detector.media
Роман Мельник
«Детектор медіа»
12.01.2023 16:41
«Дождь» має отримати ліцензію на ретрансляцію, щоб повернутися в латвійський етер
«Дождь» має отримати ліцензію на ретрансляцію, щоб повернутися в латвійський етер
Івар Аболіньш: Отримана в Нідерландах ліцензія не означає, що «Дождь» може автоматично мовити в усіх країнах Євросоюзу.

Російський незалежний телеканал «Дождь» повинен отримати ліцензію на ретрансляцію у Латвії, аби могти повернутися в латвійський етер, попри отриману раніше у Нідерландах ліцензію на мовлення в ЄС.

Про це заявив голова Національної ради з електронних ЗМІ Латвії (NEPLP) Івар Аболіньш, повідомляє Delfi.

За словами Аболіньша, отримана в Нідерландах ліцензія не означає, що «Дождь» може автоматично мовити в усіх країнах Європейського союзу. «Якщо вони хочуть, щоб їхні програми показували в Латвії, вони повинні звертатися до ради безпосередньо або через свого представника і запитувати дозвіл на ретрансляцію», – сказав він.

На запитання, наскільки реальним є повернення «Дождя» в латвійський етер, керівник регулятора відповів, рішення ради залежатиме від різних чинників, зокрема від того, хто є реальним бенефіціаром компанії, а також від фінансового становища компанії. «Вони мають надати документи, і ми їх оцінимо», – сказав Аболіньш.

Він також зауважив, що в Нідерландах редакція «Дождя» створила зовсім інше підприємство, яке й отримало ліцензію на мовлення.

Напередодні, 11 січня, на засіданні комісії Сейму з прав людини і громадських справ головний редактор «Дождя» Тихон Дзядко сказав, що спілкування телеканалу з NEPLP завжди було цивілізованим і формальним.

Він заявив, що рішення про анулювання ліцензії є непропорційним і є не позицією держави, а наслідком непорозуміння між компанією і NEPLP.

«На наш погляд, телеканал не становить загрози національній безпеці, і ми розраховуємо, що коли наші аргументи будуть почуті, суд стане на наш бік», – сказав Дзядко.

Як повідомляв «ДМ», 22 грудня телеканал «Дождь» отримав ліцензію на мовлення в ЄС за рішенням Комісаріату з питань засобів масової інформації Нідерландів.

«Дождь» позбавили ліцензії на мовлення в Латвії, і в той самий день телеканал подався на ліцензію у Нідерландах. Підставою для позбавлення ліцензії телеканалу в Латвії стало третє попередження від місцевого регулятора. Спочатку «Дождь» позначив Крим «частиною» Росії та назвав російську армію «нашою». Потім у грудні цього року ведучий Олексій Коростельов в ефірі висловив сподівання, що редакції телеканалу вдалося допомогти багатьом російським військовим на фронті. Після цього Коростельова звільнили з каналу і йому заборонили в'їзд до Латвії. 

Представники телеканалу «Дождь» оскаржили рішення Національної ради з електронних ЗМІ (NEPLP) про відкликання ліцензії на мовлення. «Дождь» уже заплатив NEPLP штраф 10 тисяч євро за те, що позначив Крим як частину Росії, а російську армію ведучий каналу назвав «нашою армією». «Дождь» також оскаржив штраф у 4000 євро за відсутність аудіодоріжки латвійською мовою. Після рішення регулятора «Дождь» втратив право мовити в кабельних мережах, однак продовжив мовити в ютубі.

Понад 60 російськомовних ЗМІ, зареєстрованих чи розташованих у Латвії, виступили на підтримку телеканалу «Дождь». Вони вважають, що рішення латвійського регулятора анулювати ліцензію каналу є несправедливим і таким, що допомагає Кремлю зруйнувати незалежні російські ЗМІ, залишаючи росіян наодинці з пропагандою.

Проти позбавлення телеканалу «Дождь» ліцензії на мовлення виступила також організація «Репортери без кордонів». Там вважають, що це рішення негідне європейської країни, яка захищає свободу преси, і наполягають, що латвійський регулятор повинен пояснити свої мотиви. Зі схожою заявою виступила й Латвійська асоціація журналістів. 

Латвійську ліцензію «Дождю», який припинив мовлення в Росії у березні 2022 року, видали на початку літа. 18 липня канал почав мовлення в інтернеті та кабельних мережах вже з Латвії.

В Україні «Дождь» заборонений з 2017 року — тоді Національна рада з питань телебачення та радіомовлення виключила його з переліку дозволених для ретрансляції іноземних каналів через демонстрації мапи з Кримом, позначеним як частина Росії. 

Українські медійники підтримали рішення Латвії щодо позбавлення ліцензії телеканалу «Дождь».

Читайте, як «Дождь» відтворює наративи російської пропаганди і вчить своїх глядачів жаліти мобілізованих росіян.

Фото: «Дождь» 

 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY