detector.media
Марина Баранівська
«Детектор медіа»
07.02.2024 15:11
Верховна Рада звільнила з посади члена ЦВК Юрія Буглака, який став героєм розслідування журналістів «Схем»
Верховна Рада звільнила з посади члена ЦВК Юрія Буглака, який став героєм розслідування журналістів «Схем»
Як розповіли «Схеми» в серпні 2023-го, Буглак виїхав з України ще до повномасштабного вторгнення РФ і з того часу не повертався. Він мешкає з родиною поблизу Маямі у США.

Верховна Рада України проголосувала за звільнення з посади члена Центральної виборчої комісії (ЦВК) Юрія Буглака, щодо якого в серпні 2023 року журналісти проєкту «Схеми» («Радіо Свобода») опублікували розслідування «Дистанційка з Маямі».

За рішення звільнити Буглака проголосували 300 депутатів, підтвердили в коментарі «Радіо Свобода» парламентарі Ірина Геращенко, Ярослав Железняк та Віталій Безгін.

У серпні 2023 року «Схеми» повідомили, що член ЦВК Юрій Буглак виїхав з України за 12 днів до повномасштабного російського вторгнення і з того часу не повертався. Разом із родиною він мешкає в американському штаті Флорида поблизу Маямі.

Як з’ясували журналісти, протягом усього 2022 року посадовець отримував зарплату та інші виплати. Загалом йому нарахували півтора мільйона гривень, зокрема матеріальну допомогу з держбюджету «для вирішення соціально-побутових питань». З весни 2023 року Буглак узяв декретну відпустку зі збереженням посади.

На наступний день після виходу розслідування «Схем» фракція «Європейська солідарність» ініціювала звільнення Буглака, а сам посадовець написав заяву про складання повноважень, утім протягом тривалого часу її не розглядали у профільному комітеті Верховної Ради.

Наприкінці 2023 року до парламенту надійшло подання від президента України на підставі заяви про звільнення Буглака, нагадує у своїй публікації «Радіо Свобода». У грудні його підтримав профільний комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, після чого вже зокрема голова цього комітету Оксана Шуляк зареєструвала проєкт звільнення члена ЦВК.

Юрій Буглак — член Центральної виборчої комісії з 2019 року, колишній головний юридичний радник кондитерської корпорації Roshen, ексдепутат Верховної Ради від партії «Блок Петра Порошенка».

У декларації, яку Буглак подав на початку 2024 року, вказано, що з 14 лютого 2022 року він орендує квартиру в США.

Читайте також:

Як раніше писав «Детектор медіа», Служба безпеки України відкрила кримінальне провадження щодо незаконного стеження за співробітниками проєкту журналістських розслідувань Bihus.Info.

Редакторка видання «Сектор життя» Марина Ковбан виграла суд у справі щодо захисту честі, гідності та ділової репутації. Причиною позову були образливі коментарі у фейсбуці, які стосувалися її професійної діяльності.

Київський окружний адміністративний суд поновив на посаді голови Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду України суддю Богдана Львова, в якого раніше журналісти «Схем» виявили російське громадянство. 

Ілюстрація: «Схеми»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY