detector.media
Гала Скляревська
25.02.2024 18:49
Володимир Зеленський — про стеження за командою Bihus.info: «Мені все одно, хто був замовником»
Володимир Зеленський — про стеження за командою Bihus.info: «Мені все одно, хто був замовником»
Президент також повідомив, що буде розформований відділ, який вів стеження за журналістами.

Під час пресконференції, відповідаючи на запитання журналістки Liga.net  про те, чи тримає президент на контролі розслідування стеження за командою Bihus.Info, чи відомий уже замовник, і  чи буде Зеленський звільняти голову спецслужби, якщо стане відомо, що він знав про проведення стеження, президент сказав: 

«Керівник ДЗНД, — я не хочу розбиратися, чи знала ця людина про це, чи ні, розбираються із цим правоохоронці, — вже звільнена. Голова СБУ Малюк навіть сказав, що розформує цей відділ. Мені все одно, хто був замовником, звільнено людину. А далі слідство розбереться. Якщо там було замовлення».

Нагадаємо, що 5 лютого Денис Бігус заявив, що стеження за його командою проводив Департамент захисту національної державності СБУ. Увечері того ж дня СБУ оприлюднила коментар, у якому дала зрозуміти, що стеження за журналістами відбувалося в рамках «протидії організованій наркозлочинності», і повідомила, що серед клієнтів наркодилерів виявилися також окремі співробітники Bihus.Info.

Голова Служби безпеки України Василь Малюк зробив офіційну заяву щодо інциденту, пов’язаного зі стеженням за представниками проєкту журналістських розслідувань Bihus.Info. За словами очільника СБУ, дії окремих співробітників Департаменту захисту національної державності викликають обурення. Керівника ДЗНД вже звільнено, а співробітники, які проводили стеження, перебувають у зоні бойових дій

6 лютого Верховна Рада проголосувала за те, щоб викликати до парламенту голову СБУ Василя Малюка з доповіддю щодо стеження за командою журналістів Bihus.info. Але час і дату для доповіді поки не визначили.

Національна поліція відкрила за зверненнями представників Bihus.Info чотири кримінальні провадження за статтею 182 КК України про порушення недоторканності приватного життя (хоча журналісти подавали заяву за трьома статтями — також про перешкоджання журналістській діяльності та порушення таємниці листування).

Нагадаємо, що 25 лютого відбувся форум «Україна. Рік 2024», присвячений майбутньому України, у якому взяли участь усі топові українські чиновники. Після нього відбулася пресконференція Президента України. 

Фото: Максим Поліщук, «Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY