяють, і поїхали на місце подій розслідувати перебіг фактів. Якщо Італія хоче знати правду, треба їхати в Україну», – сказала пані Максимчук «Радіо Свобода».

Олесь Городецький закликав і місцеву пресу пильніше вивчити справу і подавати об'єктивну правдиву інформацію про перебіг розслідування і події в Україні. Адже після арешту українця більшість італійських медіа без суду і слідства назвали Марківа «убивцею італійського журналіста».

Як повідомляв «Детектор медіа», у центрі Києва 7 березня пройшов український етап міжнародної акції #Марків, спрямований на підтримку бійця Національної гвардії Віталія Марківа, заарештованого в Італії за обвинуваченням у справі про загибель журналіста Андреа Роккеллі в зоні АТО.

На Майдані Незалежності понад 100 учасників акції сформували колону та вирушили до посольства Італії, щоб передати лист-звернення послу. Учасниками акції були побратими Марківа з батальйону Нацгвардії імені Кульчицького, громадські активісти, ветерани АТО, які вимагають приділити увагу справі Марківа, а також сприяти якнайшвидшій зміні запобіжного заходу на більш м'який, не пов'язаний з триманням під вартою.

Нагадаємо, поліція Італії затримала громадянина України Віталія Марківа за підозрою у причетності до вбивства італійського фотокореспондента Андреа Рокеллі 2014 року поблизу Слов'янська (Донецька область).

24 травня 2014 року поблизу Слов'янська (Донецька область) внаслідок мінометного обстрілу  італійський фотокореспондент Андреа Рокеллі та його російський перекладач Андрій Миронов загинули, французький фотожурналіст Вільям Роглон отримав поранення.

В листопаді 2017 року суд в Італії відхилив клопотання українського нацгвардійця Віталія Марків та не змінив йому запобіжний захід з ув’язнення на домашній арешт.

У січні міністр закордонних справ України Павло Клімкін запропонував створити спільну італійсько-українську слідчу групу для розслідування справи нацгвардійця Віталія Марківа.

Віталій Марків перебуває під вартою в Мілані. Початок судового процесу передбачають цієї весни.

Фото: «Радіо Свобода»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1794
Читайте також
30.07.2019 16:45
Борис Бахтєєв
для «Детектора медіа»
2 952
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду