Із Донбасу - у польський Вудсток

Із Донбасу - у польський Вудсток

22 Липня 2013
16327
22 Липня 2013
09:39

Із Донбасу - у польський Вудсток

16327
Із Донбасу - у польський Вудсток
Із Донбасу - у польський Вудсток
Микола Осиченко - головний режисер телеканалу «Донбас». На телебачення прийшов 10 років тому на посаду асистента, а за два роки зайняв крісло режисера, пройшовши шлях від монтажу новин до прямих трансляцій масштабний подій - фестивалів, самітів, футбольних і хокейних матчів Континентальної ліги. До речі, останні були визнані найкращими на світовому рівні. А нещодавно канал «Донбас» поставив український рекорд серед регіональних мовців, видавши понад 30 годин прямого ефіру за 3 дні фестивалю TheBestCity.UA. «День» поговорив з режисером про специфіку професії і роботу в режимі «лайв».
 

- На мій погляд, не можна стати режисером, не пройшовши шлях із самого низу, тому що ти насправді не можеш керувати людьми, не знаючи того, що вони можуть зробити і як. Мій шлях починався з новин. Цілими днями я їх монтував, і мені було приємно від того, що моя праця у певному сенсі є художньою роботою. Від того, як я змонтую новину, залежить все: як люди сприймуть інформацію, якими їхні будуть політичні погляди, я зможу управляти їхніми емоціями і т.д.

 

- Чи немає від усього цього відчуття того, що ви, умовно кажучи, бог і можете створювати свою окрему реальність? Хто такий телережисер?

- Зрозуміло, такого відчуття немає (сміється). Є відчуття того, що ти якийсь провідник. Адже не відчувають себе богом художники, скульптори, артисти. Усі вони також є провідниками між людьми і тією подією, яку ти показуєш. Приміром, під час недавньої трансляції фестивалю TheBestCity ми дали людям шанс відчувати себе там само, щоб у них було відчуття присутності на святі. За допомогою вибору кадрів, динаміки переміщення ми хотіли передати емоції і атмосферу тим, хто залишився вдома. І робота режисера полягає саме в тому, щоб відчувати те, що глядачеві необхідно в даний момент. Ти не бог, ти - раб глядача.

 

Що стосується рис, то це передусім якесь відмінне від інших сприйняття світу. Ти повинен мислити одночасно, як п'ять-десять-п'ятнадцять твоїх камер, які задіяні на майданчику. Крім того, це швидка реакція на зміни в кадрі, мультизавданість, комунікабельність, невтомність. Обов'язково повинна бути грамотність. Зараз безграмотність кореспондентів і режисерів лякає. Телебачення перестає бути зразком. А ми відповідальні за того, хто нас дивиться.

 

- Ви починали з новин, зараз займаєтеся прямими трансляціями різних шоу. Чим відрізняється лайв новин від лайва події?

- Це те ж саме, якби ви їхали просто на велосипеді і на гоночному авто - різниця суттєва. Новини - це важливо і складно - безперечно, це п'ятнадцять-двадцять хвилин напруженої та відповідальної роботи. Але найскладніше в цій роботі - це те, як ти її підготуєш. Якщо випуск заздалегідь розписаний і приготований, то видати його можна «легко».

 

Але будь-яка пряма трансляція - це експромт, незалежно від того, як ти її до цього розпишеш. Приклад фестивалю: ми розписували кожен день кожну секунду, але хтось з артистів десь затримався, був шторм, відключилася електрика, затримали вихід в ефір і т.д. У цьому випадку ти повинен розуміти, що ефір безперервний і глядачеві ніхто не пояснюватиме, де і чому затримався його улюблений артист, і чому у нас відключили світло. Глядач повинен отримувати кайф від того, що ми йому показуємо. Ну, і режисер отримує неймовірну кількість емоцій: енергетику музиканта та стадіону. Усе, що бачить глядач, емоційно проходить через тебе з місця трансляції. Це дуже складно і втомливо, але це неймовірне відчуття. За великим рахунком, прямі трансляції таких подій схожі з виробництвом фільму, за винятком одного «але» - все це відбувається в режимі реального часу. Ми повинні показати на одному диханні повноцінну картину - з початком, кінцем і красивими осмисленими кадрами.

 

- Ви, напевно, єдиний регіональний канал, який робить такі речі на серйозному рівні - трансляції хокею були визнані найкращими в минулому році. Таке рідко дозволяють собі навіть національні канали. Що, по-вашому, важливо: технічний аспект, командний або є щось інше?

- Чому не роблять - тому що це великі ризики і великі гроші. Ми відрізняємося тим, що не боїмося приймати оперативні зважені рішення. Так, у нас є технічні можливості, і це значний плюс, якого немає в інших регіональних медіа. Але наш найбільший плюс - це люди. Професійні, згуртовані, ідейні, досвідчені фахівці, які роблять трансляції різнопрофільних подій. Ніяка телевізійна школа не дасть того, що дає досвід у проведенні таких заходів. Крім того, всі фахівці, які працюють над проектом - це наші люди. Ми не запрошуємо режисерів з Москви з величезним штатом співробітників, як це прийнято на національному рівні. Ми самі показуємо європейський рівень, своїми силами і своїми можливостями.

 

Останнім часом до нас після заходів почали підходити організатори і дякувати за трансляцію. На фестивалі у Дніпропетровську до нас підійшли організатори польського Вудстока і запросили бути їх бродкастерами. Для нас це гарна оцінка нашої роботи і велика частина.

 

- Тепер вас варто чекати в Польщі на Вудстоку?

- Нам би цього дуже хотілося. Це був би прецедент для українського телебачення. І повірте, ми докладемо всі свої сили, щоб виграти цей тендер.

 

Катерина Яковленко, «День»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Катерина Яковленко, «День»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
16327
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду