«Репортери без кордонів» констатують погіршення свободи слова в Україні перед виборами

23 Липня 2012
7461
23 Липня 2012
17:50

«Репортери без кордонів» констатують погіршення свободи слова в Україні перед виборами

7461
Закликають владу зробити все можливе, щоб гарантувати і захищати свободу ЗМІ
«Репортери без кордонів» констатують погіршення свободи слова в Україні перед виборами

Міжнародна журналістська організація «Репортери без кордонів» занепокоєна стійким зниженням рівня свободи ЗМІ в Україні у час, коли до парламентських виборів лишилося трохи більше трьох місяців, і висловлює жаль з приводу ряду інцидентів, що трапилися протягом останніх шести тижнів. Відповідну заяву організація поширила 23 липня.

 

«Ми стурбовані подіями, що впливають на свободу слова, і які ми спостерігаємо в Україні напередодні виборів, - заявили «Репортери без кордонів». - Червень і липень були особливо тривожними. Ми стурбовані тими умовами, в яких змушені працювати журналісти, та майбутнім плюралізму в мовленні. Незалежні засоби масової інформації зазнають всіх видів переслідувань, у тому числі, постійних залякувань, нападів і юридичного тиску».

 

Така ситуація є неприйнятною в країні, яка має головувати в Організації з безпеки і співробітництва в Європі у 2013 році, зазначає організація. «Репортери...» закликають владу зробити все можливе, щоб гарантувати і захищати свободу ЗМІ в останні місяці перед важливими для України виборами.

 

«Репортери...» наводять кілька випадків, що сталися останнім часом з українськими ЗМІ. Це, зокрема, випадок з рейдом податкової на канал ТВі, проти гендиректора якого Миколи Княжицького порушено кримінальну справу за звинуваченням в ухиленні від сплати податків; порушення кримінальної справи за результатами перевірки заяви депутата Володимира Ландіка щодо порушення таємниці його листування порталом LB.ua; зняття з радіоефіру державної телерадіокомпанії «Крим» україномовної програми «Два кольори» про заборонену акцію кримської громадськості на захист української мови та інші інциденти.

 

«На додачу до цих двох випадків, були й інші ознаки погіршення ставлення влади до ЗМІ. І міністр внутрішніх справ Анатолій Захарченко, і заступник голови КМДА Олександр Мазурчак публічно заявили про свої наміри, що свідчать про посилення тиску на свободу засобів масової інформації», - йдеться в заяві «Репортерів...».

 

Зокрема, міністр внутрішніх справ оголосив, що він виступив перед урядом з ініціативою, в рамках якої влада зможе «регулювати» доступу населення до інтернету, який на даний момент є єдиним засобом комунікації в Україну, що не підлягає великому контролю.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7461
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду