detector.media
Валерія Буняк
«Детектор медіа»
11.02.2024 13:50
Мстислав Чернов здобув премію Гільдії режисерів США за фільм «20 днів у Маріуполі»
Мстислав Чернов здобув премію Гільдії режисерів США за фільм «20 днів у Маріуполі»
Режисер став лавреатом у категорії «Видатні режисерські досягнення в документальному кіно за 2023 рік».

Мстислав Чернов отримав премію Гільдії режисерів США за фільм «20 днів у Маріуполі». Про це повідомляється на сайті DGA Awards. 

Чернова відзначили за «видатні режисерські досягнення в документальному кіно». Разом з ним за премію в цій категорії змагалися режисери Крістофер Шарп і Мозес Бвайо зі стрічкою «Бобі Вайн: народний президент», Мадлен Ґевін зі стрічкою «За межами утопії», Девіс Ґуґґенгейм із фільмом «Незмінний: історія Майкла Дж. Фокса» та Д. Сміт із фільмом «Місто Кокомо».

Варто зазначити, що премією Гільдії режисерів Америки нагороджують за видатні режисерські досягнення в галузі телебачення, реклами та документального кіно. Номінантів визначають серед творців художніх фільмів, драматичних та комедійних серіалів, реаліті-шоу, програм для дітей, реклам і документальних стрічок.

Як зазначає видання Deadline, історично DGA Awards є «сильним провісником успіху» на премії «Оскар» — їй не вдалося «вгадати» переможця в номінації «Найкраща режисура» лише вісім разів за 75 років.

Нагадаємо, «20 днів у Маріуполі» — документальна робота режисера, воєнного кореспондента Мстислава Чернова, фотографа Євгена Малолєтки та медійниці Василиси Степаненко, які у березні 2022 року опинились у блокадному Маріуполі. Саме події в Маріуполі у лютому-березні 2022 року і зображує стрічка. Зокрема, до неї ввійшли кадри російських обстрілів та бомбардування пологового будинку. 

Cвітова прем’єра «20 днів у Маріуполі» відбулася на фестивалі незалежного кіно у США «Санденс»-2023, де фільм отримав Приз глядацьких симпатій.

Творці фільму за їхню роботу були відзначені Пулітцерівською премією. 

В українському прокаті «20 днів у Маріуполі» стала найкасовішою серед документальних стрічок. У липні 2023 року вона вийшла в прокат у США.

У грудні «20 днів у Маріуполі» ввійшов у трійку найкращих документальних фільмів 2023 року за версією видання про кіно Indiewire, а також посів четверте місце у списку найкращих фільмів 2023 року у Великій Британії та шосте місце — у США. Крім того, фільм потрапив до лонглістів британської премії BAFTA одразу в двох категоріях: як найкращий документальний фільм і як стрічка іноземною мовою.

Цьогоріч стрічку номінували в категорії «Найкращий документальний фільм» премії «Оскар»-2024. Переможця назвуть вже 11 березня.

На головній світлині — режисер Мстислав Чернов

Фото: Роман Степанович / «Заборона»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY