detector.media
Марина Баранівська
Сергій Денисов
«Детектор медіа»
18.01.2023 14:52
24 канал, Прямий, 5 канал та «Еспресо» змінили сітку мовлення через трагедію у Броварах
24 канал, Прямий, 5 канал та «Еспресо» змінили сітку мовлення через трагедію у Броварах
Канали відмовились від своїх попередніх планів на сьогоднішній день і оперативно повідомляють новини, що стосуються катастрофи гелікоптера у Броварах.

У середу, 18 січня, зранку стало відомо про те, що у Броварах біля Києва упав гвинтокрил. В результаті падіння загинуло щонайменше 16 осіб, серед них вище керівництво Міністерства внутрішніх справ – міністр Денис Монастирський, його перший заступник Євгеній Єнін та державний секретар Юрій Лубкович.

Гвинтокрил упав поруч із дитячим садком та житловим будинком. За попередньою інформацією, серед загиблих 3 дітей. У лікарнях перебувають 22 особи, 10 з яких — діти.

В умовах надзвичайної події інформаційні канали, які не беруть участі у створенні спільного телемарафону «Єдині новини», оперативно зреагували і змінили свою сьогоднішню сітку мовлення.  

«Щойно ми дізналися про трагедію у Броварах, ми повідомили про це в ефірі телеканалу, на сайті та на усіх наших платформах. Скасували усі заплановані теми для обговорення та почали оперативно повідомляти про ситуацію у Броварах. Оперативно запрошуємо до обговорення експертів, представників влади та інших уповноважених осіб. На місці працює наша знімальна група, журналіст вмикається з останньою інформацією, а стрім з місця подій постійно на нашому екрані», — повідомила «Детектору медіа» головна редакторка «Еспресо» Анастасія Равва.

Роман Андрейко, генеральний директор медіахолдингу «Люкс», до якого входить 24 канал, також підтвердив нашій редакції, що команда каналу, як завжди у випадку надзвичайної події, вже перейшла в режим постійного інформування про те, що відбулося. «Сьогодні 24 канал працює саме в такому надзвичайному режимі, в якому ми працюватимемо, доки тема сьогоднішньої катастрофи у Броварах не буде остаточно висвітлена і вичерпана», — сказав Андрейко.  

«Ми вже з самого ранку в марафоні. Зняли всі записні проєкти і виходимо в прямому ефірі з тематичними студіями і щогодинними новинами», — поінформувала «Детектор медіа» шеф-редакторка 5 каналу Ірина Герасимова.

Так само у режимі тематичного марафону працює й Прямий, що нам підтвердила генеральна продюсерка каналу Світлана Орловська.

Наразі відомо, що СБУ вже розпочала розслідування катастрофи гвинтокрила у Броварах. Правоохоронці розглядають три основні версії причин трагедії.

Нагадаємо, 24 лютого, з початку масштабної агресії Росії проти України, центральні канали об’єднались у спільний марафон «Єдині новини».  Марафон започаткували  інформаційні редакції чотирьох медіагруп («1+1 media», «Медіа Група Україна», Starlight Media, Inter Media Group), а також Суспільне та канал «Рада».

Після виходу Ріната Ахметова з медіабізнесу «Медіа Група Україна» вийшла з виробництва телемарафону. 8 листопада до виробництва марафону долучився канал «Ми — Україна». За словами генерального продюсера каналу Юрія Сугака, мовник заснований журналістам та колишнім працівникам МГУ.

Телеканали «Еспресо»Прямий та 5 канал не отримували пропозицій долучитись до національного марафону після виходу МГУ з виробництва нацмарафону.

Моніторинги телемарафону «Єдині новини» медіаменеджера Ігоря Куляса читайте за посиланням.

4 квітня Концерн РРТ вимкнув «Еспресо», Прямий та 5 канал із цифрового етеру. Телеканали надіслали листи з цього приводу до президента, РНБО, СБУ, Міністерства оборони і Національної ради з питань телебачення і радіомовлення.

9 травня Держспецзв'язку повідомила «ДМ», що причина вимкнення каналів — виконання рішення РНБО про трансляцію спільного марафону.

Керівник управління інформаційного забезпечення Апарату РНБО Володимир Звєрєв заявив, що у рішенні Радбезу немає жодної інформації про вимкнення каналів.

Міністерство культури та інформаційної політики України у відповідь на запит «ДМ» повідомило, що вимкнення каналів з цифрового етеру не належить до його повноважень.

На думку радника голови Офісу президента Михайла Подоляка, канали з так званого пулу Петра Порошенка (5 канал, Прямий та «Еспресо»вимкнули з цифрового ефіру, тому що вони несуть шкоду через «нарцисизм» експрезидента.

5 канал і Прямий подали до суду на КРРТ і Держспецзв’язку через відключення каналів від цифрового ефіру. 

У липні петиція на сайті Кабінету міністрів України про повернення в цифровий етер «Еспресо», 5 каналу та Прямого набрала необхідні 25 тисяч голосів.

Відповідь за підписом прем’єр-міністра Дениса Шмигаля було опубліковано 15 серпня. Уряд переадресував порушені у петиції питання Державній службі спеціального зв’язку та захисту інформації, а також Міністерству культури та інформаційної політики.

Скриншот відео: 5 канал / YouTube

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY