Публікація Артема Шевченка про вбивство Бузини порушує правила журналістської етики – Юрій Луканов

Публікація Артема Шевченка про вбивство Бузини порушує правила журналістської етики – Юрій Луканов

26 Червня 2015
2787

Публікація Артема Шевченка про вбивство Бузини порушує правила журналістської етики – Юрій Луканов

2787
Публікація Артема Шевченка про вбивство Бузини порушує правила журналістської етики – Юрій Луканов
Публікація Артема Шевченка про вбивство Бузини порушує правила журналістської етики – Юрій Луканов

Публікація на сайті «Цензор.нет» матеріалу «Вбивство Бузини. Несекретні матеріали» Артема Шевченка, директора департаменту комунікацій МВС України, порушує правила журналістської етики. Таку думку в коментарі «Детектор медіа» висловив голова Незалежної медіа-профспілки України Юрій Луканов.

 

«Публікувати такі фото вбитого, як у цьому матеріалі, є абсолютно неприпустимою річчю. Для його рідних це може бути шоком, і не лише для рідних. У світовій практиці є певна планка, нижче якої не можна опускатися: неприпустимо показувати крупним планом зображення мертвих, убитих людей», - зауважує пан Луканов. До речі, матеріал Артема Шевченка вийшов і на сайті LB.ua, однак там не оприлюднювали фото вбитого крупним планом.

 

На думку пана Луканова, некоректність у справі Олеся Бузини закладена від початку. «Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков назвав людей убивцями без рішення суду. Це кричуща непрофесійність і неприпустимість з боку посадовця такого рангу. Це означає, що здійснюється певний тиск на слідство», - вважає пан Луканов.

 

Він нагадав про справу «запорізьких паламарів», коли президент Віктор Янукович дав вказівку знайти вбивць за тиждень. І міліція за сім днів знайшла і посадила, як згодом з'ясувалося, невинних людей.

 

«Я не знаю, хто вбивці Бузини й нікого не захищаю. Можуть виявитися вбивцями й ті, кого підозрюють зараз, й інші люди. Але з боку міністра внутрішніх справ некоректно називати людей убивцями без суду», - наголосив пан Луканов.

 

Що стосується розголошення матеріалів слідства в публікації Артема Шевченка, пан Луканов вважає, що в даному разі має місце порушення таємниці слідства. Натомість автор матеріалу наголошує, що це не так: «У гучних резонансних історіях суспільний попит на інформацію важливіший процесуальних обмежень... Мені вдалося переконати слідство поділитися з суспільством тими матеріалами, які, з одного боку, не зашкодять йому, а з іншого пояснять, чому МВС обґрунтовано запідозрило у злочині саме Андрія Медведька та Дениса Поліщука».

 

В обговоренні у закритій групі НМПУ у Facebook Артем Шевченко додатково акцентував: «Таємницю слідства не порушено, оскільки публікацію зроблено після узгодження зі слідством. Процесуальний керівник слідства визначає, які його матеріали можна робити публічними, а які ні. Що й було зроблемно».

 

Нагадаємо, скандально відомого публіциста та письменника, екс-шеф-редактора газети «Сегодня» Олеся Бузину було вбито 16 квітня близько 13.30 у Києві, у дворі його будинку по вул. Дегтярівській. Очевидці злочину повідомили про двох чоловіків, які здійснивши кілька пострілів, швидко поїхали на машині з іноземними номерами. Міліція заявляла, що Олеся Бузину, за попередніми даними, застрелили з пістолета ТТ і було сім свідків вбивства. Головне управління Міністерства внутрішніх справ у Києві вважало основною версією вбивства журналіста його професійну діяльність.

 

18 червня міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков заявив про розкриття вбивства Олеся Бузини і назвав прізвища двох затриманих підозрюваних - Медведько Андрій Олександрович, 27.09.1989 р.н.; Поліщук Денис Валерійович, 14.06.1990 р.н. Пізніше він повідомив про затримання третього підозрюваного. Він також підкреслив, що слідство отримало прямі докази - в тому числі експертизи ДНК з кинутого злочинцями одягу з місця злочину, експертизи слідів в автомобілі, прямі впізнання свідків, матеріали негласного спостереження, яке вели оперативники карного розшуку МВС щодо підозрюваних у злочині.

 

Того ж дня Шевченківський районний суд Києва заарештував одного з підозрюваних Дениса Поліщука на два місяці. Заарештований міг вийти на свободу, якби за нього внесли 5 млн грн застави. Уночі 19 червня суд заарештував другого підозрюваного Андрія Медведька на два місяці, до 14 серпня. Третього підозрюваного, який був затриманий міліцією 18 червня та ім'я якого не розголошується, відпустили на свободу, оскільки підозри наразі не підтвердилися.

 

23 червня підозрюваного Дениса Поліщука випустили з Київського ізолятора тимчасового утримання (СІЗО) після внесення застави в розмірі понад 5 млн грн. Народний депутат від «Народного фронту» Антон Геращенко стверджує, що заставу вніс Олексій Тамразов.

 

Олесь Бузина був відомий своїми провокативно українофобськими заявами у ЗМІ та публічними скандалами. Був кандидатом у народні депутати України по мажоритарному київському міському виборчому округу № 223 від партії «Русский блок». З червня 2006 року він співпрацював з видавничим домом Ріната Ахметова «Сьогодні Мультімедіа» - працював спеціальним кореспондентом газети «Сегодня». 13 січня був призначений шеф-редактором газети «Сегодня», але на початку березня звільнився, сам пан Бузина заявив, що пішов з посади через «цензуру» і заборону брати участь у шоу.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2787
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду