detector.media
23.07.2012 17:50
«Репортери без кордонів» констатують погіршення свободи слова в Україні перед виборами
Закликають владу зробити все можливе, щоб гарантувати і захищати свободу ЗМІ

Міжнародна журналістська організація «Репортери без кордонів» занепокоєна стійким зниженням рівня свободи ЗМІ в Україні у час, коли до парламентських виборів лишилося трохи більше трьох місяців, і висловлює жаль з приводу ряду інцидентів, що трапилися протягом останніх шести тижнів. Відповідну заяву організація поширила 23 липня.

 

«Ми стурбовані подіями, що впливають на свободу слова, і які ми спостерігаємо в Україні напередодні виборів, - заявили «Репортери без кордонів». - Червень і липень були особливо тривожними. Ми стурбовані тими умовами, в яких змушені працювати журналісти, та майбутнім плюралізму в мовленні. Незалежні засоби масової інформації зазнають всіх видів переслідувань, у тому числі, постійних залякувань, нападів і юридичного тиску».

 

Така ситуація є неприйнятною в країні, яка має головувати в Організації з безпеки і співробітництва в Європі у 2013 році, зазначає організація. «Репортери...» закликають владу зробити все можливе, щоб гарантувати і захищати свободу ЗМІ в останні місяці перед важливими для України виборами.

 

«Репортери...» наводять кілька випадків, що сталися останнім часом з українськими ЗМІ. Це, зокрема, випадок з рейдом податкової на канал ТВі, проти гендиректора якого Миколи Княжицького порушено кримінальну справу за звинуваченням в ухиленні від сплати податків; порушення кримінальної справи за результатами перевірки заяви депутата Володимира Ландіка щодо порушення таємниці його листування порталом LB.ua; зняття з радіоефіру державної телерадіокомпанії «Крим» україномовної програми «Два кольори» про заборонену акцію кримської громадськості на захист української мови та інші інциденти.

 

«На додачу до цих двох випадків, були й інші ознаки погіршення ставлення влади до ЗМІ. І міністр внутрішніх справ Анатолій Захарченко, і заступник голови КМДА Олександр Мазурчак публічно заявили про свої наміри, що свідчать про посилення тиску на свободу засобів масової інформації», - йдеться в заяві «Репортерів...».

 

Зокрема, міністр внутрішніх справ оголосив, що він виступив перед урядом з ініціативою, в рамках якої влада зможе «регулювати» доступу населення до інтернету, який на даний момент є єдиним засобом комунікації в Україну, що не підлягає великому контролю.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY